Messilä 18.12.2024

Ylläksen kesä ei jätä kylmäksi – nämä pitää kokea!

Ylläs on mainio kohde myös kesällä, sillä tekemistä ja valoa riittää. Kuva: Esko Liukas Ylläs on mainio kohde myös kesällä, sillä tekemistä ja valoa riittää. Kuva: Esko Liukas
Ylläksen tunturit ja kansallispuiston luonto tarjoavat huikeat harrastusmahdollisuudet myös lumien sulettua. Ota ainakin nämä tärpit talteen, kun suuntaat Ylläkselle sulan maan aikaan!

Ylläksen kesä kannattaa kokea. Suomen pisimmät rinteet ja laaja latuverkosto ovat vetäneet vuosikymmenten ajan talvilajien ystäviä Ylläkselle, mutta viimeistään nyt on selvää, että Yllästä ei kannata sivuuttaa kesäkohteenakaan. Alue on satsannut vahvasti lumettoman ajan aktiviteettien kehittämiseen, ja monipuolinen luonto houkuttelee ulkoilemaan kaikkina vuoden aikoina.

Reissua suunnitellessa törmää helposti runsaudenpulaan, joten kysyimme paikallisilta täsmävinkit Ylläksen kesän aktiviteetteihin:

Melo packraftilla Äkäsjoella

Melonta tyynillä tunturijärvillä ja kirkasvetisillä joilla antaa uuden näkökulman Ylläksen tunturimaisemiin. Monipuolinen Äkäsjoki tarjoaa elämyksiä niin koskien kuohuista kuin rauhallisista virroista nauttivalle melojalle. Parhaimmillaan joki on keväällä korkean veden aikaan, mutta melomaan pääsee läpi kesän.

Aloittelijaystävällisin osuus löytyy joen alaosasta. Reitti lähtee Hamekoskelta ja kulkee rauhallisten nivojen ketjuna kohti Muoniojokea. Suosituin reitti on keskivaativa, vajaan parinkymmenen kilometrin osuus Äkäslompolosta Hannukaiseen, missä vaihtelevat rauhalliset virrat ja helpot kosket. Vehreä jokiluonto hivelee silmää, ja meloja voi saada seurakseen majavan tai saukon.

Packraft, eli ilmatäytteinen kajakki, on hyvä kulkuväline Ylläksen vesistöissä. Kairacross-kisassa liikutaan Ylläksen maastossa meloen ja patikoiden. Kuva: Kairacross/Poppis Suomela

Äkäsjoelle sopii hyvin kulkupeliksi packraft eli ilmatäytteinen kajakki. Packraft on yleisesti ottaen vakaa ja helposti melottava, joten se sopii myös vähemmän melontaa harrastaneille.

Packraft myös pakkautuu pieneen tilaan, eli se on helppo kuljettaa autossa tai vaikka selässä kantaen.

Packraft-lauttoja, kajakkeja ja kanootteja voi vuokrata useista Ylläksen yrityksistä. Nämä järjestävät myös ohjattuja melontaretkiä ja kuljetuspalveluita.

Haasta itsesi Full Enduro -reitillä Ylläs Bike Parkissa

Ylläksen huipulta avautuvan bike parkin reiteistä pisin ja monen mielestä kaunein on vuonna 2020 avattu Full enduro. Gondolilta suunnataan ensin tunturin yläosaan muokattua reittiä puurajalle, josta siirrytään luonnonmukaiselle polulle.

Lähes neljä kilometriä pitkällä reitillä pääsee kokemaan tunturiluonnon monipuolisuuden kaikessa kauneudessaan. Mikäli neljä kilometriä alamäkeä ei vielä tunnu lihaksissa, niin mukavan loppusilauksen antaa puolen kilometrin ylämäkisiirtymä latupohjaa ja asfalttia pitkin gondolin ala-asemalle.

Ota huomioon, että vuonna 2022 uusien hissien rakennustyöt vaikuttavat joihinkin bike parkin reitteihin.

Ylläs Bike Park tarjoaa Suomen pisimpiä reittejä ja näistä pisin on lähes neljän kilometrin mittainen Full enduro.

Tee eväsretki Kesänkijärvelle

Ylläksen kesäaktiviteeteista puhuttaessa ei voi jättää mainitsematta vaellusta ja retkeilyä. Alueen seitsemän tunturia ja sijainti Pallas-Yllästunturin kansallispuiston portilla takaavat, että tallattavaa löytyy lyhyistä patikointireiteistä aina päivien mittaisiin vaelluksiin.

Kesänkijärvi on retkeilykeidas Äkäslompolon kylän kupeessa. Helposta saavutettavuudestaan huolimatta kahden tunturin välissä sijaitsevalla järvellä on erämainen tuntu. Paista makkarat järven rannan laavulla tai hae pullakahvit Kesängin keidas -kahvilasta.

Järven ympäri kulkee koko perheelle sopiva helppokulkuinen reitti. Jos haluaa saada jalat hapoille, reissuun voi yhdistää myös Pirunkurun ponnistuksen. Kesänkitunturin rinnettä pitkin nouseva jyrkkä reitti tarjoaa fyysistä haastetta ja palkitsee huikeilla maisemilla.

Laavut ovat mainioita taukopaikkoja kesälläkin. Myös osa latukahviloista on auki kesällä.

Suppaa Äkäslompolossa

Äkäslompolojärvellä auringon sävyttämät tunturihuiput heijastuvat tyynen veden pinnasta. SUP-lauta on kuin tehty näihin maisemiin.

Vesille pääsee lähtemään suoraan kylältä Jounin kaupan rannasta. Kierrä pieni järvi suppaillen ja pysähdy lekottelemaan pohjoisrannan uimarannalle. Järveltä voi myös jatkaa siltojen ja siltarumpujen ali virtaavaa rauhallista Kesänkijokea pitkin aina Kesänkijärvelle saakka. Hidasvirtaista jokea voi meloa myös takaisin päin.

Huiputa Kukastunturi pyörällä

Ylläs on Suomen parhaita maastopyöräilykohteita, ja ajettavaa löytyy lähes 200 kilometrin verran. Ainutlaatuisen alueesta tekee se, että suuri osa pyöräreiteistä kulkee kansallispuiston alueella.

Kukastunturi (477 m) tarjoaa upeat maisemat Ylläksen tuntureille ja aina Pallakselle saakka. Reilun parinkymmenen kilometrin mittainen sorastettu reitti tunturin huipulle tarjoaa jyrkkyyttä ja kivikkoisia osuuksia fyysistä haastetta kaipaavalle, mutta sähköavusteisesti huipulle pääsevät myös vähemmän kokeneet pyöräilijät.

Yhdistä reissuun jäätelöbreikki erämaakahvilassa. Ylläksen vanhin latukahvila Kotamaja Kukaksen kupeessa avaa ovensa myös kesämatkailijoille.

Pyöriä vuokraavat useat yritykset molemmilla puolilla tunturia, kuten Hill Ski Rent.

Ylläksellä on bike parkin lisäksi kattava maastopyöräreitistö. Kuva: Esko Liukas

Laita suunnistustaitosi testiin yöttömässä yössä

Toista kertaa järjestettävä Ylläs Outdoor Week 4.–16.7.2022 tarjoilee luontoaktiviteeteista kiinnostuneille monenlaista herkkua: tapahtumia, kisoja, välinetestausta, expoa, infoa ja seminaaria.

Kannattaa kokea ainakin Kairacross, joka yhdistää vaelluksen, melonnan ja suunnistuksen. Osallistujat suunnistavat joukkueina läpi ennalta tuntemattoman reitin jalkaisin ja packraft-lautalla meloen.

Ratoja on kolmessa eri sarjassa, muutaman tunnin mittaisesta aloittelijaystävällisestä reitistä aina yöttömän yön läpi samoiltavaan, noin 60 kilometrin mittaiseen reittiin.

Vietä leffailta tunturin rinteellä revontulien alla

Aktiiivilomailun vastapainoksi Ylläkseltä löytyy myös rauhallisempaa tekemistä. Yksi alueen ainutlaatuisimpia tapahtumia on syksyisin järjestettävä Kino Ylläs -elokuvatapahtuma.

Osa elokuvista näytetään taivasalla Yllästunturin rinteellä sijaitsevalla Ihmisen rinki -ulkoilmanäyttämöllä. Hyvällä tuurilla revontulet järjestävät oman näytöksensä leffayleisölle syyskuun pimenevissä illoissa.

Syksyllä Ylläksellä katsotaan elokuvia ulkoilmateatterissa. Kuva: Esko Liukas

Luitko jo nämä?

Granibacken ei tyydy nostalgiakylpyyn, vaan haluaa kehittyä. Uutta kaudelle 2024–2025 on säilölumi ja uusi lasten alue.
Laskuaika kannustaa mäkeen yhdessä perheen tai kavereiden kanssa. Laskiessa ulkoilmassa vietetty aika lisääntyy ja ruutuaika vähenee
Ylläksen Kesänkitunturilla rakkakivikko on vielä laajalti näkyvissä, mutta Pirunkurun pohjalle ja sen maljamaiselle yläosalle lunta on jo kerääntynyt ympäröivää maastoa enemmän. Järkeviä laskulinjoja ei löydy kuitenkaan vielä mistään.
Vuodenajat ovat sinänsä armollisia, että laskeminen ei luonnonlunta vaadi. Rinteet saadaan laskukuntoon jo pikkupakkasilla tehokkaiden lumetusjärjestelmien avulla. Entistä useammissa keskuksissa apuna on myös edelliseltä kaudelta säilötty lumi.
Merkittyjen rinteiden läheisyydestä löytyy upeita metsiä. Yksi tunnetuimmista ja suosituimmista Pyhän metsistä on Jackson. Kuva: Jaakko Posti
Ski.fi:n joulukalenteri arpoo joka adventti laskettelijoita ja lautailijoita ilahduttavia paketteja.
Ellivuori kehittyy nyt vauhdilla. Kauden 2024–2025 merkittävin uudistus on ravintolan ja vuokraamon kattava päärakennus.
Sappeeta kehitetään asiakkaiden toiveiden mukaan. Saadun palautteen perusteella parkkia muokataan kaudelle 2024–2025 entistäkin paremmaksi.
Saariselkä on saamelaisalueella ja Lapin kultamailla. Luontoelämyksen täydentää Urho Kekkosen kansallispuisto.
Antti Autti nousee Skiexpon lavalle kertomaan leffaprojekteistaan sekä vapaalaskusta Suomessa. Kuva: Jaakko Posti

Lumilautaliiton uusimmat

Lue lisää

Ylläs panostaa pyöräilyyn. Mittavan bike parkin lisäksi tunturissa on paljon maastopyöräreittejä. Kuva: Eetu Leikas

Ylläksellä pyöräily on huippua – kokeile ainakin nämä!

Bike park -uutiset
Juuso Holstein ja Esko Liukas laskivat 12 kuukautta luonnonlumilla Suomessa. Lokakuun 2019 ja syyskuun 2020 väliin mahtui häikäisevän monta laskua helteessä, revontulten loimussa, auringon paisteessa, puuterilumessa ja kipakassa pakkasessa. Kuva: Esko Liukas

12 kuukautta laskettelua luonnonlumilla Suomessa

Laskettelu
”Pitkälle pärjää maalaisjärjellä”, videolla bike park -sääntöjä esittelevä Riku Mertala muistuttaa. ”Ennen kaikkea katsokaa minne ajatte tai pysähdytte!”

Bike park -säännöt haltuun hauskan videon avulla

Ajovinkit