Vapaalasku on hieno tapa liikkua tuntureilla ja kokea upeita luontoelämyksiä. Lisäksi laskeminen koskemattomassa lumessa on monen laskettelijan ja lumilautailijan haave. ”Offareille” on hamuttu aina, mutta nyt vapaalaskussa on käynnissä varsinainen buumi.
Ylös omin voimin tai moottorin avulla
Helpoin tapa päästä lajin pariin on niin sanottu hissioffi, jolloin lasketaan hiihtokeskusalueella hoidettujen rinteiden vierustalla ja ylös tunturiin noustaan hiihtohisseillä.
Olennainen osa vapaalaskua on kuitenkin nimensä mukaisesti liikkuminen vapaasti luonnossa. Tällöin hiihtokeskusalue harvoille enää riittää. Retkillä rinteen päälle kiivetään joko käyttäen lumikenkiä tai kiinnittämällä suksien pohjaan ”skinit” eli nousukarvat.
Vaihtoehtoja hiihtohisseille ja omin voimin mäen päälle kapuamiselle toki on. Ylös pääsee koneavusteisesti esimerkiksi moottorikelkalla tai vaikka helikopterilla. Suomessa kuitenkin turvaudutaan tavallisimmin lihasvoimaan ja kiivetään mäet itse ylös.
Lihasvoimalla kiipeämällä laskuharrastus laajentuu kohti luontoretkeilyä. Lapin kansallispuistomaisemien kokeminen hiihtoretkeilemällä ja kruunaamalla nousu laskun puuterikäännöksillä on omiaan herättämään innostuksen lajiin ja aiheuttamaan riippuvuutta. (Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)
Vapaalasku Ylläksellä alkaa hiihtokoulusta
”Yllästunturin korkeuserot ja laaja alue tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet vapaalaskutaitojen hiomiseen hissioffarilla. Laskutaidot luonnonlumella kehittyvät nopeasti”, kertoo Ylläs-Skin hiihtokoulun opettaja Aku Häyrynen.
Pallas–Yllästunturin kansallispuisto tarjoaa laajan koskemattomien tuntureiden ja rinteiden alueen. Aivan Ylläksen vieressä lyhyillä päiväretkillä on saavutettavissa useita toistaan upeampia luonnonvaraisia tunturialueita, joista ehkäpä tunnetuimpana Kellostapuli heti Yllästunturin kupeessa.
Vapaalasku Ylläksellä on helposti lähestyttävää ja helppo aloittaa, sillä Ylläs-Skin hiihtokoululla on torstaisin laskemisen ja nousemisen alkeita avaava Offarit haltuun -kurssi.
Aikaisempi vapaalaskukokemus tai välineiden tuntemus ei ole tarpeen. Kurssilla pääset kokeilemaan vapaalaskua ohjatusti ja turvallisesti, saat vinkkejä ammattitaitoiselta hiihdonopettajalta ja pääset nauttimaan huikean kauniista luonnosta.
Offarit tutuksi -kurssi tarjoaakin turvallisen ja opastetun aloituksen, kun haluat siirtyä kokeilemaan nousemista ja laskemista hoidettujen rinteiden ulkopuolella. Kiipeämis- ja laskutekniikan lisäksi tutustutaan välineisiin ja lumiturvallisuuteen.
Vapaalaskuharrastuksen jo aloittaneille tarjoaa Ylläs-Skin hiihtokoulu joka viikko Kellostapulin valloitus -hiihtoretken, joka nimensä mukaisesti suuntautuu Kellostapulin tarjoamille hieman vaativammille rinteille. (Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)
Ensin oppi, sitten vasta laskut
Lasku- ja nousutekniikan lisäksi offareille suuntautuneen pitää ymmärtää luontoa ja osata huomioida olosuhteet. Lumiturvallisuustaidot ovatkin olennainen osa vapaalaskuharrastusta ja niitä opetetaan vapaalaskukansalle myös hiihtokoulussa. (Lue lisää lumiturvallisuudesta: Lumivyöryoppia vapaalaskijoille.)
Vapaalasku Ylläksellä on turvallista, kun pysytellään merkityillä rinteillä. Osaamista ja ymmärrystä vaaditaan, kun siirrytään rinnealueen ulkopuolelle: Ylläksen alueen luonnonvaraisilla tuntureilla on useita alueita joilla lumivyöryriski on todellinen.
Ylläksellä laaditaan viikoittain paikallinen lumivyöryennuste. Ennusteen tekee ryhmä paikallisia lumitutkimuksen ammattilaisia, joka seuraa lumipeitteen kehittymistä päivittäin. Ennusteen löydät täältä.
Vapaalla on vapaalaskukauden huipennus
Vapaalasku Ylläksellä huipentuu huhtikuun alussa, kun Vapaalla-vapaalaskutapahtuma kokoaa keväällä Ylläkselle jälleen vapaalaskukansaa.
5.–8. huhtikuuta 2018 järjestettävässä tapahtumassa on tarjolla kursseja vapaalaskuharrastusta aloittaville, vinkkejä tehokkaampaan nousutekniikkaan jo edistyneemmille skinnaajille, perehdytystä lumiturvallisuuteen sekä tietenkin porukalla suunniteltavia ja toteutettavia hiihtoretkiä.
Tapahtuman yhteydessä on myös mahdollisuus suorittaa FINLAV lumiturvallisuus 1-kurssi.
Lisätiedot Vapaalla-vapaalaskutapahtumasta osoitteesta www.laplandhotels.com/vapaalla
Lue lumiturvallisuudesta ja tutustu Finlav-koulutusjärjestelmään. Kattavan lumivyörytietouspaketin löydät tästä linkistä ja tietoa Finlavin lumiturvallisuuskoulutuksista täältä.