Sappee 13.7.2024

Wernerin hiihtokoulu: yleisimmät kysymykset vastauksineen

Toisinaan Werneri-hahmo saattaa tulla vierailemaan hiihtokoulutunnilla. Toisinaan Werneri-hahmo saattaa tulla vierailemaan hiihtokoulutunnilla.
Werneri on monelle tuttu hiihtokouluhahmo ja Wernerin nimikkokurssit tunnetaan jo hyvin. Mutta kun opetuksen tarpeessa on oma lapsi, herää kysymyksiä. Keräsimme yleisimmät kysymykset ja niihin vastaukset.

Mitä lapsi osaa suoritettuaan Lumi- tai VauhtiWerneri-kurssin?

− LumiWerneri-kurssin jälkeen lapsi yleensä pärjää helpossa rinteessä melko itsenäisesti: osaa käyttää joitakin hissejä, osaa tehdä jo käännöksiä ja pysähtyä loivassa mäessä. Saa itse sukset jalkaan ja pois ja tietää hieman rinneturvallisuudesta.

− VauhtiWerneri-kurssin jälkeen lapsi laskee jo vauhdikkaammin, osaa tehdä käännöksiä jo sujuvasti ja pärjää yleensä itsenäisesti erilaisissa rinneolosuhteissa.

− LumilautaWerneri1-kurssin jälkeen lapsi yleensä osaa toimia helpossa rinteessä ja osaa käyttää joko matto- tai nappihissiä tai molempia. Tavoitteena on, että lapsi hallitsee vauhdin, osaa pysähtyä ja tehdä luisuvia käännöksiä.

− LumilautaWerneri2-kurssin jälkeen luisuvat käännökset ovat yleensä sujuvia. Ainakin teoriassa lapsi osaa myös leikkaavan käännöksen. Lisäksi tällä jatkokurssilla opitaan joitakin helppoja temppuja.

Miten Lumi-, Vauhti- ja FreerideWerneri-tunnit eroavat toisistaan?

− VauhtiWerneri sopii lapselle, joka hallitsee vauhdin helpossa rinteessä ja osaa käyttää hissiä. Jos lapsi on ensimmäistä kertaa laskemassa tai kokemusta on niin vähän, ettei hän vielä osaa jarruttaa ja kääntyä, LumiWerneri on parempi ryhmä.

− FreerideWerneri on jatkotason ryhmä. Kurssille ilmoittautuvan lapsen täytyy hallita sukset jo hyvin, erilaisissa olosuhteissa. Näillä tunneilla lasketaan parkissa, streetillä ja turvallisilla metsäreiteillä.

Mikä on omalle lapselle oikea ryhmä?

− Sitä on toisinaan ammattilaisenkin vaikea etukäteen, lasta näkemättä sanoa. Ikä ei aina kerro koko totuutta, eikä vanhemmilla aina ole todenmukaista kuvaa lapsen taidoista. Jos huomataan, että lapsi on ryhmässä, joka ei vastaa hänen kykyjään, hänet voidaan ohjata sopivampaan ryhmään. Jos keskuksessa ei opeteta samanaikaisesti useampaa ryhmää, täytyy opettajan ottaa taitoerot huomioon tehtäviä eriyttämällä.

− Pienemmät, laskettelua aloittelevat lapset kannattaa ilmoittaa LumiWerneri-kurssille. He voivat jatkaa VauhtiWernerille suoritettuaan LumiWernerin. Isommat lapset voivat usein ilmoittautua heti aloittaessaan VauhtiWernerille, jos lapsi hallitsee vauhtiaan edes jossakin määrin. Tämä siksi, että vanhempi lapsi hallitsee kehonsa paremmin ja edistyy nopeammin.

− Joskus voidaan suositella esimerkiksi 12-vuotiaille lapsille, että he kävisivät etukäteen lähirinteessä kokeilemassa laskettelua itsenäisesti ja tulisivat sen jälkeen VauhtiWerneri-kurssille.

Voivatko vanhemmat osallistua tunnille tai kannustaa lasta rinteen reunalla?

− Lapset ovat tietenkin yksilöitä, mutta yleensä on parempi, että vanhemmat vetäytyvät tunnin ajaksi taka-alalle. Lapset ovat useimmiten paljon reippaampia ja pystyvät keskittymään opetukseen paremmin, kun vanhemmat eivät ole läsnä.

Miten Werneri-kurssit eroavat muista ryhmätunneista?

− Werneri on jatkumo. Usein tunnit pidetään useamman oppitunnin pituisena kurssina. Werneri-opintoja voi jatkaa toisessa keskuksessa, lapsi voi suorittaa LumiWerneri- tai LautaWerneri1-kurssin esimerkiksi omassa lähirinteessään ja VauhtiWernerin tai Lumilauta2-kurssin talvilomakohteessa.

Osallistuuko Werneri tunnille?

− Toisinaan osallistuu, sitä kannattaa tiedustella hiihtokoulusta. Useissa hiihtokouluissa pyritään siihen, että Werneri vierailee jokaisella kurssilla ainakin jossain välissä. Se on lasten mielestä aina tosi hauskaa, kun Werneri yhtäkkiä ilmestyy tunnille. Taitaa olla monelle kurssin kohokohta!

Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje!

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Levillä on jo vuosia pyöräilty myös alamäkeen. Kesällä 2024 tunturissa alkaa kehitysprojekti, jonka tarkoitus on nostaa Levin maastopyöräilytarjonta uudelle tasolle.
Alamäkipyöräily on tempaissut Katja Ståhlin mukaansa. Varsinaisia tavoitteita laji ei kuitenkaan Katjalle aseta. ”Haluan vain nauttia ja vetää mäessä hyvällä fiiliksellä.”
Ylläs Flow -reitti avattiin alkusyksystä 2023 ja siitä tuli heti pyöräilijöiden suursuosikki.
Rukalla on kova tahto saada uusia pyöräilijöitä alamäkeen, joten keskuksessa panostetaan jatkossakin helppouteen ja turvallisuuteen.
Alamäki sopii ihan kaikille. Tahko Mini Mountain innostaa kaiken ikäiset ja kokoiset alamäkipyöräilyyn.
Bike park -päivä on mainio hetki tutustua laskettelun ja lumilautailun kesäiseen serkkuun, eli alamäkipyöräilyyn. Keskiviikkona 26.6.2024 on useassa keskuksessa tarjouksia lipuista, varusteista ja opastuksesta.
”Laajiksessa on se hyvä puoli, että reiteiltä löytyy mahdollisuuksia rauhalliseen tutustumiseen. Vauhtia voi sitten kasvattaa taitojen karttuessa”, sanoo Laajiksen kantaporukkaan kuuluva Hannu Pohjolainen (kuvassa vasemmalla).
Koko bike parkista löytyy hienosti rakennettuja flow-reittejä.
Sappee Bike Parkissa on panostettu monipuolisiin suorituspaikkoihin ja laajaan palvelutarjontaan pyöräilijöille.
Ellivuori bike park on tunnettu järvimaisemasta ja metsäisistä enduro-reiteistä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Haluatko mukaan Werneri-hiihtokouluun?

Hiihtokoulu
Werneri on ehkäpä maailman hauskin hiihdonopettaja. Werneri-hiihtokoulut ovat konseptiltaan yhtenäisiä ympäri Suomea.

Werneri – maailman hauskin hiihtokoulu lapsille

Hiihtokoulu
Werneri-hiihtokoulu johdattaa aivan alkeista monipuoliseksi laskettelijaksi asti.

Werneri-hiihtokoulun treenipolku laskettelijalle

Hiihtokoulu