Messilä 18.1.2025

Näin saat lisää vauhtia ja iloa rinteeseen

Hyvä laskuasento mahdollistaa vauhdikkaat rinnehetket. Kuvassa viiletetään Rukan rinteitä joulukuussa 2016.
Vauhdikas rinnelaskeminen on todella hauskaa. Jotta suksen saa pureutuman nautinnollisesti hoidettuun rinteeseen, pitää muutaman asian tapahtua kypärän ja monon välissä.

Laskettelusuksien reunassa kulkee teräsnauha, jota kutsutaan kantiksi. Kanttia voi ajatella luistimen teränä, joka pitää jäiselläkin pinnalla. Jotta kantti pureutuu rinteeseen, suksea pitää kallistaa. Hitaassa vauhdissa hieman ja kovassa penteleesti. Kun kantti puree rinteeseen niin, että siitä jää jäljeksi vain ohut viilto, puhutaan leikkaavasta käännöksestä. 

Kaikki lähtee laskuasennosta

Hyvässä laskuasennossa lonkka ja jalan nivelet ovat vähän koukussa, valmiina liikkumaan. Jalat ovat hartian leveydellä toisistaan ja vartalon paino on selkeästi eteenpäin. Hyvä keino siirtää paino on tunnustella säärillä. Kun sääret selkeästi painuvat monon etuläppää varten ollaan hyvällä tiellä.

Toinen oikean laskuasennon tunnusmerkki on kädet. Jos näet laskiessasi kätesi silmäkulmassa, ollaan jälleen lähempänä oikeaa laskuasentoa. Ylävartalo on jatkuvasti suksen kärkien suuntaan. Takapainoisia laskuasentoja näkee rinteessä hyvinkin usein, liian etupainoisia ei koskaan.

Paino molemmille suksille

Suksen ollessa kantillaan, lähtee se tiimalasimuotonsa ansiosta tekemään käännöstä lähes itsestään. Jotta kääntyminen olisi tasapainosta, kannattaa alamäenpuoleisen suksen päälle siirtää enemmän painoa. Kovalla rinteellä tai vauhdin kasvaessa tätä ns. ulkosuksea saa polkea rinteeseen oikein kunnolla.

Mitään tarkkaa sääntöä painon jaosta ei ole, koska moni muuttuja (rinteen jyrkkyys ja kunto, vauhti yms.) vaikuttaa laskemiseen. Yleisin käytetty määre painonsiirrosta on 70 % ulkosukselle ja 30 % sisäsukselle. Jos paino jää liian paljon sisäsukselle, luvassa on kaatuminen. ”Sisäsuksivirhe” on yleisin pujottelukisojen keskeytyksen syy.

Vauhdikas rinnelasku vaatii jatkuvaa liikettä suksen päällä. Painonsiirtoa jalalta toiselle ja lisäksi käännösten välillä tapahtuva keventäminen, eli ylösnouseminen suksen paineen helpottamiseksi, jotta seuraava käännös lähtee helpommin liikkeelle.

Käännöksen vaiheet

Leikkaava käännös on periaatteessa varsin yksinkertainen: Lasketaan alaspäin ja painetaan ulkosuksea rinteeseen. Kun käännöstä on tehty sopivan pitkään, kohottaudutaan suksilla seisomaan painon jakautuen tasan kummankin suksen päälle. Tällöin olloin sukset kääntyvät liki automaattisesti alamäen suuntaan. Sitten vaihdetaan painoa uuden käännöksen ulkosukselle ja toistetaan edellinen. 

Ja annetaan hymyn nousta kasvoille. Rinnelasku on todella hauskaa!

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Kansallinen laskupäivä kutsuu kaikki alamäen ystävät nauttimaan talven riemuista.
Granibacken ei tyydy nostalgiakylpyyn, vaan haluaa kehittyä. Uutta kaudelle 2024–2025 on säilölumi ja uusi lasten alue.
Laskuaika kannustaa mäkeen yhdessä perheen tai kavereiden kanssa. Laskiessa ulkoilmassa vietetty aika lisääntyy ja ruutuaika vähenee
Ylläksen Kesänkitunturilla rakkakivikko on vielä laajalti näkyvissä, mutta Pirunkurun pohjalle ja sen maljamaiselle yläosalle lunta on jo kerääntynyt ympäröivää maastoa enemmän. Järkeviä laskulinjoja ei löydy kuitenkaan vielä mistään.
Vuodenajat ovat sinänsä armollisia, että laskeminen ei luonnonlunta vaadi. Rinteet saadaan laskukuntoon jo pikkupakkasilla tehokkaiden lumetusjärjestelmien avulla. Entistä useammissa keskuksissa apuna on myös edelliseltä kaudelta säilötty lumi.
Merkittyjen rinteiden läheisyydestä löytyy upeita metsiä. Yksi tunnetuimmista ja suosituimmista Pyhän metsistä on Jackson. Kuva: Jaakko Posti
Ski.fi:n joulukalenteri arpoo joka adventti laskettelijoita ja lautailijoita ilahduttavia paketteja.
Ellivuori kehittyy nyt vauhdilla. Kauden 2024–2025 merkittävin uudistus on ravintolan ja vuokraamon kattava päärakennus.
Sappeeta kehitetään asiakkaiden toiveiden mukaan. Saadun palautteen perusteella parkkia muokataan kaudelle 2024–2025 entistäkin paremmaksi.
Saariselkä on saamelaisalueella ja Lapin kultamailla. Luontoelämyksen täydentää Urho Kekkosen kansallispuisto.

Lumilautaliiton uusimmat

Lue lisää

7 vinkkiä: näin kehität laskutaitoasi

Vinkit

Kehitä taitojasi alamäessä – vinkit kokeneelle laskijalle

Laskettelu
Pöllytä lunta! Kuvaa! Kikkaile! Lähimäessä riittää tekemistä. Myös taitavalle.

Lähirinteessä riittää haasteita kaikille

Hiihtokoulu