”Usein tunturin evää pitkin kulkiessani mietin mihin nämä polut ovat sitä aikaisemmin kulkeneita johdattaneet. Itselleni juuri Pallaksen polut ovat olleet merkityksellisimmät, henkilökohtaisimmat, turvallisimmat ja jännittävimmät. Ne ovat vieneet minut paikkoihin ja ajatuksiin, joiden avulla silmiä siristäen tätä maailmaa nautiskelen”, miettii Pallaksen Pöllöt -hiihtokoulun johtaja Juuso Holstein.
Yli 50 vuotta lähestulkoon samalla ideologialla toiminut Elämyshiihtokoulu Pallaksen Pöllöt on koskettanut toiminnallaan ja läsnäolollaan monia ihmisiä. Kolmikymppisen hiihtokoulun johtajan Juuso Holsteinin elämään se on tuonut korillisen tavallisuudesta poikkeavia elementtejä.
”Aluksi pienelle pojalle Pallas ja Pöllöt näyttäytyivät hahmoina, joiden elämänmakuinen meno tarttui paikoitellen hieman ujoonkin lapseen. Aikuisiän lähestyessä tuo näkemys oli muuttunut jo varsin sokerikuorrutteiseksi ja heti täysikäisenä ilman sen suurempia joukkueurheilutaustoja pöllöjengi tuntui omalta tärkeältä tiimiltä. Muutamien vuosien aikana siitä ja koko tunturialueesta muodostui perhe, jolta saa henkeäsalpaavalla tavalla enemmän kuin sille pystyy koskaan antamaan takaisin”, Juuso kuvailee.
Viime aikoina Pallaksen Pöllöt ovat ottaneet vahvan jalansijan vapaalaskupuolella takamaastoissa ja tunturioppaina.
”Ehkä sitä kautta voimme avata alueen kauneutta ja elämyspalettia entistä enemmän ja antaa ihmisille palan Pallasta, johon itse olen päässyt kaksin käsin kiinni”.
Elämänmakuisia hetkiä tuntureilla
Se, että tuntureilla voi viettää sukset jalassa noin 100 päivää vuodessa, on vaatinut päättäväisyyttä ja muutoksia elämässä. Kauppakorkeakouluaikana suunta oli kohti pohjoisen kevättä opettelemaan Pallaksen maastoa opiskelukavereiden jäädessä odottamaan jo kesän juhlia. Kun useammat kevätlumet olivat sulaneet tuntureilta, oli aika muuttaa Muonion alueelle ja löytää tapa toteuttaa itseään aikuismaisesti.
Opetuksen, opastuksen ja hiihtokoulun johtamisen lisäksi Juuso on creative manager Lapland Hotels -yrityksessä. Työssään hän pyrkii kääntämään tuntureilla koetut puuterielämykset voimavaroiksi esimerkiksi uuden Lapland Hotels Bulevardin tarinankerronnassa tai kekseliäisyydessä.
”Olen ylpeä mahdollisuudesta muuntaa omat kokemukseni käsin kosketeltaviksi ja moderneiksi hetkiksi Helsingin keskustassa”, sanoo Juuso Holstein.
Omistautuminen ja innostuminen näkyy tekemisessä:
”Välillä iltaisin suuntaan vajaan maalailemaan kultaisia poronsarvia uuden hotellimme seinälle, sillä minusta on tärkeää heittää aivot hetkeksi narikkaan sekä tehdä asioita omin käsin ja luoda yhdessä pysyviä jälkiä.”
Perspektiiviä elämään
Lappi ja Pallas eivät irrota otetta hetkeksikään.
”Vaikka viime ajat ovatkin menneet paljolti Helsingin päässä, pian pohjoinen vetää jälleen puoleensa, kun pääsen osallistumaan hiihtokeskusten brändiprojektiin. Monelta osin minusta tuntuu, että olen unelmayhtälössä; harrastukseni on työni lähde ja inspiraation tyyssija. Toisaalta tämä vaatii myös paljon; jatkuvaa heittäytymistä, läsnäoloa kellon ympäri, jäätyneitä varpaita ja öitä autiokämpissä. Talvet asun Pallaksen tunturihotellin viiden neliön sviitissä huoltoportaiden alla”, Juuso naurahtaa.
”Tämän kaiken edessä saan olla yhä se leikkisä pikkupoika, joka toteuttaa hauskimmat unelmansa. Ja toisaalta se vastuullinen ja turvallisuuden mukaan kulkeva opas, jonka intohimona on kokea Pallaksen tunturit yhdessä ystävien kanssa.”
Pallaksen pöllöt
Pallaksen erilaisuutta korostaa pöllöjen elämänmittainen ja pyyteetön työ tunturin eteen. Osa on opastanut pohjoisen lumilla yli 30 vuotta ja jatkaa Pöllöjen tarinaa edelleen. Tärkeää on tunturin henki ja yhteisöllisyys, jonka perinne elää vahvana.
Pallaksen Pöllöissä on tällä hetkellä noin 20 aktiivia, jotka toimivat takamaastoissa niin vapaalasku- kuin tunturihiihto-oppainakin. Oppaiden sydän sykkii vahvasti Pallakselle.
Tällä hetkellä pöllöt etsivät vahvistuksia upeaan joukkoonsa – Pöllöt etsivät takamaastosta nauttivia persoonallisia hiihdonopettajia remminsä. Lisää hausta voi lukea osoitteesta pallaksenpollot.com/hae