Messilä 18.1.2025

Bike park -ajotekniikkaa, osa 6: Katse

Hyvä ohje kuuluu: ”Katso minne haluat mennä – älä sinne, minne et halua.” Hyvä ohje kuuluu: ”Katso minne haluat mennä – älä sinne, minne et halua.”
Helposti voisi kuvitella, pyöräilyssä tulee keskittyä lähinnä polkemiseen tai ohjaamiseen. Ajotekniikan kehittämisessä kannattaa kiinnittää huomiota myös katseeseen. Kun saat oikean informaation oikeaan aikaan, olet nopeampi.

Keskeinen osa maastopyöräilijän perusasentoa on katse. Sillä – ja osittain myös pään asennolla – on hyvin suuri merkitys ajamiseen. Hyvä nyrkkisääntö on, että pidä katse kaukana, paljon eturengasta kauempana. Näin ehdit valita sujuvan ajolinjan, varautua vastaantuleviin haasteisiin ja tasapainokin on helpompi säilyttää.

Mitä kovempaa mennään, sen kauemmas tulee katsoa. Riittävän kauas eteen katsomisen merkityksestä saa usein muistuttaa hyviäkin kuskeja. Etenkin, kun tilanne muuttuu stressaavaksi, katse helposti tippuu liian lähelle.

Katsettakin kannattaa harjoitella

Toinen olennainen osa katsetta on kyky keskittyä olennaiseen. Katso, minne haluat mennä, älä sinne, minne et halua. Tästä hyvä esimerkki on kivikon läpi ajaminen: pidä katse ajolinjalla, älä keskitä huomiotasi isoon kiveen, joka on linjan sivussa. Ylimääräinen informaatio sekä hidastaa päätöksentekoa että saattaa ohjata sinut juuri sitä kiveä päin. Samoin mutkaan ajaessasi katso jo mutkan ohi, niin ehdit reagoida esimerkiksi siihen, kuinka tiukka mutka on kyseessä.

Katseella on kolmaskin merkitys: ajaessa infoa on tarjolla liiankin kanssa ja siitä pitää osata suodattaa vain olennainen. Liikkeiden tulisi tapahtua alitajuisesti, sillä toiminta on merkittävästi hitaampaa, jos yksittäiset päätökset pitää tehdä tietoisesti. Niinpä on tärkeää harjoitella erilaisia liikemalleja ensin kontrolloiduissa olosuhteissa, jotta ne automatisoituvat ja nopeutuvat.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Kansallinen laskupäivä kutsuu kaikki alamäen ystävät nauttimaan talven riemuista.
Granibacken ei tyydy nostalgiakylpyyn, vaan haluaa kehittyä. Uutta kaudelle 2024–2025 on säilölumi ja uusi lasten alue.
Laskuaika kannustaa mäkeen yhdessä perheen tai kavereiden kanssa. Laskiessa ulkoilmassa vietetty aika lisääntyy ja ruutuaika vähenee
Ylläksen Kesänkitunturilla rakkakivikko on vielä laajalti näkyvissä, mutta Pirunkurun pohjalle ja sen maljamaiselle yläosalle lunta on jo kerääntynyt ympäröivää maastoa enemmän. Järkeviä laskulinjoja ei löydy kuitenkaan vielä mistään.
Vuodenajat ovat sinänsä armollisia, että laskeminen ei luonnonlunta vaadi. Rinteet saadaan laskukuntoon jo pikkupakkasilla tehokkaiden lumetusjärjestelmien avulla. Entistä useammissa keskuksissa apuna on myös edelliseltä kaudelta säilötty lumi.
Merkittyjen rinteiden läheisyydestä löytyy upeita metsiä. Yksi tunnetuimmista ja suosituimmista Pyhän metsistä on Jackson. Kuva: Jaakko Posti
Ski.fi:n joulukalenteri arpoo joka adventti laskettelijoita ja lautailijoita ilahduttavia paketteja.
Ellivuori kehittyy nyt vauhdilla. Kauden 2024–2025 merkittävin uudistus on ravintolan ja vuokraamon kattava päärakennus.
Sappeeta kehitetään asiakkaiden toiveiden mukaan. Saadun palautteen perusteella parkkia muokataan kaudelle 2024–2025 entistäkin paremmaksi.
Saariselkä on saamelaisalueella ja Lapin kultamailla. Luontoelämyksen täydentää Urho Kekkosen kansallispuisto.

Lumilautaliiton uusimmat

Lue lisää

Bike park -ajotekniikkaa, osa 4: Mutkien ajaminen

Ajovinkit

Bike park -ajotekniikkaa, osa 2: Vauhdin kontrollointi

Ajovinkit

Bike park -ajotekniikkaa, osa 1: Ajoasento

Ajovinkit