Messilä 18.1.2025

Jon Sallinen lähtee rennoin mielin alkavaan kauteen 

Jon Sallinen murtautui viime kaudella halfpipen huipulle napaten hopeaa MM-kisoissa ja pronssia X Gameseissa. Alkavalla kaudella ei ole perinteisiä arvokisoja, mutta X Gamesit järjestetään Aspenissa tammikuun lopulla. Väljempi kisaohjelma mahdollistaa myös uusien temppujen harjoittelun kauden aikana.

Sallisen kesä on sujunut treenaamisen merkeissä. Treeneissä oli painotus voiman, eritoten räjähtävän voiman keräämisessä. Kesäharjoittelu on tehty Urhean Niklas Hammerströmin johdolla. Hikoiluseurana kesällä olivat freeskilaskijat Anni Kärävä, Kuura Koivisto ja Elias Syrjä. 

  • Tämä on ollut hyvä kuvio, on ollut mukava treenata ryhmässä. 

Lokakuun alussa treeniohjelmassa on myös peruskunnon kasvattamista. Urhean kuntopyörä hurisee tasaisen rivakasti ja Sallisen otsalle ilmestyy hikipisaroita kiihtyvään tahtiin.

Treenien ohella urheilijaa on nähty kesällä myös golffaamassa sekä skeittaamassa. Golfissa hänen tasoitus on 13,3 ja skeittauskin sujuu mallikkaasti. 

  • Skeittauksessa en ole kisannut, mutta välillä olen miettinyt myös niihin osallistumista. Kävin katsomassa SM-kisat ja kisaaminen alkoi kiinnostamaan. Mutta vähän enemmän pitäisi treenata, että saisi menestystäkin. 

Uusi-Seelantilainen Peter Legnavsky on toiminut viime vuodet Sallisen valmentajana. Tänä talvena Sallinen saa lisätukea Sveitsin joukkueelta, kun hän jatkossa tekee yhteistyötä käkikellomaan halfpipelaskijoiden kansa. 

  • Hyvillä fiiliksillä otan mukaan lisäväkeä valmennustiimiini, eritoten eurooppalaista apua. Kiva päästä tekemään yhteistyötä ja saada treenikavereita, joiden kanssa voi kisata jo treeneissäkin. Kisoissa otetaan mittaa sitten vähän totisemmin. 

Eurooppalaiset laskijat ovat liki harvinaisuus halfpipen maailmancupissa. 

  • Meitä taitaa olla kolme, minä ja sveitsiläiset Rafael Kreinbûhl sekä Robin Briquet. Tunnen kaverit entuudestaan, kun olemme kiertäneet samoissa kisoissa. Ovat mukavia tyyppejä, joten odotan innolla alkavaa yhteistyötä.  

Yhteistyö sveitsiläisten kanssa käynnistyy kunnolla marraskuun alussa, kun Sallinen suuntaa Itävaltaan Kitzsteinhorniin kahden viikon halfpipe-leirille. Lumituntumaa Sallinen kävi hakemassa syyskuussa Uudesta-Seelannista, mutta siellä ei saatu halfpipeä kunnon harjoittelukuosiin. Lokakuussa Sallinen käy hakemassa lunta suksien alle Rukan rinteiltä, ennen varsinaisen halfpipen laskemisen pariin pääsemistä.  

Maltillisesti kisoja

Halfpipen maailmancupissa on kaudessa vain viisi osakilpailua, eikä alkavalla kaudella ole perinteisiä arvokisoja. Väljä kisakalenteri vaikuttaa myös Sallisen alkavan kauden lähestymiskulmaan. 

  • Hyvillä fiiliksillä katson alkavaan kauteen. Omassa päässä on tulossa enemmän treenikausi. Kauden aikana opetellaan uusia temppuja ja runeja X Gamesia ja tulevia kausia ajatellen.  

Väljä kalenteri on mahdollistaisi Sallisen osallistumisen myös slopestyleen ja big airiin. 

  • Pitäisi käydä keräämässä pisteitä pienemmistä kisoista, jotta pääsisi niissä lajeissa maailmancupin kisoihin. Mielelläni käyn kisaamassa myös niitä lajeja. 

Suomessa hiljaista

Suomessa on kaksi olympiakelpoisen superpipen pohjaa, Vuokatissa ja Rukalla. Kummassakaan paikassa kourua ei ole laitettu muutamaan vuoteen kisalaskijoiden tarvitsemaan kuntoon. Tilanne harmittaa Sallista. 

  • Ei ole muita suomalaisia laskijoita, jotka panostaisivat pipeen. Varmaan olisi, jos olisi paikkoja, missä harjoitella. Kyllä pipeen laskijoita löytyisi! SM-kisoissa, jos pipe lasketaan, on aina hyvin laskijoita.  Olisi minullekin tärkeätä ja halvempaakin, että olisi paikka, missä voisin harjoitella. Mielelläni treenaisin kotimaassa. 

Uuden kisalaskun työstäminen vaatii aikaa 

Katsojalle halfpipen kisat näyttävät siltä, että taitavat laskijat temppuilevat miten parhaaksi näkevät. Todellisuudessa kisalaskun (runin) työstäminen vaatii aikaa, että laskun temppukavalkadi on näyttävä ja yhtenäinen kokonaisuus.  

  • Runin muokkaaminen menee siten, että ensin pitää oppia uudet temput. Sen jälkeen rakennetaan palapeli niin, että kokonaisuus toimii. Minulla on toimiva runi, johon voi lisätä vaikeampiakin temppuja. Nyt mietin jo seuraavaa kokonaan uutta seuraavan tason runia, jolla voisi menestyä tulevien vuosien arvokisoissa. Kokonaan uuden runin rakentaminen on pitkä prosessi. Sen jälkeen se pitää saada vielä semmoiseen kuosiin, että se onnistuu jokaisessa pipessa.

Kisaruneja voi joutua helpottamaan esimerkiksi mikäli keliolosuhteet eivät mahdollista huippusuorituksen tekemistä. Halfpipessä kilpakumppanit eivät pääse yllättämään toisiaan yllättävävillä kisasuorituksilla. 

  • Kaikilla laskijoilla on muutama eri runi, joita käytetään eri olosuhteissa. Koska treenipaikkoja on aika vähän maailmalla, olemme paljon samoilla treenileireillä. Niissä näkee aika hyvin, miten kaverit laskevat. 

Runin rakentamisessa apuna analyyttisella urheilijalla on myös videot. Laskujen analysointi on Salliselle mieluisaa puuhaa. 

  • Pidän itseäni aika analyyttisena urheiljana. Enemmän videoin treenejä talvikaudella. Jos teen jotain uutta temppua, niin sitä kuvataan ja analysoidaan. Tykkään katsoa, analysoida ja miettiä, miten niitä voisi parantaa. 

Kuntopyörä jatkaa hurisemista Sallisen määräämällä tahdilla. Jotenkin on aistittavissa, että urheilijan mieli on jo jäisessä lumikourussa. Sallinen haluaa tehdä runin, josta puhutaan pitkään.