Laskukausi on pian alkamassa. Saadaksesi parhaan mahdollisen startin kauteen, kannattaa kroppaa valmistella tulevaan laskettelua tukevilla lajeilla. Monipuolisella harjoittelulla olet hyvässä iskussa kauden alkaessa ja jaksat hiihtää vielä keväthangillakin. Kokosimme Iso-Ylläksen hiihtokoulun johtajan Jere Löytökorven kanssa vinkit syksyn treeneihin.
1. Maastopyöräily
Rakenna voimaa ja kestävyyttä laskemiseen pyöräilemällä hiihtokauden ulkopuolella. Pyöräily pitää yllä ja kehittää hengitys- ja verenkiertoelimistön suorituskykyä sekä alaraajojen lihaskuntoa ja nivelten liikkuvuutta. Maastopyöräily myös vahvistaa keskivartaloa ja jalkoja, sekä kehittää laskettelussa tarvittavia koordinaatiota ja tasapainoa paremmin kuin maantiepyöräily.
”Pitkät ja keskipitkät lenkit maastopyörällä tukevat erityisesti jaksamista laskupäivinä. Pitkillä ja rauhallisilla maastopyörälenkeillä saa hyvin treenattua kestävyyttä”, toteaa Jere Löytökorpi.
2. Alamäkipyöräily ja bike parkit
Maastopyöräilyäkin enemmän harjoitteluun saa lajinomaisuutta bike parkissa ajamalla. Lajeissa tarvitaan samoja fyysisiä ja psyykkisiä ominaisuuksia. Laskettelun tapaan alamäkiajo vaatii nopeaa reaktio- ja päätöksentekokokykyä. Lisäksi alamäkipyöräily tarjoaa samankaltaista vapaudentunnetta ja vauhdin hurmaa kuin laskettelu.
Jere Löytökorven mielestä alamäkipyöräilyssä ja laskettelussa on paljon samaa kokemuksellisuudessa. ”Juuri saman fiiliksen vuoksi alamäkikansa on innostunut kovasti bike parkeista ja hakee lajista samaa hyvää flowta.”
Jere Löytökorpi toivoo, että parkkeihin uskallettaisiin lähteä matalalla kynnyksellä kokeilemaan. Tarjolla on kaikille oman tason mukaan hyvää fiilistä ja hyvää treeniä. Ylläksellä, kuten monissa muissakin keskuksissa, on aktiivinen ja auttava henkilökunta hisseillä. Monet keskukset tarjoavat alamäkipyöräilyssä opetusta samaan tyyliin kuin hiihtokoulussa laskuopetusta. Jere Löytökorpi on myös yksi Suomen ensimmäisiä Fmbia-kouluttautuneita bike park -ohjaajia.
3. Retkeily ja vaeltaminen
Rauhallisella ja pitkäkestoisella liikunnalla kehitetään peruskuntoa, joka on kaiken urheilemisen perusta. ”Ilman hyvää peruskuntoa, et jaksa laskea koko päivää”, toteaa Jere Löytökorpi. Pitkät, matalalla sykkeellä tehdyt retket luonnossa ovat mainio tapaa rakentaa peruskuntoa. Luonto elvyttää ja auttaa palautumaan stressistä. Keskittymiskyky paranee ja syke ja verenpaine madaltuvat. Luonnossa liikkuessa mielialakin kohenee. Kestävyysominaisuuksien parantamisen lisäksi luonnossa liikkuminen sopii laskijalle erityisen hyvin, sillä epätasainen maasto vaatii kehonhallintaa ja aktivoi matkan varrella myös monia lihasryhmiä.
4. Polkujuoksu
Polkujuoksu on laskijalle tehokas tapa treenata hapenottoa ja kestävyyttä. Polkujuokseminen on myös varsin helppo harjoitusmuoto hiihtokauden ulkopuolella, sillä metsiä ja polkuja on Suomessa tarjolla runsaasti. Laji kehittää kestävyysominaisuuksien lisäksi tasapainoa ja ketteryyttä. Keskivartalo on epätasaisilla poluilla aktiivisemmin käytössä kuin tasaisella juostessa. Laskettelun tapaan avainasemassa olevat jalkojen lihakset saavat runsaasti rasitusta.
”Ennen muuta laskukauteen kannattaa valmistautua monipuolisesti liikkuen. Vaikka kävisi ihan peruslenkillä, niin lenkin lomassa voi tehdä vaikka vähän jalkoja ja keskivartaloa vahvistavia sekä kehonhallintaa kehittäviä liikkeitä – esimerkiksi loikkia,” Jere Löytökorpi kannustaa. Viistoon suuntautuvat luisteluhypyt, tasaloikka ja vuoroloikka ovat hyvä lisä laskijan peruslenkkiin laskukauden lähestyessä.
Entäpä mitkä ovat Iso-Ylläksen hiihtokoulun johtajan omat suosikkilajit syksyllä? Vastaus tulee nopeasti:
”Alamäkiajo ja vaeltaminen!”