Tornimäki 4.2.2025

Hiihdonopettajalegenda Pate Pollari: ”Muista hymyillä itsellesi!”

Pate Pollari hehkuu elämäniloa. "Hymyile itsellesi joka ilta kun menet nukkumaan", kertoi Pate vinkkinsä elämäntyöpalkinnon jakotilaisuudessa. Pate Pollari hehkuu elämäniloa. ”Hymyile itsellesi joka ilta kun menet nukkumaan”, kertoi Pate vinkkinsä elämäntyöpalkinnon jakotilaisuudessa.
Paavo ”Pate” Pollarille on myönnetty Suomen Hiihtokeskusyhdistys ry:n elämäntyöpalkinto Hopeinen lumihiutale. Pate on vaikuttanut vahvasti hiihtokeskustoimialaan etenkin hiihtokoulutoiminnan pioneerina sekä kehittäjänä.

Paavo ”Pate” Pollari on hiihdonopettajalegenda Jyväskylästä. Suomalaisen hiihdonopetuksen Grand Old Manin mukaan on Ylläksellä ja Laajavuoressa nimetty rinnekin. Nyt 93-vuotias Pate enää harvoin opettaa ja laskee, mutta lienee silti paremmassa kunnossa kuin monet oppilaansa.

Ahoryn legenda

Oli vuosi 1956 ja Pate Pollari valittiin Alppihiihdonohjaajat ry:n, eli lyhyesti Ahoryn, puheenjohtajaksi. Ahorysta tehtiin valtakunnallinen järjestö vastaamaan laskettelun kehittämisestä ja koulutusasioista. Se oli ryhdistynyt ja valmis kantamaan vastuun laskettelun kehittämisestä Suomessa.

Pitkäksi venähtäneen puheenjohtajuuden aikana Pate loi Suomeen hiihdonopettajakoulutuksen, jota toteutettiin Vuokatin urheiluopistossa. Koulutus oli korkeatasoista ja Suomen hiihdonopettajat hyväksyttiin pian International Ski Instructors Associationin jäseneksi Paten toimiessa hakijana.

Paten tyylinäyte Riihivuoressa vuosimallia 1981.

Laajiksen legenda

Pate Pollari teki virallisen työuransa Jyväskylän maalaiskunnassa Tyyppälän alakoulussa. Opettajan ura kesti 40 vuotta. Eläkkeen aika oli 1993, jolloin Patesta tuli kokopäiväinen laskettelija.

93-vuotias alppihiihdonopettaja on opettanut ”puolet Suomen laskettelukansasta ja suuren osan hiihdonopettajista”. Hän on ollut perustamassa myös hiihtokeskusta ja hiihtokoulua Laajavuoreen. Samalla Patesta tuli yhden legendan mukaan ensimmäinen laskettelija, joka on tullut rinteen alas vuonna 1963.

Paten perustama Laajavuoren hiihtokoulu on vanhin Suomen hiihdonopettajat ry:n eli SHORY:n jäsenseura.

Länsi-Lapin legenda

Ensimmäinen hiihtohissi Ylläkselle avattiin vuonna 1957. Pitkäaikaisena – ja legendaarisena –hiihtokoulun kehittäjänä ja johtajana Pate on jättänyt jälkensä Ylläkselle.

Vuonna 1968 Pate oli mukana perustamassa hiihtokoulu Joikhaajia Äkäslompolossa. Joikhaajien historiasta löytyy monenlaisia vaiheita ja paljon mielenkiintoista kuvamateriaalia.

Myös Pallaksen Pöllöt on Paten ”kotiseura”, sillä hän on toiminut hiihdonopettajana pitkään myös Pallaksella.

Pate hoitaa opetukset tyylillä, kuten Ylläkseltä löytynyt kyltti näyttää.

Pesäpallolegenda

Pate oli myös aktiivisesti mukana suunnittelemassa ja perustamassa Riihivuoren hiihtokeskusta 1981 ja toimi siellä myös hiihtokoulun johtajana 1990-luvun puoliväliin.

