Lautailijoiden tutuimmat vammatyypit ovat ranteiden murtumat. Suksilla laskevilla taas erilaiset polvivammat – kuten eturistiside-, rusto- ja kierukkavammat – ovat yleisimpiä tapauksia lääkäreiden vastaanotolla. Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen keräämien tilastojen mukaan suksilla laskevien loukkaantumisista 23,4 % kohdistuu polveen, lautailijoilla taas rannevammojen osuus loukkaantumisista on 35,3 %.
Helppo tapa ehkäistä lasketteluvammoja on tarkistaa varusteiden toimivuus aina huolellisesti etukäteen. Suksilla laskevan kannattaa säännöllisesti varmistaa etenkin siteiden oikeat säädöt ja toimivuus. Myös muista suojavarusteista on hyötyä. Kypärä kuuluu kaikkien päähän, mutta lumilautailijoiden kannattaa ehdottomasti käyttää lisäksi ainakin rannesuojia.
Eturistisidevammoja voi ehkäistä
Eturistisiteen repeytyminen on kiusallinen ja pitkän kuntoutuksen vaativa vaiva. Lihaskunto- ja hallinta auttavat ehkäisemään eturistisidevammaa.
”Etenkin nuorten naisjalkapalloilijoiden kanssa on huomattu, että kun lantion alueen, reiden ja lonkan lihashallintaan sekä rotaatioon on paneuduttu, niin polven ristisidevammoja on voitu ennaltaehkäistä murto-osaan”, kertoo Mehiläisen ylilääkäri, ortopedi Jari Salo.
Äkkiseltään lonkan osuus polvivaivoihin voi tuntua yllättävältä, mutta yhteys on varsin looginen – ja osin jokaisen testattavissa:
”Yhden jalan kyykky on hyvä testi jokaiselle. Siitä näkee laskeutuuko lantio ja polvi jalkaterän kanssa samassa linjassa. Jos liike lähtee kiertymään sivulle, niin lihashallinta ei ole kunnossa”, Jari Salo kertoo. Silloin kannattaa hakeutua fysioterapeutille ohjeita saamaan.
Rinteeseen suuntaavan ei kannata harjoittelussa keskittyä vain jalkojen treenaamiseen, vaan kehittää myös keskivartalon voimaa, lihashallintaa sekä liikkuvuutta.
Polven rustovamma ei lopeta harrastusta
Moni jättää rakkaan lasketteluharrastuksen polven rustovammojen takia, kun jo parin tunnin laskeminen alkaa tuntua särkynä polvissa.
”Rustovaurioiden takia liian moni on jäänyt laskettelun iloista pois. Rustovammat on alidiagnosoitu vammaryhmä, ja usein ajatellaan, että niille ei voi tehdä mitään,” Jari Salo harmittelee, mutta kertoo myös ilouutisen:
”Nykyään kartiokeilakuvauksen ansiosta polven rustovauriot ovat helposti kuvattavissa. Rustovauriot ovat myös korjattavissa. Leikkauksen jälkeen aloitetaan heti liikeharjoittelu. Hyvällä kuntoutuksella ja ohjatulla aktiivisella harjoittelulla pääsee usein jo vuoden sisällä takaisin rinteeseen.”
Artikkeli on tehty yhteistyössä Mehiläisen kanssa.