Hiihtokeskusbarometrin mukaan hiihtopäivien määrä vuoden 2014 ensimmäisellä hiihtolomaviikolla laski noin neljä prosenttia verrattuna viime vuoteen. Pohjois-Suomessa nähtiin maltillista nousua (1,9 %), kun Keski- ja Etelä-Suomi jäivät kauas viime vuoden lukemista. Valtaosa hiihtolomaviikon matkailijoista tulee Suomesta, mutta ulkomaalaisten matkailijoiden määrä jatkoi nousuaan.
Lumitilanne hiihtokeskuksissa on kaikkialla Suomessa hyvä ja kaikki keskukset ovat auki. Vaikka luonnonlumen määrä on ollut eteläisessä Suomessa vähäinen, on rinteisiin tehty lumettamalla vahva pohja, joka kestää pitkälle kevääseen. Eteläisen Suoman hiihtolomaviikolla nautittiin leppoisista lämpötiloista ja aurinkokin kurkisti pilven takaa paikoittain.
Hiihtolomahulina jatkuu vielä kaksi viikkoa. Majoitusmyynti on ollut vilkasta, mutta tilaa on vielä jonkin verran sekä Keski-Suomen että Pohjois-Suomen lomaviikoilla. Sääennusteet lupaavat tuleville viikoille varsin lämmintä ilmaa, mutta lähes koko Suomessa yöllä lämpötila laskee pakkasen puolelle. Hiihtolomien jälkeen sesonki jatkuu etelässä pääsiäiseen ja pohjoisessa pitkälle toukokuuhun asti.
”Kauden aikana vallinneet erikoiset sääolosuhteet jatkuivat ensimmäisellä hiihtolomaviikolla. Koko maan suhteellisen lämmin sää oli hyvä uutinen pohjoisessa lomailleille, mutta etelässä sen vaikutus oli valitettavasti negatiivinen”, kertoo Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen toiminnanjohtaja Anne Larilahti. ”Huolella valmistellut rinteet ja kestävä lumipeite olivat valmiina vastaanottamaan enemmänkin laskijoita Etelä- ja Keski-Suomen rinteillä, mutta kaupunkien loskakelit ja lumen puute veivät ihmisten ajatukset pois lumiliikunnasta.”
Hiihtoloma on myös hiihtokouluille huippusesonki. Wernerin hiihtokoulu liikuttaa tuhansia lapsia kymmenissä eri hiihtokeskuksissa, Kinos puolestaan houkuttelee teinejä mukaansa. Myös aikuisia laskijoita löytyy niin alkeiskursseilta kuin kokeneemmille laskijoille suunnatuilta kertauskursseilta, joilla hiotaan tekniikkaa ja jaetaan uusia vinkkejä.
Hiihtokeskusbarometriin osallistuvat keskukset edustavat eri alueita kattavasti. Kun vertailuaika on vain yksi viikko, voi yksi tai kaksi huonoa päivää muuttaa jo tulosta, joten luvuista voi tehdä vertailuja, mutta trendejä niiden mukaan ei voi ennustaa.