Levi 28.12.2024

Tämän takia pyöräily sopii laskettelijan kesälajiksi

Maastopyöräily on oiva kesälaji laskettelijalle. Mielakan bikepark saa kesällä 2017 uusia reittejä. Kuva: Tomi Saksa Photography
Monessa hiihtokeskuksessa hissit pyörivät ympäri vuoden. Kesäkuukausina alamäkeen viiletetään suksien tai laudan sijaan polkupyörällä. Alamäki- ja enduro-pyöräily onkin monen laskettelijan suosima kesälaji.

Mielakan pyöräaktiivit listasivat viisi erittäin hyvää syytä, miksi laskettelijan kannattaa suunnata alamäkeen myös kesällä:

1. Tuttu laskuympäristö herää henkiin aivan uudella tavalla, kun keväällä puut alkavat puskea versoa. Pyörän selästä koettu vauhdin hurma onkin parasta mitä kesäisessä luonnossa voi tehdä.

2. Itsensä haastaminen ja ylittäminen takaavat yhtä adrenaliininpunaiset posket kuin kirpeä pakkaskeli talvella.

3. Vauhti ja vapaus valita oma linja vaihtelevassa maastossa vie takuulla ajatukset arjen rutiineista.

4. Alamäkipyöräilyn fyysisyys yllättää epäilijät. Talven koittaessa vanha laskuasu mahtuu taas päälle.

5. Lajin yhteisöllisyys on vertaansa vailla – aivan kuten laskettelussa ja lumilautailussa.

Maastopyöräily on oiva kesälaji laskettelijalle. Kuva: Tomi Saksa Photography

Pieni alamäkipyöräilyopas

Yhä useammassa hiihtokeskuksessa kesällä pyöräillään maastopolkuja ja lasketaan alamäkireittejä. Bikepark-termiä käytetään yleisesti alamäki-, enduro-, freeride- ja maastopyöräilyn harrastepaikasta. Bikeparkit rakennetaan rinnealueelle ja mäen päälle noustaan hiihtohisseillä.

Ylhäältä alas kulkevat reitit ovat laskettelurinteiden tapaan merkitty vaikeusasteen mukaisesti. Näin jokainen voi valita itselleen sopivimman reitin. Luonnon omien haasteiden – kuten juurten, kivien, kallioiden ja kumpujen – lisäksi reiteillä voi olla rakennettuja haasteita. Yleisimpiä ovat kallistetut mutkat (bermit), hyppyrit ja pudotukset eli dropit.

Maastopyöräilyn eri lajit

Vankkarakenteisella alamäkipyörällä ei tee mieli metsäpoluille, vaan se on nimensä mukaisesti tehty laskemiseen. Alamäkireiteillä  on hyppyjä, kivikoita ja muita taitoa vaativia kohtia. Kypärän lisäksi muut suojavarusteet ovat suositeltavia.

Myös enduropyöräily keskittyy lähinnä alamäkeen, mutta reitit ovat usein alamäkipyöräilyä helpompia ja niillä voi olla myös siirtymäosuuksia. Endurossa aloituskynnys on alamäkiajoa matalampi. Maallikon silmä ei havaitse suurta eroa enduro- ja alamäkipyörissä, mutta endurot ovat kevytrakenteisempia ja niillä pärjää hyvin myös maastopoluilla.

Freeridepyöräilyssä hypitään ja tehdään  erilaisia temppuja. Parhaimmillaan freeridepyöräily onkin parhaimmillaan sekoitus alamäkipyöräilyä, temppuilua ja hauskanpitoa bikeparkissa kavereiden kesken.

Maastoajo, eli cross country, on perinteisintä maastopyöräilyä poluilla. Maastoajossa poljetaan niin ylä- kuin alamäetkin.

Mielakka Bikepark

Mielakan bikepark aloitti toimintansa kesällä 2016, vaikkakin Kouvolan rinteillä on jo aikaisemmin käyty pyöräilemässä.

Mielakan bikepark sai jo ensimmäisellä kaudella positiivista palautetta. Kiitosta tuli etenkin aloittelijoillekin sopivista helpoista enduro-reiteistä. Tämän jälkeen toimintaa on kehitetty määrätietoisesti: reittejä on rakennettu paljon lisää 21 ja pyöräilijöitä palvelee vuokraamo ja shop.

Lisätietoja Mielakan sivuilta.

Mielakassa noustaan mäen päälle tutusti ankkurihissillä. Kuva: Tomi Saksa Photography
Mielakassa noustaan mäen päälle tutusti ankkurihissillä. Kuva: Tomi Saksa Photography

Tutustu hiihtokeskusten kesätarjontaan Ski.fi-sivuilla.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Granibacken ei tyydy nostalgiakylpyyn, vaan haluaa kehittyä. Uutta kaudelle 2024–2025 on säilölumi ja uusi lasten alue.
Laskuaika kannustaa mäkeen yhdessä perheen tai kavereiden kanssa. Laskiessa ulkoilmassa vietetty aika lisääntyy ja ruutuaika vähenee
Ylläksen Kesänkitunturilla rakkakivikko on vielä laajalti näkyvissä, mutta Pirunkurun pohjalle ja sen maljamaiselle yläosalle lunta on jo kerääntynyt ympäröivää maastoa enemmän. Järkeviä laskulinjoja ei löydy kuitenkaan vielä mistään.
Vuodenajat ovat sinänsä armollisia, että laskeminen ei luonnonlunta vaadi. Rinteet saadaan laskukuntoon jo pikkupakkasilla tehokkaiden lumetusjärjestelmien avulla. Entistä useammissa keskuksissa apuna on myös edelliseltä kaudelta säilötty lumi.
Merkittyjen rinteiden läheisyydestä löytyy upeita metsiä. Yksi tunnetuimmista ja suosituimmista Pyhän metsistä on Jackson. Kuva: Jaakko Posti
Ski.fi:n joulukalenteri arpoo joka adventti laskettelijoita ja lautailijoita ilahduttavia paketteja.
Ellivuori kehittyy nyt vauhdilla. Kauden 2024–2025 merkittävin uudistus on ravintolan ja vuokraamon kattava päärakennus.
Sappeeta kehitetään asiakkaiden toiveiden mukaan. Saadun palautteen perusteella parkkia muokataan kaudelle 2024–2025 entistäkin paremmaksi.
Saariselkä on saamelaisalueella ja Lapin kultamailla. Luontoelämyksen täydentää Urho Kekkosen kansallispuisto.
Antti Autti nousee Skiexpon lavalle kertomaan leffaprojekteistaan sekä vapaalaskusta Suomessa. Kuva: Jaakko Posti

Lumilautaliiton uusimmat

Lue lisää

Matti Lehikoinen on Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen FMBIA-kouluttaja ja toinen koulutusohjelman rakentajista.

Alamäkipyöräily on helpompaa kuin kuvittelit – Matti Lehikoinen kertoo vinkit alkuun

Ajovinkit
Laskukausi vaihtui keväällä 2020 vauhdilla lumilta bike parkeihin. Kuva uusiutuvan Kalpalinnan keväästä.

Alamäkikausi jatkuu – keskusten bike parkeissa on paljon uutta laskettavaa

Bike park -uutiset
Alamäkiajo ja enduropyöräily sopivat mainiosti laskettelijoiden ja lautailijoiden kesään. Tahkolla mäen päälle noustaan tuolihissillä

Hiihtokeskusten kesä on virkeä

Kesäaktiviteetit