Messilä 18.12.2024

Anni Kärävän treenikausi myöhässä käyntiin

Viime talvena eritoten Pekingin olympialaissa suuremman urheiluyleisön tietoisuuteen nousseeppa aurinkoisella freeski-laskija Anni Kärävällä on ollut kaksijakoinen kesä. Hänellä on ollut hyvä mahdollisuus rentoutumiseen, mutta hän ei ole osannut täysin hyödyntää tätä mahdollisuutta. 

Pekingin kisoissa hän sijoittui slopestylessä sijalle 15 ja big airissa hän oli 9., joten maailman kärki ei ole valovuosien päässä. Ensi kauden askel lähemmäs kärkeä alkoi kuitenkin kuukauden myöhässä. 

”Alkukesästä sairastin koronan, jonka jatkoksi tuli flunssaputki. Kesäkuun alussa piti aloittaa kova treenaaminen, mutta pystyin aloittamaan treenit vasta heinäkuun alussa. Kauteen tuli eräänlainen hidas startti”, Kärävä kertoo. 

Kesästä nauttiminen lepäillen ei ollut Kärävälle helppoa.
”Kesäkuussa oli mökkeilyä, ulkoilua ja lepäämistä. Vähän semmoista tervehtymisen odottelua. Se tuntui raskaalta, kun on tottunut aktiiviseen elämään. Olisin toivonut enemmän semmoista rentoa kesäfiilistä. Kaverini ovat aika aktiivisia ja jäin paitsi osasta kesärientoja.” 

Poikkeuksellinen kesä mahdollisti myös työn tekemisen.
”Olen myös kesätöissä Nespressolla kahvikapseleita myymässä. Halusin asettua hetkeksi ja tehdä jotain ihan muuta. Tein sen verran vähän, että täysipainoinen treenaaminen oli mahdollista. Samalla opin arvostamaan sitä, mitä urheilijana työkseni teen.” 

Hallista lumituntumaa

Heinäkuussa tautikierre hellitti ja Kärävä pääsi aloittamaan täysipainoisen treenaamisen. Harjoitusten suunnittelussa pitää yhdistellä eri tavoitteita. 

”Täysi fysiikkakausi jää hieman lyhyemmäksi kuin normaalisti. Nyt treenataan täysiä lumille asti ja siellä sitten yhdistetään molempia, taitoa ja fysiikka. Eli voimaa lumituntuman lisäksi.”

Lumituntumaa Kärävä haki Oslon Snö-hallista. 

”Snö sijaitsee 15 minuuttia Oslon keskustasta. Siellä on parkki, jossa on kaksi hyppyriä ja reilejä. Alkukauteen hyvä parkki, josta sai vakio-olosuhteissa haettua lumintuntumaa. Kuusi päivää lumella, noin viisi tuntia päivässä kavereiden kanssa laskemista. Irtiotto tuntui todella mukavalta.” 

Seuraavaksi lumituntumaa haetaan ulkoilmasta, mistä ja milloin, on vielä vähän avoinna. 

”Olen saanut kilpailukutsun Uuteen-Seelantiin Jossi Wells Invitationaliin (11.-17.9.). Se olisi iso reissu, johon menisi paljon rahaa ja aikaa. Toinen vaihtoehto on hakea treeniolosuhteita Alpeilta. Lähipäivinä tehdään ratkaisuja mistä lähdetään lunta etsimään.”

Reissukavereita lumilautailijoista

Suomen naisten freeski-joukkue on Anni Kärävän kokoinen. Nuoria lupaavia naisia on tulossa, mutta ainakin toistaiseksi Kärävä on maajoukkueen ainoa edustaja. Kansainvälinen hiihtoliitto FIS on yhdistänyt freeskin ja lumilautailun maailmancupin kilpailuja yhdeksi suureksi kisakokonaisuudeksi. Tällöin matkaseuraa Kärävä saa myös Suomen lumilautamaajoukkueesta. 

”Välineestä riippumatta meillä on aika samanlainen meininki. Temput ovat samalla tasolla ja muutenkin tekemisessä on paljon samaa. Olemme reissanneet paljon yhdessä, eli siellä on tuttua porukkaa.” 

Yhdistetyt kisat lumilautailijoiden kanssa ovat Kärävälle mieluisia. 

”Yhdistetyt kisat ovat aikataulullisesti vähän tiukemmat. Lautailijoiden myötä kisoihin tulee lisää kivaa fiilistä. Pääsee myös heidän kanssa jakamaan näkemyksiä saamaan inspiraatiota omaan laskemiseen. Meillä Suomessa on molemmissa lajeissa pienet joukkueet ja yhdistelmäkisojen ansiosta saadaan yhdisteltyä taustaresursseja.” 

Luottavaisin mielin talvea kohti

Vaikka treenikausi ei ole mennyt suunnitellusti, Kärävä suhtautuu alkavaan kisakauteen rennolla mielellä, vähän päättyneeseen olympiakauteen vilkaisten. 

”Mennyt kausi oli iso kausi kaikin puolin. Alkavaa kautta en ole vielä tarkemmin suunnitellut. Ensin kroppa kuntoon sitten kisaamaan. MM-kisat ovat Georgiassa helmi-maaliskuun taittessa ja maailmancupin kisat alkavat lokakuussa Sveitsin Churista. Kiva olisi, jos väliin tulisi joitain kutsukisoja. Yleisesti aika samalla meiningillä mennään kuin viime kaudellakin.”  

Kevyesti matkaan

Nuoresta iästään (22) huolimatta Kärävä on tottunut maailman matkaaja. Kisareissujen varustus on hämmentävän vähäinen. 

”Mieluiten matkaan pelkällä suksibägillä. Jos Uusi-Seelanti kutsuu, otan mukaan yhden lisäparin suksia mukaan, eli silloin mukana olisi kolme paria. Lisäksi muutamat laskuasut, jotta voi vaihdella tyyliä fiiliksen mukaan. Siellä on talvi, joten jotain lämmintä pitää tietenkin olla mukana. Tykkään reissata aika pelkistetysti, sillä en tykkää painavan suksibägin raahaamisesta.” 

Artikkelia muokattu: