Maastopyöräily on loistava ulkoilmalaji. Pyöräillessä maisemat vaihtuvat ja voit valita treenipaikaksi itsellesi miellyttävimmän ympäristön. Ympäristö tarjoaa mukavia virikkeitä. Mikä parasta, se on myös ympäristöystävällinen tapa liikkua, sillä maisemat vaihtuvat lihasvoimin.
Lisäksi maastopyöräily on erittäin monipuolinen kuntoilulaji. Maastopyöräillen voit kohentaa peruskuntoasi, lisätä lihasvoimaa ja parantaa kehonhallintaa.
”Maastopyöräily rasittaa koko kroppaa, aivan kuten hiihtokin”, Lauri Hulkkonen summaa.
Lauri tietää, mistä puhuu. Entinen huipputason kisakuski harrastaa monipuolisesti maastolajeja ja valmentaa MTB- ja endurokuskeja. Hän elää ja hengittää lajia.
Maastopyöräily rasittaa koko kehoa
Pyöräily vahvistaa luonnollisesti jalkalihaksia, mutta tiesitkö, että maastopyöräily vahvistaa myös keski- ja ylävartalon lihaksia?
”Maastossa ajetaan paljon seisaallaan ja se aktivoi keskivartalon lihakset. Polveileva maasto pompottaa ylös-alas, mikä haastaa koko vartalon töihin käsiä myöden.”
Vauhtia säädellen pyöräilijä voi kehittää peruskestävyyttä tai vauhtiominaisuuksiaan.
Maastopyöräily sopii monenlaisten ihmisten lajiksi. Yksi pyöräilee puhtaasti hyödyn takia työ- ja kauppamatkat, toinen poikkeaa välillä treenipoluille, kolmas harjoittelee tavoitteellisesti.
”Voit polkea hitaasti tai kovaa, nauttia luonnosta tai treenata tavoitteellisesti. Ja jos haluat kehittyä, niin uusia haasteita löytyy aina.”
Laskettelijoille maastopyöräily on erittäin hyvä kesälaji. Lajit tukevat toisiaan. Molemmat lajit vaativat voimaa jaloilta ja keskikeholta, nopeita reaktioita ja kykyä lukea maastoa.
Lue myös: Alamäkipyöräily on helpompaa kuin kuvittelit – Matti Lehikoinen kertoo vinkit alkuun
Sähköpyöräily parantaa kuntoa
Lauri Hulkkonen uskoo sähköpyörien tulleen jäädäkseen, vaikka vielä on ennakkoluuloja taklattavana.
”Suomalaisilla on kummallinen käsitys siitä, että et ole urheillut, jos et ole painanut puoltatoista tuntia suolla mikamyllylänä veren maku suussa. Se, että lähdetään liian kovaa, on akilleen kantapäämme.”
Lauri muistuttaa, että peruskunnon rakentaminen alkaa aina hitailla lenkeillä. Kunto nousee vain, jos syke pysyy peruskestävyystasolla.
”Sähköavustuksella pyöräilijä voi säädellä avustuksen määrää ja saa sen avulla laskettua sykettä. Vauhti kuitenkin säilyy. Pyöräilystä tulee mielekkäämpää ja kunto kohoaa.”