Messilä 18.1.2025

Kommentti: liian hyvä suksi on huono suksi

Suksikaupassa kannatta valita sopivin, muistuttaa hiihdonopettaja Teija Uurinmäki. Suksikaupassa kannatta valita sopivin, muistuttaa hiihdonopettaja Teija Uurinmäki.
Huippusuksi ei aina ole hyvä suksi. Välineitä valittaessa kannattaa olla itselleen rehellinen ja etsiä itselleen ne sopivimmat. Hiihdonopettaja Teija Uurinmäki kertoo ajatuksensa suksen valinnasta.

En väitä, etteikö laadusta kannattaisi maksaa. Väitän, että moni ostaa liian tekniset sukset ja se ennemminkin hidastaa kuin nopeuttaa laskijana kehittymistä. Jonkun mielestä hyvä suksi ei välttämättä ole paras valinta sinulle.

Liian hyvä suksi voi olla vaarallinen

Ne paremmat sukset voivat usein olla painavampia, mikä tarkoittaa, että tarvitset enemmän voimaa ja teknistä taitoa saadaksesi riittävästi painoa suksen etuosalle. Teknisemmät sukset ovat yleensä myös kipakampia. Kun paine osuu oikeaan kohtaan, ne syöksyvät käännökseen. Hallitaksesi kipakat sukset, sinun täytyy hallita kehosi ja suksesi jo hyvin.

Vaikka suksissa olisi millaisia ominaisuuksia, ne eivät tee sinusta parempaa laskijaa. Tietty ne näyttävät hyvältä telineessä ja kainalossa, joten rinnebaarissa voit hyvinkin tehdä niillä vaikutuksen.

Varo alennustelinettä!

Jos siis olet leppoisasta mutkittelusta nauttiva sunnuntailaskija, osta kevyet rinnesukset, jotka kääntyvät vaivattomasti. Jos haluat kehittyä ja oppia leikkaavan käännöksen, osta kevyehköt, aloittelijan laskettelusukset. Vaikka olisit mies, tee samoin. Jos olet nainen, uskalla vaatia myös sitä parempaa suksea, jos haluat kehittyä.

Kauden alussa tai ehtoopuolella saatat löytää huippusukset jopa puoleen hintaan. Sehän on kuin pistäisi rahaa säästöön? Ei välttämättä. Alennustelineellä tulee helposti tehtyä hölmöjä kompromisseja. Kuten ostettua hieman liian pitkät sukset – tekee laskemisesta aivan turhaan haastavampaa. Tai ostat suurpujottelusukset pikkumäkeen ja ehdit kääntämään ne kaksi kertaa ennen hissijonoa. Täytä siis piposi lumipalloilla ennen alennustelineelle parkkeeraamista.

Teija Uurinmäki
Himoksen hiihtokoulun opettaja ja vapaa toimittaja

PS. Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje!

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Kansallinen laskupäivä kutsuu kaikki alamäen ystävät nauttimaan talven riemuista.
Granibacken ei tyydy nostalgiakylpyyn, vaan haluaa kehittyä. Uutta kaudelle 2024–2025 on säilölumi ja uusi lasten alue.
Laskuaika kannustaa mäkeen yhdessä perheen tai kavereiden kanssa. Laskiessa ulkoilmassa vietetty aika lisääntyy ja ruutuaika vähenee
Ylläksen Kesänkitunturilla rakkakivikko on vielä laajalti näkyvissä, mutta Pirunkurun pohjalle ja sen maljamaiselle yläosalle lunta on jo kerääntynyt ympäröivää maastoa enemmän. Järkeviä laskulinjoja ei löydy kuitenkaan vielä mistään.
Vuodenajat ovat sinänsä armollisia, että laskeminen ei luonnonlunta vaadi. Rinteet saadaan laskukuntoon jo pikkupakkasilla tehokkaiden lumetusjärjestelmien avulla. Entistä useammissa keskuksissa apuna on myös edelliseltä kaudelta säilötty lumi.
Merkittyjen rinteiden läheisyydestä löytyy upeita metsiä. Yksi tunnetuimmista ja suosituimmista Pyhän metsistä on Jackson. Kuva: Jaakko Posti
Ski.fi:n joulukalenteri arpoo joka adventti laskettelijoita ja lautailijoita ilahduttavia paketteja.
Ellivuori kehittyy nyt vauhdilla. Kauden 2024–2025 merkittävin uudistus on ravintolan ja vuokraamon kattava päärakennus.
Sappeeta kehitetään asiakkaiden toiveiden mukaan. Saadun palautteen perusteella parkkia muokataan kaudelle 2024–2025 entistäkin paremmaksi.
Saariselkä on saamelaisalueella ja Lapin kultamailla. Luontoelämyksen täydentää Urho Kekkosen kansallispuisto.

Lumilautaliiton uusimmat

Lue lisää

Kommentti: minä opettaisin kyllä itse, mutta…

Hiihtokoulu

Tee itse helppo ja nopea suksihuolto

Laskettelu
Kausi ei pääty viimeisen loskasurffauspäivään, vaan välinehuollolle kannattaa jättää hieman aikaa ja energiaa.

Laskuvälineiden keväthuolto – lue nopeat ja toimivat vinkit

Välineet