Messilä 18.12.2024

Kommentti: Mitä aikuinen oppii yhdellä hiihtokoulun yksityistunnilla?

Suomalaisen aikuisen pohjataidot laskettelun oppimiselle ovat yleensä hyvät, kirjoittaa hiihdonopettaja Teija Uurinmäki. Suomalaisen aikuisen pohjataidot laskettelun oppimiselle ovat yleensä hyvät, kirjoittaa hiihdonopettaja Teija Uurinmäki.
Melkein jokainen aikuinen suomalainen on hiihtänyt tasamaalla tai vähintäänkin osaa luistella. Pohjataidot laskettelun oppimiselle ovat hyvät. Yleisin oppimista hidastava tekijä on pelko. Kokenut laskija saa lyhyeltäkin tunnilta treenattavaa pitkäksi aikaa ja ottaa pitkän taitoloikan eteenpäin.

Kirjoitin aiemmin siitä, mitä lapsi yleensä oppii ensimmäisen hiihtotunnin aikana – koska sitä kysytään usein. Enkä pystynyt vastaamaan kysymykseen. Lasten välillä erot ovat niin valtavat, että yhtä vastausta ei ole.

Lue myös: Mitä hiihtokoulutunnilla pitäisi oppia

Aikuisten erot ovat pienemmät, ainakin, jos puhutaan suomalaisista (tai muiden kylmien maiden kansalaisista) oppilaista.

Laskettelutunnille tuleva suomalainen aikuinen osaa melkein poikkeuksetta hiihtää murtomaasuksilla vähintään auttavasti, osaa aurata ja pysähtyä auraamalla ja tuntee selkäytimessään, miten suksilla mutkitellaan. Lisäksi suomalaiset tietävät, miten liukkaalla pinnalla liikutaan ja osaa tasapainottaa itsensä liukuessaan.

Vaikka oppilas ei olisi koskaan hiihtänyt, on hän mitä todennäköisimmin luistellut ja sekin auttaa paljon.

Ensin selätetään pelot

Useimmiten koordinaatiokyky on jokaisella aikuisella riittävän hyvä ja pohjataidot ovat hyvät. Aikuisen kohdalla etenemisnopeus riippuu korostuneesti oppilaan tunnetilasta.

Aran, pelkäävän ja epävarman aloittelijan kanssa edetään hitaammin. Harjoittelun ensimmäinen tavoite on lisätä laskijan itseluottamusta. Sitä mukaa kun luottamus omiin kykyihin kasvaa, vaikeutetaan tehtävää tai olosuhdetta.

Lyhyen, vajaan tunnin pituisen opastuksen aikana arka aikuinen oppii useimmiten hakemaan hyvän laskuasennon ja löytää laskuvarmuuden hyvin helpossa rinteessä. Hän osaa jarruttaa hyvin ja kääntyy varmasti ulkojalkaa painottaen. Usein näitä perustaitoja päästään testaamaan myös seuraavaan rinteeseen.

Tunnilla puretaan usein myös lapsuudessa syntyneitä hissipelkoja. Melkein poikkeuksetta hissin toiminnan selittäminen, kuivaharjoittelu irtokapulalla (tarvittaessa) ja helpossa hississä saatu onnistumisen kokemus selättävät pelot.

Taitojen kasvaessa vauhti kasvaa ja olosuhteet vaikeutuvat

Itsevarman aloittelijan kanssa käydään yleensä tarkistamassa jarruttaminen erittäin helpossa rinteessä, mutta siirrytään heti seuraavaan, hieman haastavampaan rinteeseen. Laskuasentoa, jarruttamista ja käännöstekniikkaa harjoitellaan heti alusta lähtien sujuvammassa vauhdissa. Jos aurakäännös on helppo, voidaan perusharjoitukset tehdä heti luisuvassa käännöksessä.

Kokeneen laskijan kanssa ehditään lyhyen tunnin aikana joko kertaamaan perustekniikka ja antamaan räätälöidyt harjoitukset omaan treeniin tai hiomaan yhtä tekniikan osa-aluetta paremmaksi ja antamaan useampi harjoitus sen kehittämiseen.

Perusasioihin palaaminen saattaa turhauttaa, mutta sitä se treenaaminen on, palaamista yhä uudelleen perusasioiden äärelle. Hiotaan laskuasentoa, harjoitellaan painon viemistä eteen ja tehostetaan ulkojalan painetta. Taitojen kasvaessa vauhti kovenee, olosuhteet vaikeutuvat ja siirrytään hienosäätöön.

Lähtötaso ja tunteet vaikuttavat etenemisnopeuteen, mutta sen voin melkein luvata, että jokainen oppilas ottaa hiihtotunnin ansiosta omalla taitotasollaan loikan eteenpäin.

Kirjoittaja Teija Uurinmäki on hiihdonopettaja Himoksella ja vapaa toimittaja.

Luitko jo nämä?

Granibacken ei tyydy nostalgiakylpyyn, vaan haluaa kehittyä. Uutta kaudelle 2024–2025 on säilölumi ja uusi lasten alue.
Laskuaika kannustaa mäkeen yhdessä perheen tai kavereiden kanssa. Laskiessa ulkoilmassa vietetty aika lisääntyy ja ruutuaika vähenee
Ylläksen Kesänkitunturilla rakkakivikko on vielä laajalti näkyvissä, mutta Pirunkurun pohjalle ja sen maljamaiselle yläosalle lunta on jo kerääntynyt ympäröivää maastoa enemmän. Järkeviä laskulinjoja ei löydy kuitenkaan vielä mistään.
Vuodenajat ovat sinänsä armollisia, että laskeminen ei luonnonlunta vaadi. Rinteet saadaan laskukuntoon jo pikkupakkasilla tehokkaiden lumetusjärjestelmien avulla. Entistä useammissa keskuksissa apuna on myös edelliseltä kaudelta säilötty lumi.
Merkittyjen rinteiden läheisyydestä löytyy upeita metsiä. Yksi tunnetuimmista ja suosituimmista Pyhän metsistä on Jackson. Kuva: Jaakko Posti
Ski.fi:n joulukalenteri arpoo joka adventti laskettelijoita ja lautailijoita ilahduttavia paketteja.
Ellivuori kehittyy nyt vauhdilla. Kauden 2024–2025 merkittävin uudistus on ravintolan ja vuokraamon kattava päärakennus.
Sappeeta kehitetään asiakkaiden toiveiden mukaan. Saadun palautteen perusteella parkkia muokataan kaudelle 2024–2025 entistäkin paremmaksi.
Saariselkä on saamelaisalueella ja Lapin kultamailla. Luontoelämyksen täydentää Urho Kekkosen kansallispuisto.
Antti Autti nousee Skiexpon lavalle kertomaan leffaprojekteistaan sekä vapaalaskusta Suomessa. Kuva: Jaakko Posti

Lumilautaliiton uusimmat

Lue lisää

Kommentin kirjoittaja Siiri Naukkarinen hiihdonopettaja Antti Aartolahden kanssa Riihivuoressa.

Kommentti: miksi ilmoittauduin hiihtokouluun

Hiihtokoulu

Opi laskettelun alkeet – näin pääset kiinni lajiin

Hiihtokoulu
Leikkaava käännös yhdensuuntaisin suksin on monen laskettelijan toive ja tavoite. Tätä kannattaa opetella vaiheittain.

Aurasta eteenpäin – opi kääntymään yhdensuuntaisin suksin

Hiihtokoulu