Messilä 18.1.2025

Kommentti: ei liian aikaisin isoon rinteeseen

Turhan usein haastavissa rinteissä näkee holtittomasti suoraan syöksyviä ohjuksia. Isompaan rinteeseen voi lähteä vasta kun osaa kääntyä ja pysähtyä, muistuttaa hiihdonopettaja Teija Uurinmäki.

Minulla on hiihdonopettajana usein sydän kurkussa, kun katselen rinteessä ilottelevien laskijoiden menoa. Silmä on harmittavan harjaantunut näkemään horjuvan laskijan, väpättävät sukset ja hallitsemattoman menon. Aikuisetkin horjuvat, mutta eniten pelkään lasten puolesta. Liian moni laskija laskee liian haastavassa rinteessä.

Jalat leveälle levitettynä, kääntymättä alas syöksyvä laskija on vaaraksi itselleen ja muille. Mitä tapahtuu, jos suksi haukkaa lunta kesken syöksyn? Tai jos pienempi ihminen ilmaantuu yllättäen hänen syöksylinjalleen? Tai isompi ihminen? Miten hän saa vauhdin pysähtymään ennen hissijonoa?

Mikä kiire isompaan rinteeseen on?

Usein mietin, mikä kiire sitä kukkulaa on valloittamaan. Ja miksi vanhemmat päästävät lapsensa liian vaikeisiin olosuhteisiin?

Se, että lapsi selviää suurin piirtein ehjin nahoin alas ei tarkoita, että hän osaisi laskea. Tai että hän hallitsisi suksensa. Tai että mäki olisi hänelle turvallinen.

Uskalla sanoa ei lapselle

Suoraan viilettäminen ei vaadi taitoa, painovoima tekee sen työn. Kääntäminen ja pysähtyminen ovat taitoja. Ne ovat pakollisia taitoja.

Rinnesäännöissä syöksylasku on kielletty. Säännöissä myös kerrotaan, että takaa tuleva ja kovempaa vauhtia laskeva väistää edellä laskevaa laskettelijaa. (Lue myös: Laskettelija: huomioi edes nämä rinnesäännöt)

Isompaan rinteeseen voi lähteä, kun osaa kääntyä ja pysähtyä helpommassa rinteessä. Uskalla sanoa ei. Voit säästää muutaman luun.

Teija Uurinmäki
Himoksen hiihtokoulun opettaja ja vapaa toimittaja

PS. Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje!

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Kansallinen laskupäivä kutsuu kaikki alamäen ystävät nauttimaan talven riemuista.
Granibacken ei tyydy nostalgiakylpyyn, vaan haluaa kehittyä. Uutta kaudelle 2024–2025 on säilölumi ja uusi lasten alue.
Laskuaika kannustaa mäkeen yhdessä perheen tai kavereiden kanssa. Laskiessa ulkoilmassa vietetty aika lisääntyy ja ruutuaika vähenee
Ylläksen Kesänkitunturilla rakkakivikko on vielä laajalti näkyvissä, mutta Pirunkurun pohjalle ja sen maljamaiselle yläosalle lunta on jo kerääntynyt ympäröivää maastoa enemmän. Järkeviä laskulinjoja ei löydy kuitenkaan vielä mistään.
Vuodenajat ovat sinänsä armollisia, että laskeminen ei luonnonlunta vaadi. Rinteet saadaan laskukuntoon jo pikkupakkasilla tehokkaiden lumetusjärjestelmien avulla. Entistä useammissa keskuksissa apuna on myös edelliseltä kaudelta säilötty lumi.
Merkittyjen rinteiden läheisyydestä löytyy upeita metsiä. Yksi tunnetuimmista ja suosituimmista Pyhän metsistä on Jackson. Kuva: Jaakko Posti
Ski.fi:n joulukalenteri arpoo joka adventti laskettelijoita ja lautailijoita ilahduttavia paketteja.
Ellivuori kehittyy nyt vauhdilla. Kauden 2024–2025 merkittävin uudistus on ravintolan ja vuokraamon kattava päärakennus.
Sappeeta kehitetään asiakkaiden toiveiden mukaan. Saadun palautteen perusteella parkkia muokataan kaudelle 2024–2025 entistäkin paremmaksi.
Saariselkä on saamelaisalueella ja Lapin kultamailla. Luontoelämyksen täydentää Urho Kekkosen kansallispuisto.

Lumilautaliiton uusimmat

Lue lisää

Kommentti: minä opettaisin kyllä itse, mutta…

Hiihtokoulu
Hauskan laskupäivän resepti: huomioi kanssalaskijat, noudata rinnesääntöjä ja nauti laskukavereiden seurasta.

Laskettelija: huomioi edes nämä rinnesäännöt

Laskettelu
Suksikaupassa kannatta valita sopivin, muistuttaa hiihdonopettaja Teija Uurinmäki.

Kommentti: liian hyvä suksi on huono suksi

Hiihtokoulu