Etuside kiinnittyy monon kärkiosaan sivulta ja päältä. Osassa etusiteitä korkeus- ja leveyssäädöt ovat automaattisia ja osassa ne tehdään käsin. Etusiteen jäykkyys eli laukeamisherkkyys säädetään aina käsin.
Takasiteessä säädetään jäykkyys sekä ”pitkittäisjännitys” eli paine etusidettä kohti. Paine säädetään etu- ja takasiteen välisellä etäisyydellä. Jos paine on säädetty väärin, ei etuside toimi tarkoitetulla tavalla. Siteiden jäykkyys säädetään laskijan painon, taitojen ja lumiolosuhteiden mukaan. Oikean jäykkyyssäädön löydyttyä asetetaan etu- ja takasiteet samaan arvoon. Jäykkyysarvot on ilmoitettu kaikissa siteissä näkyvällä DIN-asteikolla.
Säädä suksien siteet
Hankkiessasi uudet välineet on syytä antaa myyntiliikkeen suorittaa säätäminen antamiesi tietojen perusteella. Ole rehellinen kertoessasi painostasi ja laskutaidoistasi. Myymälöissä on taulukot, joiden perusteella antamiesi tietojen mukaiset säädöt saadaan kohdalleen.
Jos olet hankkinut käytetyt välineet, on ne syytä käydä säädättämässä kyseisiä siteitä myyvässä urheiluliikkeessä tai huoltopaikassa. Muista ottaa käytössäsi olevat laskettelumonot mukaan. Hiihtokeskusten suksivuokraamot auttavat myös säätökysymyksissä.
Testaa siteiden säädöt
Yksi säätö vaikuttaa muihin. Jos huomaat esimerkiksi etusiteen laukeavan liian herkästi, on syytä tarkistaa kaikki säädöt myös takasiteestä. Testaa siteittesi säädöt aina lähtiessäsi rinteeseen. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että etuside on saatava auki vääntämällä itse jalkaa sisälle päin ja takasiteen on auettava potkaistaessa taaksepäin. Muista, että siteiden toimivuuteen vaikuttaa myös mono, monon pohjan, kärkiosan ja kantaosan on oltava puhtaita laittaessasi sukset jalkaan.
Käytä kypärää oikein
Kypärän kohdalla ei oikeastaan voida puhua varsinaisista säädöistä, tärkeintä on että kypärä on oikean kokoinen ja istuu hyvin päässä. Kypärä asetetaan syvälle päähän, se ei saa ”roikkua” takaraivolla. Leukahihnan on oltava kiinnitettynä ja sopivan tiukalla, jotta kypärä ei irtoa paikaltaan iskun sattuessa. Jos tarvitset lisälämpöä, käytä tarkoitukseen sopivaa kypärähuppua. Älä tunge kypärän alle pipoa, sillä se siirtää kypärän pois oikealta paikalta. Tämä koskee myös lapsia, joilla usein näkee liian isoja kypäriä.
Kypäräkin ikääntyy
Muun muassa auringonvalo vaikuttaa muovien koostumukseen. Koska kypärät on tehty muovimateriaaleista, on kypärien suositeltava vaihtoaika noin kolmen vuoden välein. Jos kypäräsi saa voimakkaan iskun, se kannattaa vaihtaa, sillä isku saattaa heikentää kypärän suojauskykyä. Säilytä kypärääsi kuivassa auringonvalolta suojatussa paikassa.
Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje!