Kokemukseni mukaan 97 % lapsista innostuu laskettelusta, kun he saavat edetä heille sopivaan tahtiin.
Alku voi kuitenkin olla hankala. Monot ovat painavat ja ne jalassa on hankala liikkua, sukset ovat kömpelöt, keskittymiskyky on rajallinen ja auraaminen on koordinaatiolle useimmiten vielä liikaa. Ennen lapsen hiihtokouluun ilmoittamista kannattaa vähintäänkin käydä testaamassa, viihtyykö lapsi rinteessä.
Lue myös: Werneri – maailman hauskin hiihtokoulu lapsille.
Alkutotuttelun voit tehdä aivan hyvin itsekin. Tässä vinkkejä, miten saat lapsen innostumaan laskettelusta.
Mieti, miten puhut lapselle laskettelusta ennen rinnepäivää. Millaisia odotuksia luot? Jos lapsi odottaa pääsevänsä isoimman mäen päälle ja näkee sielunsa silmin kurvailevansa mäen alas ennätysvauhtia, tulee pettymyksestä suuri.
Voit puhua esimerkiksi lastenmäkeen menosta ja ensimmäisestä laskupäivästä. Miettikää yhdessä, mitä ensimmäisellä kerralla on mahdollista oppia ja millainen laskettelu on turvallista. YouTubesta löydät Wernerin hiihtokoulu -videoita, joiden katsominen luo oikeansuuntaisia odotuksia.
Unohda serkkupojan vanhat sukset
Pidä ensimmäiset hiihtopäivät lyhyinä, tavoitteet matalina ja eväät maukkaina. Jos lapsi haluaa puolen tunnin jälkeen lähteä kaakaolle tai pulkkamäkeen, lähde. Pakottamalla et intoa lisää.
Aivan ensimmäiseksi kannattaa tarkistaa, että välineet ovat lapselle sopivat. Liian pienet monot painavat, liian isot päästävät jalat liikkumaan, mikä tekee hommasta entistä vaikeampaa. Varsinkin ensimmäisillä kerroilla sukset saisivat olla mieluummin liian lyhyet kuin liian pitkät. Uudenmalliset sukset ovat vanhoja helpommat käsitellä. Niillä sukulaisserkkupojan 15 vuotta vanhoilla laudoilla ei kannata mäkeen lähteä.
Helpoimmalla pääset, kun vuokraat välineet hiihtokeskuksen vuokraamosta. Tällöin saat apua oikeiden välineiden valintaan ja varmasti huolletut ja toimivat monot ja sukset.
Päästä lapsi liukumaan
Etene lapsen tahdissa. Anna lapsen ensin totutella monoilla liikkumiseen. Anna lapsen juosta ja leikkiä, niin monot unohtuvat. Tehkää vaikka lumiukko!
Jos lapsi lähestyy viidettä ikävuotta, voitte kokeilla sukset jalassa kävelyä, suksien nostamista A- ja V-kirjaimen muotoon, paikallaan kääntymistä pienin askelin. Pienimpien lasten kanssa kannattaa keskittyä ennen suksien liikuttamista liukumiseen ja pystyssä pysymiseen.
Hyvä ensimmäinen liukuharjoitus on vetää lasta omalla sauvalla perässä. Perässä vetämisessä on pidemmän päälle kuitenkin sellainen vaara, että lapsi oppii nojaamaan taakse ja laskee istuvassa asennossa pahimmillaan koko loppuelämänsä. Siksi kannattaa nopeasti vaihtaa heittämiseen.
Vedä sauvasta kiinni pitävä lapsi rinnallesi ja pyydä päästämään sauvasta irti niin että lapsi liukuu ohitsesi. Irti päästämisen hetki horjuttaa mukavasti tasapainoa ja itsenäinen liuku kasvattaa itseluottamusta. Mitä kovempi vauhti, sen haastavampaa liukuminen on.
Kun lapsi pysyy tasaisella tolpillaan, voit toimia ihmishissinä (helpointa, jos sinulla ei ole itsellä suksia) ja vetää lasta muutaman metrin ylämäkeen ja päästää lapsi liukumaan alaspäin. Lastenmäessä tietenkin. Siirry ylöspäin sitä mukaa, kun sukset rupeavat luistamaan.
Valitse paikka niin että vauhti pysähtyy itsellään ennen kuin lapsi törmää mihinkään. Älä mielellään opeta lasta siihen, että joku tulee joka kerta nappaamaan hänet kiinni, vaan anna kokemus hallinnasta antamalla vauhdin pysähtyä itsestään.
Auraa-huudot eivät auta
Pidä odotukset alhaalla ja kannusta lasta. Ekalla kerralla riittävä saavutus on, että lapsi oppii pysymään pystyssä liukuvan suksen päällä.
Älä odota lapsen auraavan tai jarruttavan. Auraaminen on pienelle lapselle vaikeaa! Sen sijaan voitte halutessanne harjoitella vaikka pehmeää kaatumista.
Lue myös: Älä puhu lapsellesi rinteessä hepreaa
Jos lapsi innostuu ja pysyy pystyssä, voit halutessasi kysellä hiihtokoulutuntia kokeilukerran jälkeen. Kysy, onko hiihtokoululla lyhyempiä tunteja nuorimmille oppilaille. Voitte myös jatkaa liukumisharjoittelua ja suksilla liikkumistreenejä yhdessä. Näiden vaiheiden jälkeen on hyvä hetki viedä lapsi hiihtokouluun. Hiihdonopettaja osaa valita innostavimmat ja kehittävimmät harjoitteet – ja näyttää oikeaoppisen mallin hyvästä laskuasennosta ja tekniikasta.