Messilä 18.1.2025

Anni Kärävä innoissaan olympilaisista


Freeski-laskija Anni Kärävä oli ensimmäisten Pekingiin valittujen urheilijoiden joukossa. Big airissa ja Slopestylessä kisaava 21-vuotias Kärävä on valmistautumassa ensimmäisiin olympialaisiinsa. Hänet oli jo valittu neljä vuotta sitten Etelä-Korean Pyeongchangissa pidettyihin olympialaisiin, mutta loukkaantuminen juuri ennen kisoja esti osallistumisen. 

Kärävä ei ollut seurannut kovinkaan tarkkaan olympialaisiin oikeuttavien FIS-pisteiden kertymistä, joten tieto olympia paikasta tuli vähän yllätyksenä. 

”Sain tiedon noin tunnin aikaisemmin, kuin tieto tuli julkisuuteen. Tieto ei tullut 100% yllätyksenä, mutta siinä tilanteessa se oli täysi yllätys. En tiennyt valinta päivää ja olin ajatellut, että pisteitä pitää kerätä aivan kisoihin saakka. En ole tilannetta juurikaan seurannut, mutta lähipiirini on kyllä tätä seurantaa suorittanut! Miellyttävä yllätyshän tuo tieto oli!”, Kärävä myhäilee Helsinki-Vantaan lentokentältä.

Yhdysvaltoihin Mammothiin kisamatkalla oleva Kärävä kertoo kantavansa huomattavaa määrää erilaisia matkaan oikeuttavia dokumentteja, kiitos vallitsevan korona-pandemian. Matkadokumenttien määrä tuskin vähenee kauden aikana, mutta se ei vähennä Kärävän intoa olympialaisia kohtaan. 

”Olen tosi innoissani siitä, että pääsen Pekingiin kisaamaan. Se on urheilijalle erittäin merkityksellinen paikka päästä olympialaisiin tekemään omaa juttuaan. Nyt koronan aikana ei välttämättä pääse näkemään muita lajeja ja tutustumaan muihin urheilijoihin, jolloin osa olympialaisten elämyksestä jää kokematta. Tärkeämpää kuitenkin on, että pysytään terveinä.
Aikanaan nuorten olympialaisissa oma suoritus oli pikku juttu koko sen kahden kisaviikon aikana. Käytiin katsomassa lätkämatseja ja muita lajeja. Se oli tosi hieno kokemus.”

Tason valtava nousu 

Naislaskijoiden taso on noussut huimasti olympiadin aikana. Kärjistettynä Etelä-Koreassa mitali pokattiin voltilla, nyt niitä pitää tehdä kaksi, tyyliä unohtamatta. 

”Kisa on jännempää koko ajan. Pitää ylittää itsensä jatkuvasti, mikäli haluaa pysyä kärjessä. Kun on oppinut uuden tempun, pitää samantien nostaa rimaa, mennä koko ajan eteenpäin. Minulla on ollut loukkaantumisten tuomia taukoja, joten uuden tuntuman lisäksi on pitänyt heti opetella uusia temppuja. Se on jännää ja samalla erittäin inspiroivaa, kun näkee mitä muut tekevät. Se luo myös uskoa, että itsekin pystyy niitä tekemään.” 

Myös kärki on leventynyt, sillä tuplia hyppii nyt, olosuhteista riippuen, noin 10-15 laskijaa. Erot tulevat rutiinitasosta ja valikoimasta. 

”Itse opin tuplat tänä syksynä, joten minulle ne on vielä aika tuore asia. Aivan terävin kärki, noin kahdeksan laskijaa, ovat tehneet niitä jo 2-3 vuotta. Lisäksi heillä on variaatioita temppupankissa, mikäli kisassa vaaditaan venymistä.” 

Kisoja ennen olympialaisiakin 

Kärävä kiertää maailmancup-kisoja ennen Pekingiin lähtöä. Lentokentät tulevat tutuksi, sillä USA:sta matka jatkuu Ranskaan, josta Suomeen pikavisiitille ennen Kiinaan lähtöä.  

”Päällimmäisenä tavoitteena on pysyä terveenä ja ehjänä, nauttia tekemisestä. Kisoja on helppo jännittää liikaa ja laskeminen menee suorittamiseksi. Kisapäivä on kuitenkin vain yksi laskupäivä ja siitä pitää nauttia. Sitä kautta lähestyn kisoja, että menen tekemään niissä parhaani. Tavoitteena on finaalipaikat (top8) ehjien laskujen kautta, teknisyyttä unohtamatta.” 

Lentäminen on kestävyysurheilijoille myrkkyä, mutta sitä se on myös taitolajien harrastajalle. 

”Lentäminen vaikuttaa laskemiseen jonkun verran. Jo Euroopan sisäiset kolmen tunnin lennot saavat lennon jälkeisenä päivän olon tuntumaan hitaammalta. Mannerten välisissä pitkissä lennoissa menee muutama päivä, että olo on normaalin terävä. Jos matka-aikataulu on tiukka, se pitää mäessä tiedostaa. Kuntopyörällä tai jumpalla lennon jälkeistä oloa voi terävöittää.” 

Annille terveyttä ja tsemppiä 6.-9.1.2022 World Cup Mammoth USA, slopestyle-kisoihin! Kisoissa mukana myös Kuura Koivisto, Simo Peltola sekä Half-pipessa Jon Sallinen.

Linkki Annin FIS-bioon

Artikkelia muokattu: