Sappee 13.7.2024

Valitse lapselle välineet oikein

World Snowboard Day sunnuntaina 22.1.2017 on lumilautailun juhlaa. Kuva Iso-Syötteen parkista.
Lapsille valitaan vuokraamoissa varusteet turhan usein helpoimman kautta. Muutamalla nyrkkisäännöllä löydät lapselle vaivattomasti oikean kokoiset välineet, joilla opettelu on helppoa, hauskaa ja turvallista.

Kun vuokraamoon saavutaan, on lapsi usein jo pakattu rinnevalmiiksi kaikkine toppavaatteineen. Pienen tuskastuminen onkin hyvin mahdollista jo monojen pukemisen aikaan, uudelleen sovittamisesta puhumattakaan.

Monojen valintaa helpottamaan kannattaa mitata lapsen jalka etukäteen ja ilmoittamalla jalan pituuden senteissä vuokraamon henkilökunnalle. Hyvä mono on tukeva ja napakka, mutta se ei saa painaa kipeästi. Tämän arvion tekee viimekädessä aina lapsi itse, jonka selvittäminen vaatii vanhemmalta kohtuullista kärsivällisyyttä ja kommunikointitaitoa.

Sopivassa monossa lapsen jalka ei hölsky, jolloin myös pysähdykset ja käännökset lähtevät heti käyntiin, eikä vasta kuin jalka on kohdannut monon reunan.

Suksi on lasta lyhyempi

Oikean mittainen suksi on toki tärkeä asia, muttei niin kriittinen kuin monot. Lapsen suksissa ei ole kauheasti teknisiä eroja eri merkkien kesken. Ne ovat tehty mahdollisimman keveiksi ja helposti käsiteltäviksi.

Mittoja on lapsen pituuteen suhteutettuna harvakseltaan, vain 10 cm välein, joten lähes aina joutuu tekemään jonkinlaisen kompromissin. Vuokraamoissa perusajatus on noin 20 senttiä lasta lyhyempi suksi. Jos lapsi on esimerkiksi 125 senttiä pitkä, on suksen mitta 110 cm.

Pikatestinä voi käyttää suksien asettamista laskijan eteen. Jos kärki osuu leuan ja nenän välimaastoon, ollaan suksen pituuden suhteen oikeilla jäljillä.

Hiihtokoulujen Werneri-kursseilla lapsi oppii muiden lasten seurassa laskettelun salat kuin itsestään. Werneri-hiihtokoulut löydät täältä. Ski.fi:n YouTube-kanavalta löydät paljon Wernerin hiihtokouluvideoita.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Levillä on jo vuosia pyöräilty myös alamäkeen. Kesällä 2024 tunturissa alkaa kehitysprojekti, jonka tarkoitus on nostaa Levin maastopyöräilytarjonta uudelle tasolle.
Alamäkipyöräily on tempaissut Katja Ståhlin mukaansa. Varsinaisia tavoitteita laji ei kuitenkaan Katjalle aseta. ”Haluan vain nauttia ja vetää mäessä hyvällä fiiliksellä.”
Ylläs Flow -reitti avattiin alkusyksystä 2023 ja siitä tuli heti pyöräilijöiden suursuosikki.
Rukalla on kova tahto saada uusia pyöräilijöitä alamäkeen, joten keskuksessa panostetaan jatkossakin helppouteen ja turvallisuuteen.
Alamäki sopii ihan kaikille. Tahko Mini Mountain innostaa kaiken ikäiset ja kokoiset alamäkipyöräilyyn.
Bike park -päivä on mainio hetki tutustua laskettelun ja lumilautailun kesäiseen serkkuun, eli alamäkipyöräilyyn. Keskiviikkona 26.6.2024 on useassa keskuksessa tarjouksia lipuista, varusteista ja opastuksesta.
”Laajiksessa on se hyvä puoli, että reiteiltä löytyy mahdollisuuksia rauhalliseen tutustumiseen. Vauhtia voi sitten kasvattaa taitojen karttuessa”, sanoo Laajiksen kantaporukkaan kuuluva Hannu Pohjolainen (kuvassa vasemmalla).
Koko bike parkista löytyy hienosti rakennettuja flow-reittejä.
Sappee Bike Parkissa on panostettu monipuolisiin suorituspaikkoihin ja laajaan palvelutarjontaan pyöräilijöille.
Ellivuori bike park on tunnettu järvimaisemasta ja metsäisistä enduro-reiteistä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Lapsille ja nuorille löytyy suksia laidasta laitaan

Laskettelu

Lapsi viihtyy rinteessä, kun välineet ovat sopivat

Välineet

Lapsi laskettelukouluun – vinkit vanhemmille

Hiihtokoulu