1. Puhtaus on lämmön perusta
Pese jalat ja kuivaa ne hyvin ennen mäkipäivää. Myös sukkien tulee olla puhtaat ja ehdottoman kuivat. Monosukka tulee vaihtaa puhtaaseen päivittäin.
2. Hyvin istuvat monot
Monojen tulee olla juuri oikean kokoiset ja malliset. Laskettelumonon pitää tukea tasaisesti, pistemäinen puristus heikentää jalan verenkiertoa. Sopivan mallisen ja kokoisen monon solkia ei tarvitse vääntää hampaat irvessä liian kireälle – mikä jäälleen heikentää verenkiertoa jaloissa.
Monojen istuvuutta voi myös parantaa muotoilupohjallisilla. Kun jalka on oikeassa asennossa, niin veri pääsee kiertämään ja lämmittämään.
Lue myös: Laskettelumonon muokkaus takaa jokaiselle sopivan kengän
3. Oikeanlaiset sukat
Hyviä laskettelusukkia osaa etenkin pakkaskeleillä arvostaa. Jalkoihin tulee vetää sopivan kokoinen pitkävartinen tekninen sukka. Materiaalina kannattaa suosia merinovillan ja nylonin yhdistelmää. Saatavilla on hyvä valikoima eri paksuisia laskettelusukkia – kokeilemalla löydät itsellesi mieleiset.
Aktiivi- ja kisalaskijat ovat testanneet verenkiertoa parantavia kompressiosukkia, ja tulokset ovat olleet innostavia. Nykyään onkin saatavilla myös merinovillapohjaisia kompressiosukkia.
Lue myös: Valitse täydellinen laskettelusukka
4. Kuivaa sisäkengät
Jalat hikoilevat myös kylmällä kelillä ja monoihin pääsee joskus tunkeutumaan lunta. Koska kostea mono on varmin tapa saada jalat nopeasti kylmäksi. Huolehdi siis monojen huolellisesta kuivattamisesta aina mäkipäivän jälkeen: ota sisäkengät pois ulkokuoresta ja pohjallinen sisäkengästä.
Sisäkenkien kuivaamiseen on saatavilla myös edullisia lämmittimiä ja puhaltimia. ”Sähköbanaaneilla” ja puhaltimilla voi kuivata sekä esilämmittää monojen lisäksi hanskat. Sisäkengät voi kuivata myös perinteisessä kuivauskaapissa. Sen sijaan ulkokenkiä – etenkään muotoiltuja – ei pidä laittaa kuivauskaappiin.
5. Lisälämpöä apuvälineistä
Moni on jo vuosia varmistanut mukavat mäkipäivät lämpövastuksilla varustetuilla pohjallisilla. Pohjalliset saavat virtaa monon varteen kiinnitettävistä akuista. Maastohiihtäjä voi sujauttaa johdollisen akun vaikka takin taskuun. Parhaimmillaan lämpöä riittää 18 tuntia.
Uusin juttu on lämpövastuksella varustettu akkusukka. Bluetooth-yhteyden avulla lämpötilaa voi säätää vaikka kännykällä. Yhdellä latauksella sukat lämmittävät jopa 14 tuntia. Sukat voi pestä nurinpäin koneessa kolmessakymmenessä asteessa pesupussissa. Käsinpesua akkusukka ei oikein kestä.
Lue myös: Monolämmittimet takaavat taatusti lämpöiset jalat
Vinkit pakkaskeleille antoi Rukastoren vuoropäällikkö Mika Nissi.