Levi 1.4.2025

Anne Larilahti on Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen uusi toiminnanjohtaja

Puhdas hanki ja huollettu rinne. Laskijan nautinto.
Uusi toiminnanjohtaja hyppäsi edeltäjänsä Sari Tolletin saappaisiin toukokuun 2011 alussa. Edeltäjän suuret saappaat eivät Annea pelota, päinvastoin.

”Suuriin saappaisiin on helppo hypätä! SHKY on kaikin puolin hyvässä kunnossa ja kaikki on dokumentoitu, joten minun on ollut helppo jatkaa Sarin tekemää työtä. Tämän kauden tavoitteena on viedä suomalaisen laskettelun ilosanomaa Suomen rajojen ulkopuolellekin sekä viestiä monipuolisesta vastuullisesta työstä, jota hiihtokeskuksissa tehdään ympäristön sekä asiakkaiden hyväksi”, Anne Larilahti kertoo.

Larilahti tuli Hiihtokeskusyhdistykseen Nokia Siemens Networksin (NSN) yritysvastuu- ja yhteiskuntasuhdejohtajan paikalta. Nopeasti ajateltuna NSN:n kaltainen monikansallinen yritys ja elämäntapahenkinen hiihtokeskusmaailma ovat työpaikkoina liki vastakohtia toisillensa.

”Ovathan nämä täysin erilaiset teollisuuden alat, mutta perustyö on pitkälti samaa. Edunvalvontaa, koulutusta ja kehittämistä – teoriassa samoja asioita, joskin aiemmin kvartaali oli pitkä aika, nyt asioiden kehittäminen ulottuu usein viiden vuoden päähän”, Larilahti toteaa.

Anne on ollut positiivisesti yllättynyt siitä energiasta ja yhteen hiileen puhaltamisesta, joka yhdistyksen jäsenistöstä löytyy.

”Alan ihmiset näkevät pidemmälle, kuin oman keskuksensa parkkipaikalle. Esimerkiksi pohjoisen keskukset ymmärtävät kaupunkikeskusten merkityksen uusien harrastajien tuojina. SHKY:n jäsenet ymmärtävät, että suurimmat haasteet tulevat alan ulkopuolelta, muiden vapaa-ajan vaihtoehtojen myötä. Toki suuret luonteet ja oman yrityksensä läpikotaisin tuntevat yrittäjät saavat aikaan reipastakin keskustelua, mutta kyllä päätökset syntyvät yhteisymmärryksessä”, Anne vakuuttaa.

Välinekehitys luo lisämahdollisuuksia pienille keskuksille. Viime vuosina välinekehitys on suuntautunut nautinnon maksimoimiseen ja temppuilua suosivaan suuntaan. Toiminnanjohtaja näkee välinekehityksessä paljon mahdollisuuksia.

”Temppusuksille tai -laudalle lyhyet rinteet ovat etu, kun päivän aikana saa paljon toistoja esimerkiksi hyppyreistä. Uusia välineitä käytetään paljon kakkosvälineinä, esim. rinnepaahtajalla voi olla twintipit hyppimistä varten tai twintip-laskijalla lumilauta varalta. Toisilla välineillä tuttukin mäki voi antaa aivan uusia haasteita. Sille porukalle, joka ei ole käynyt mäessä muutamaan vuoteen, uudet välineet avaavat vanhan harrastuksen aivan erinäköisenä.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Hiihtokeskukset ovat auki lakosta huolimatta. Lakon piirissä olevissa keskuksissa voi olla poikkeuksia palveluiden, rinteiden ja hissien aukioloissa. Kannattaa siis käydä ennen mäkipäivää tarkastamassa keskusten sivuilta ajankohtainen rinne- ja hissitilanne.
”Ilmassa on ihan sama, onko jalassa alpit, lauta vai tellut. Feikkiin ländäyksessä telluilla on ongelmia, jos ländää liian etunojaan. Silloin naamaplätsi on mahdollinen”, Iisko Kuusisto kertoo parkkilaskusta telemarkeilla.
Lumi ja rinneriemut ovat olennainen osa hiihtolomaa. Tänäkin talvena hiihtokeskuksissa on paljon lunta.
Osallistu Ski.fi:n järjestämään arvontaan ja voit voittaa Pusun upeat sukset.
Fatbike on erinomainen väline yhdistää kaksi hienoa harrastusta.
Kansallinen laskupäivä kutsuu kaikki alamäen ystävät nauttimaan talven riemuista.
Granibacken ei tyydy nostalgiakylpyyn, vaan haluaa kehittyä. Uutta kaudelle 2024–2025 on säilölumi ja uusi lasten alue.
Laskuaika kannustaa mäkeen yhdessä perheen tai kavereiden kanssa. Laskiessa ulkoilmassa vietetty aika lisääntyy ja ruutuaika vähenee
Ylläksen Kesänkitunturilla rakkakivikko on vielä laajalti näkyvissä, mutta Pirunkurun pohjalle ja sen maljamaiselle yläosalle lunta on jo kerääntynyt ympäröivää maastoa enemmän. Järkeviä laskulinjoja ei löydy kuitenkaan vielä mistään.

Lumilautaliiton uusimmat

Lue lisää

Harri Lindfors Suomen Hiihtokeskusyhdistys ry:n toiminnanjohtajaksi

Keskusuutiset

Elämää alamäessä -kirja kertoo suomalaisen alamäen tarinan

Keskusuutiset
Mitä paremmalla ja tehokkaammalla laskutekniikalla pystyy laskemaan, sitä paremman treenin saa.

”Kurvailu rinteessä on kuluttavaa puuhaa” – tämän takia laskettelu on hyvää treeniä

Hiihtokoulu