Alppihiihdon opettajana ja pesäpalloilijana tunnettu Pate Pollari palkittiin alkuvuodesta 2018 Keski-Suomen urheilugaalassa elämäntyöpalkinnolla.

Hänet tunnetaan mielensäpahoittajan vastakohtana, jonka sanoista huokuu positiivisuus ja elämänilo.

Pate Laajiksen rinteillä.

Hopeisen lumihiutaleen legenda

Keväällä 2022 Paavo ”Pate” Pollari palkitaan Hopeisella lumihiutaleella – Suomen Hiihtokeskusyhdistys ry:n elämäntyöpalkinnolla – ansiokkaasta työurastaan sekä hiihtokoulu- ja hiihtokeskustoimialaa edistävästä työstään.

Patelle luovutetun kunniakirjan sanat allekirjoittaa varmasti jokainen legendan tunteva:

”Pate Pollari on hiihdonopetuksen kaikkien tuntema legenda, joka on ollut vuosikymmeniä suomalaisen hiihdonopetuksen kantava voima. Pate Pollarin pioneerityö suomalaisen hiihdonopetuksen kehittämiseksi on ollut merkittävässä asemassa toimialan kehityksen kannalta. Paten hiihdonopetuksessa huokuu positiivisuus ja elämänilo.”

Lue myös Ylen mainio juttu: ”Lasketteleminen on taidetta”, sanoo 92-vuotias Pate Pollari

Luitko jo nämä?

Fatbike on erinomainen väline yhdistää kaksi hienoa harrastusta.
Kansallinen laskupäivä kutsuu kaikki alamäen ystävät nauttimaan talven riemuista.
Granibacken ei tyydy nostalgiakylpyyn, vaan haluaa kehittyä. Uutta kaudelle 2024–2025 on säilölumi ja uusi lasten alue.
Laskuaika kannustaa mäkeen yhdessä perheen tai kavereiden kanssa. Laskiessa ulkoilmassa vietetty aika lisääntyy ja ruutuaika vähenee
Ylläksen Kesänkitunturilla rakkakivikko on vielä laajalti näkyvissä, mutta Pirunkurun pohjalle ja sen maljamaiselle yläosalle lunta on jo kerääntynyt ympäröivää maastoa enemmän. Järkeviä laskulinjoja ei löydy kuitenkaan vielä mistään.
Vuodenajat ovat sinänsä armollisia, että laskeminen ei luonnonlunta vaadi. Rinteet saadaan laskukuntoon jo pikkupakkasilla tehokkaiden lumetusjärjestelmien avulla. Entistä useammissa keskuksissa apuna on myös edelliseltä kaudelta säilötty lumi.
Merkittyjen rinteiden läheisyydestä löytyy upeita metsiä. Yksi tunnetuimmista ja suosituimmista Pyhän metsistä on Jackson. Kuva: Jaakko Posti
Ski.fi:n joulukalenteri arpoo joka adventti laskettelijoita ja lautailijoita ilahduttavia paketteja.
Ellivuori kehittyy nyt vauhdilla. Kauden 2024–2025 merkittävin uudistus on ravintolan ja vuokraamon kattava päärakennus.
Sappeeta kehitetään asiakkaiden toiveiden mukaan. Saadun palautteen perusteella parkkia muokataan kaudelle 2024–2025 entistäkin paremmaksi.

Lumilautaliiton uusimmat

Lue lisää

Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen ensimmäinen elämäntyöpalkinto myönnettiin Antti-Jussi Tiitolalle.

Mies Titanin ja Burtonin takana: välinepioneeri Antti-Jussi Tiitola

Välineet

Kari, 75 v.: laskettelu ei ikää katso

Laskettelu

Tyhjänhiihtoa! Eli kuinka laskettelu sai Suomessa alkunsa

Laskettelu