Messilä 18.12.2024

Näin houkuttelet lapsen auraamaan

Pizzaa vai lumiauraa? Hyödynnä harjoittelussa lapsen mielikuvitusta. Pizzaa vai lumiauraa? Hyödynnä harjoittelussa lapsen mielikuvitusta.
Auraa! Jarruta! Usko tai älä, lapsi ei syntyjään tiedä, mikä on aura tai miten suksilla jarrutetaan. Mutta kun käännät sanat lapsenkielelle, useimmat lapset hoksaavat juonen nopeasti.

Aloita niin helpossa rinteessä kuin mahdollista. Mitä hitaampi laskijan vauhti on, sitä helpompaa suksien hallitseminen on.

Oikea aika tehdä näitä auraan valmistavia harjoituksia on siinä vaiheessa, kun lapsi jo pysyy hyvin pystyssä sukset jalassa ja uskaltaa liukua alaspäin hitaassa vauhdissa.

Ensin lapsen täytyy kokea, että hän pystyy liikuttamaan suksia, mielellään kaikkiin mahdollisiin suuntiin.

Voitte kokeilla paikallaan askeltamista ja sukset jalassa kävelemistä. Miten liikkuu pienen pieni hiirulainen? Iso norsu? Hidas kilpikonna? Miten kissa hiipii?

Peruuttakaa.

Tehkää tuoreeseen lumeen lumikukka. Kääntykää paikallanne ympäri mahdollisimman lyhyin askelin.

Tehkää suksilla A-kirjain nostamalla jalkoja. Kokeilkaa A-kirjainta myös liu’uttamalla kantapäitä sivuille.

Vai onko A-kirjain pitsapala? Vai mikä se on lapsen mielestä? Mitä tahansa lapsi kuviossa näkeekin, hyödynnä sitä.

Lue myös: Älä puhu lapsellesi rinteessä hepreaa

Pitsaa ja lumiaura

Kun lapsi osaa ja uskaltaa liikutella suksia paikallaan, kokeile samoja harjoituksia hitaassa vauhdissa. Vauhdissa voi kävellä, muuttaa suuntaa pienin askelin ja kokeilla jopa A-kirjainta.

Seuraavaksi voitte kokeilla ranskalais-pitsapala-laskua. Tehkää alas liukuessa suksilla kaksi ranskalaista ja sen jälkeen pitsapala ja taas ranskalaiset.

Jos pitsapala on vauhdissa vielä liian haastava, voit kokeilla lumiauraa. Sehän on myös kolmion muotoinen.

Harjoitelkaa ensin lumen työntämistä sivuun. Ensimmäisellä laskulla voitte työntää lunta sivuun vasemmalla kantapäällä ja toisella laskulla oikealla kantapäällä. Ihailkaa lumiauran jättämää jälkeä. Kun molemmat jalat toimivat, voitte työntää lunta sivuun molemmilla kantapäillä.

Huomaa, että alle 5-vuotiaille lapsille auraaminen on usein haastavaa. Ole siis kärsivällinen ja anna lapsen harjoitella helpossa, turvallisessa rinteessä niin kauan kuin tarpeen on.

 YouTubesta löydät Wernerin hiihtokoulu -videoita, joiden avulla voitte tutustua lasketteluun yhdessä etukäteen.

Kirjoittaja Teija Uurinmäki on hiihdonopettaja Himoksella ja vapaa toimittaja.

Luitko jo nämä?

Granibacken ei tyydy nostalgiakylpyyn, vaan haluaa kehittyä. Uutta kaudelle 2024–2025 on säilölumi ja uusi lasten alue.
Laskuaika kannustaa mäkeen yhdessä perheen tai kavereiden kanssa. Laskiessa ulkoilmassa vietetty aika lisääntyy ja ruutuaika vähenee
Ylläksen Kesänkitunturilla rakkakivikko on vielä laajalti näkyvissä, mutta Pirunkurun pohjalle ja sen maljamaiselle yläosalle lunta on jo kerääntynyt ympäröivää maastoa enemmän. Järkeviä laskulinjoja ei löydy kuitenkaan vielä mistään.
Vuodenajat ovat sinänsä armollisia, että laskeminen ei luonnonlunta vaadi. Rinteet saadaan laskukuntoon jo pikkupakkasilla tehokkaiden lumetusjärjestelmien avulla. Entistä useammissa keskuksissa apuna on myös edelliseltä kaudelta säilötty lumi.
Merkittyjen rinteiden läheisyydestä löytyy upeita metsiä. Yksi tunnetuimmista ja suosituimmista Pyhän metsistä on Jackson. Kuva: Jaakko Posti
Ski.fi:n joulukalenteri arpoo joka adventti laskettelijoita ja lautailijoita ilahduttavia paketteja.
Ellivuori kehittyy nyt vauhdilla. Kauden 2024–2025 merkittävin uudistus on ravintolan ja vuokraamon kattava päärakennus.
Sappeeta kehitetään asiakkaiden toiveiden mukaan. Saadun palautteen perusteella parkkia muokataan kaudelle 2024–2025 entistäkin paremmaksi.
Saariselkä on saamelaisalueella ja Lapin kultamailla. Luontoelämyksen täydentää Urho Kekkosen kansallispuisto.
Antti Autti nousee Skiexpon lavalle kertomaan leffaprojekteistaan sekä vapaalaskusta Suomessa. Kuva: Jaakko Posti

Lumilautaliiton uusimmat

Lue lisää

Kommentti: minä opettaisin kyllä itse, mutta…

Hiihtokoulu
Toisinaan Werneri-hahmo saattaa tulla vierailemaan hiihtokoulutunnilla.

Wernerin hiihtokoulu: yleisimmät kysymykset vastauksineen

Hiihtokoulu

Hiihdonopettajan vinkit: näin lapsi innostuu laskettelusta

Laskettelu