Messilä 18.12.2024

Maastopyöräily on tehokasta ja kuntoa kehittävää liikuntaa

Maastopyöräillen voit kohentaa peruskuntoasi, lisätä lihasvoimaa ja parantaa kehonhallintaa. Etenkin bike parkeissa pyöräily on hauskaa ja sopii useimmille. Kuva Nuuksio Bike Parkista. Maastopyöräillen voit kohentaa peruskuntoasi, lisätä lihasvoimaa ja parantaa kehonhallintaa. Etenkin bike parkeissa pyöräily on hauskaa ja sopii useimmille. Kuva Nuuksio Bike Parkista.
Maastopyöräily haastaa koko vartalon töihin. Epätasainen maasto ei päästä ylävartalonkaan lihaksia helpolla. Endurovalmentaja Lauri Hulkkonen puhuu sähköpyörien puolesta. Ne tulevat parantamaan ihmisten kuntoa.

Maastopyöräily on loistava ulkoilmalaji. Pyöräillessä maisemat vaihtuvat ja voit valita treenipaikaksi itsellesi miellyttävimmän ympäristön. Ympäristö tarjoaa mukavia virikkeitä. Mikä parasta, se on myös ympäristöystävällinen tapa liikkua, sillä maisemat vaihtuvat lihasvoimin.

Lisäksi maastopyöräily on erittäin monipuolinen kuntoilulaji. Maastopyöräillen voit kohentaa peruskuntoasi, lisätä lihasvoimaa ja parantaa kehonhallintaa.

”Maastopyöräily rasittaa koko kroppaa, aivan kuten hiihtokin”, Lauri Hulkkonen summaa.

Lauri tietää, mistä puhuu. Entinen huipputason kisakuski harrastaa monipuolisesti maastolajeja ja valmentaa MTB- ja endurokuskeja. Hän elää ja hengittää lajia.

Maastopyöräily rasittaa koko kehoa

Pyöräily vahvistaa luonnollisesti jalkalihaksia, mutta tiesitkö, että maastopyöräily vahvistaa myös keski- ja ylävartalon lihaksia?

”Maastossa ajetaan paljon seisaallaan ja se aktivoi keskivartalon lihakset. Polveileva maasto pompottaa ylös-alas, mikä haastaa koko vartalon töihin käsiä myöden.”

Vauhtia säädellen pyöräilijä voi kehittää peruskestävyyttä tai vauhtiominaisuuksiaan.

Sähköavusteisella pyörällä maisemat vaihtuvat. Sähkömoottorin avustusta voi helposti säädellä ja siten vaikuttaa lenkin kuormittavuuteen. Tässä viiletetään Levin maastoissa.

Maastopyöräily sopii monenlaisten ihmisten lajiksi. Yksi pyöräilee puhtaasti hyödyn takia työ- ja kauppamatkat, toinen poikkeaa välillä treenipoluille, kolmas harjoittelee tavoitteellisesti.

”Voit polkea hitaasti tai kovaa, nauttia luonnosta tai treenata tavoitteellisesti. Ja jos haluat kehittyä, niin uusia haasteita löytyy aina.”

Laskettelijoille maastopyöräily on erittäin hyvä kesälaji. Lajit tukevat toisiaan. Molemmat lajit vaativat voimaa jaloilta ja keskikeholta, nopeita reaktioita ja kykyä lukea maastoa.

Lue myös: Alamäkipyöräily on helpompaa kuin kuvittelit – Matti Lehikoinen kertoo vinkit alkuun

Sähköpyöräily parantaa kuntoa

Lauri Hulkkonen uskoo sähköpyörien tulleen jäädäkseen, vaikka vielä on ennakkoluuloja taklattavana.

”Suomalaisilla on kummallinen käsitys siitä, että et ole urheillut, jos et ole painanut puoltatoista tuntia suolla mikamyllylänä veren maku suussa. Se, että lähdetään liian kovaa, on akilleen kantapäämme.”

Lauri muistuttaa, että peruskunnon rakentaminen alkaa aina hitailla lenkeillä. Kunto nousee vain, jos syke pysyy peruskestävyystasolla.

”Sähköavustuksella pyöräilijä voi säädellä avustuksen määrää ja saa sen avulla laskettua sykettä. Vauhti kuitenkin säilyy. Pyöräilystä tulee mielekkäämpää ja kunto kohoaa.”

Luitko jo nämä?

Granibacken ei tyydy nostalgiakylpyyn, vaan haluaa kehittyä. Uutta kaudelle 2024–2025 on säilölumi ja uusi lasten alue.
Laskuaika kannustaa mäkeen yhdessä perheen tai kavereiden kanssa. Laskiessa ulkoilmassa vietetty aika lisääntyy ja ruutuaika vähenee
Ylläksen Kesänkitunturilla rakkakivikko on vielä laajalti näkyvissä, mutta Pirunkurun pohjalle ja sen maljamaiselle yläosalle lunta on jo kerääntynyt ympäröivää maastoa enemmän. Järkeviä laskulinjoja ei löydy kuitenkaan vielä mistään.
Vuodenajat ovat sinänsä armollisia, että laskeminen ei luonnonlunta vaadi. Rinteet saadaan laskukuntoon jo pikkupakkasilla tehokkaiden lumetusjärjestelmien avulla. Entistä useammissa keskuksissa apuna on myös edelliseltä kaudelta säilötty lumi.
Merkittyjen rinteiden läheisyydestä löytyy upeita metsiä. Yksi tunnetuimmista ja suosituimmista Pyhän metsistä on Jackson. Kuva: Jaakko Posti
Ski.fi:n joulukalenteri arpoo joka adventti laskettelijoita ja lautailijoita ilahduttavia paketteja.
Ellivuori kehittyy nyt vauhdilla. Kauden 2024–2025 merkittävin uudistus on ravintolan ja vuokraamon kattava päärakennus.
Sappeeta kehitetään asiakkaiden toiveiden mukaan. Saadun palautteen perusteella parkkia muokataan kaudelle 2024–2025 entistäkin paremmaksi.
Saariselkä on saamelaisalueella ja Lapin kultamailla. Luontoelämyksen täydentää Urho Kekkosen kansallispuisto.
Antti Autti nousee Skiexpon lavalle kertomaan leffaprojekteistaan sekä vapaalaskusta Suomessa. Kuva: Jaakko Posti

Lumilautaliiton uusimmat

Lue lisää

Elise Kulmala ajaa itse paljon. Valmennuksessa hän kiinnittää paljon huomiota kolmeen asiaan: ajoasentoon, vauhdin kontrollointiin ja katseeseen. Kuva: Tiia Nyholm

Kokenut bike park -ohjaaja Elise Kulmala: ”Ensin turvallisuus, sitten nopeus.”

Ajovinkit
Hissillä nousu bike park -reittien päälle sujuu nopeasti ja helposti.

Hissin käyttö pyörällä on helppoa

Ajovinkit
Matti Lehikoinen on Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen FMBIA-kouluttaja ja toinen koulutusohjelman rakentajista.

Alamäkipyöräily on helpompaa kuin kuvittelit – Matti Lehikoinen kertoo vinkit alkuun

Ajovinkit