Rinnepäivästä melkoinen osa kuluu hiihtohississä matkalla ylös. Tässä kymmenen ohjetta onnistuneisiin hissinousuihin.
1. Hissilippu vasemmalle
Hissiliput ovat etäluettavia. Hissilipunlukija sijaitsee usein portin vasemmalla puolella, joten hyvä paikka hissilipulle on esimerkiksi laskutakin vasemmanpuoleisessa taskussa tai hihassa olevassa hissilipputaskussa. Varmista myös, ettei hissilipun kanssa samassa paikassa ole muita hissilippuja, pankkikortteja, avaimia, kännykkää tai muuta mikä voi häiritä lipun lukemista.
2. Älä kiilaa
Kun saavut hissialueelle, asetu jonon viimeiseksi. Mikäli jonoa ei ole, siirry porteille vasta kun olet valmis siirtymään hissiin.
3. Välineet valmiiksi
Jos liikut suksilla, ota sauvat hissinousun ajaksi ulompaan käteen ja varmista, ettei sauvojen lenkit ole ranteen ympärillä: et halua jäädä sauvoista kiinni hissikapulaan. Samasta syystä lumilautailijan on hyvä irrottaa taaempi jalka siteestä hissinousun ajaksi. Kaatuessa on helpompi irrottautua hissikapulasta, ja myös sivuun siirtyminen on nopeampaa.
4. Katse vaatteisiin
Varmista, ettei vaatteissasi tai varusteissasi ole pitkiä irtonaisia remmejä tai liinoja, kuten kaulaliina tai repun remmit, jotka voivat tarttua hissiin.
5. Rauhallisesti hissiin
Kaikki valmista? Hienoa! Oman vuoron koittaessa kannattaa toimia ripeästi, jotta ehdit seuraavan hissin kyytiin. Hissiin ehtimisen ei tarvitse kuitenkaan olla sykettä nostava urheilusuoritus, rauhallinen ja päättäväinen toiminta riittää.
6. Apua saa pyytää
Hissihenkilökunta auttaa mielellään, jos olet vielä epävarma hissinkäyttäjä. Rinnehenkilökunta on töissä sinua varten.
7. Kikkailu ja vedätys kielletty
Älä mutkittele nousuladulla, se kerryttää kumpareita, jotka vaikeuttavat hissinousuja. Pahimmillaan hissin vedättäminen voi rikkoa vaijerin, pysäyttää hissin pitkäksi aikaa ja tuoda suuren korjauslaskun. Lisäksi mutkitellessa on vaikeampi väistää, jos edessä oleva yllättäen kaatuu. Toisinaan rinne- ja hissityöntekijät kulkevat hissiladun reunassa moottorikelkalla, joten nousuladun reunamat on hyvä pitää vapaana.
8. Kaatumista ei tarvitse hävetä
Jokainen on varmasti kaatunut joskus hississä, joten sitä ei tarvitse hävetä eikä hätääntyä. Jos kaadut, huolehdi itsesi ja välineesi ripeästi nousuladun sivuun. Siirry turvallisinta reittiä alas, ja reippain mielin uuteen yritykseen!
9. Kerro epäkohdista
Mikäli nousulatu on huonossa kunnossa tai huomaat muita puutteita hissin toiminnassa, kerro siitä hissihenkilökunnalle. Näin huoltotyöt saadaan mahdollisimman nopeasti aloitettua.
10. Poistu vain poistumisalueilla
Hissistä on syytä jäädä pois merkityillä poistumisalueilla. Muissa kohdissa hissiladulta poistuminen ei välttämättä ole turvallista. Jos kaadut hissimatkalla, voit siirtyä merkitylle poistumisalueelle hissiladun reunaa kulkien.
Tiesithän, että sekä hissin ala- ja yläasemilla on selkeästi merkityt hätäpysäytyspainikkeet, joilla kuka tahansa voi onnettomuuden tai hätätilanteen sattuessa pysäyttää hissin ja hälyttää apua. Näillä ohjeilla laskettelupäivän hissinousut sujuvat mukavasti ja jouhevasti.
Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje!