Levi 12.11.2024

Miten pitkään ilman laskettelusauvoja kannattaa laskea?

Laskettelusauvoista on iloa lapselle vasta sitten, kun hän osaa kunnolla kääntyä ja pysähtyä.
Laskettelutaitojen opettelu kannattaa aloittaa ilman sauvoja. Se nopeuttaa oppimista merkittävästi. Mutta milloin on oikea hetki tarttua sauvoihin?

Aloitteleva laskija sohii laskettelusauvoilla helposti eteen, taakse, taivaalle ja sivuille. Leikkisästi ajatellen sohiminen lisää turvallisuutta, sillä kanssalaskijat kiertävät moisen sauvamyllyn varmasti kaukaa. Kaikki eivät kuitenkaan hoksaa etsiä kiertotietä ajoissa ja osa ei hallitse suksiaan niin hyvin, että pystyisi väistelemään ilmassa viuhuvia piikillisiä keppejä. Pelkästään lähiympäristön kannalta laskettelusauvoja ei kannata käyttää liian aikaisin.

Sauvasuhaaja riskeeraa myös oman terveytensä. Suurimmassa vaarassa ovat ranteet. Melkein jokainen aloitteleva laskija yrittää jarruttaa sauvoilla ottamalla niillä tukea edestä. Se ei ole hyvä idea! Ja onpahan nähty yhden jos toisenkin kompastuvan omiin sauvoihinsa. Sauvan päälle kaatuminen sattuu.

Jalat toimivat paremmin ilman laskettelusauvoja

Laskiessa käsien merkitys on minimaalinen, työ tehdään jaloilla ja keskivartalon lihaksilla.

Ennen sauvoihin tarttumista kannattaa opetella, mitä niillä jaloilla tehdään. Mitä jalkojen täytyy tehdä, että vauhti hidastuu? Miten lihaksia täytyy aktivoida, jotta saat sukset kääntymään?

Tässä vaiheessa sauvoista on lähinnä haittaa. Se, että joudut keskittymään käsiin ja jalkoihin yhtä aikaa, hidastaa oppimista.

Eli, ennen kuin otat sauvat käteen tai annat sauvat lapsellesi, tarkista, että laskija osaa

1) laskea huitomatta,

2) jarruttaa ja pysähtyä,

3) mutkitella ja

4) käyttää hissiä.

Myös aikuinen opettelee ilman sauvoja

Joskus aikuinen aloittelija voi pitää sauvoja kädessä, kunhan hän ei käytä niitä. En kuitenkaan suosittele sitä. Hädän hetkellä ensimmäinen reaktio on usein jarruttaa sauvoilla. Keskittymispotentiaalia syö myös se, että keskittyy pitämään sauvat ilmassa. Sitä paitsi, ilman sauvoja laskeminen parantaa aina tasapainoa.

Hyötyä sauvoista alkaa olla alamäessä vasta siinä vaiheessa, kun laskija laskee yhdensuuntaisin suksin. Sauvamerkin oikea-aikainen käyttö auttaa rytmittämään laskua. Auratessa sauvamerkkiä ei tehdä.

Ammattitaitoiset hiihtokoulut löydät Ski.fi-sivuilta. Samassa paikassa on myös hiihtokeskusten ajankohtaiset rinne- ja aukiolotiedot.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Sappeeta kehitetään asiakkaiden toiveiden mukaan. Saadun palautteen perusteella parkkia muokataan kaudelle 2024–2025 entistäkin paremmaksi.
Saariselkä on saamelaisalueella ja Lapin kultamailla. Luontoelämyksen täydentää Urho Kekkosen kansallispuisto.
Antti Autti nousee Skiexpon lavalle kertomaan leffaprojekteistaan sekä vapaalaskusta Suomessa. Kuva: Jaakko Posti
Levin talvi on ennätyspitkä. Laskettelukausi alkoi 4.10.2024 ja kauden viimeiset kurvit on tarkoitus piirtää rinteeseen 18.5.2025.
Talma on parkkilaskijoiden suosiossa. Keskuksen toimitusjohtaja Aleksi Vesimäki testaamassa reilien luistoa.
Vihti Ski Centerin toimitusjohtaja Sami Uotila on panostanut lumeen ja lumetusjärjestelmiin. Laskettelukausi 2024–2025 on tarkoitus käynnistää säilölumen avulla jo lokakuussa.
Tästäkin voi laittaa vielä paremmaksi. Rukan suosittu parkki on muokattu vastaamaan maailmancupin vaatimuksia.
Ylläksen bike parkissa näkyy ammattitaito, tyyli ja laatu, ja sen takia keskus pääsi nostamaan Vuoden Bike Park 2024 -palkinnon.
Mikä bike park ansaitsee halutun ja himoitun palkinnon? Osallistu valintaan ja voit voittaa kausikortin!
Porilaiset sen todistavat: 30 metriä on riittävä korkeusero monipuoliselle bike parkille.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Artikkelin kirjoittaja Mikaela Räsänen (kuvassa oikealla) kirjoittaa veljensä Renen (vasemmalla) kanssa myös Junnut takamaastossa -blogia.

Lapset kertovat: vinkit onnistuneeseen hiihtolomaan

Keskusuutiset

21 uutta syytä mennä mäkeen

Laskettelu

Hiihdonopettajan vinkit: näin lapsi innostuu laskettelusta

Laskettelu