Sappee 13.7.2024

Hiihtokeskukset tehostavat energiankäyttöään

Puhdas hanki ja huollettu rinne. Laskijan nautinto.
Hiihtokeskusten energiankäyttöä on selvitetty yli vuoden kestäneessä laajassa tutkimuksessa 2010. Projekti tuottaa ensimmäisiä energiatehokkuutta lisääviä ratkaisuja Suomen hiihtokeskusten käyttöön.

Toimijoiden tiiviin yhteistyön tuloksena on syntynyt Energiatehokas hiihtokeskus -opas, joka julkistetaan tänään Sallassa. Yhteistyöhankkeen tavoitteena on lisätä hiihtokeskusyritysten tietoisuutta siitä, mihin energiaa kuluu ja miten sitä voi säästää.

”Hiihtokeskuksille on luvassa merkittäviä kustannussäästöjä ja samalla hiihtokeskuksia kehitetään kestävällä pohjalla”, toteaa Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen toiminnanjohtaja Sari Tollet.

Hiihtokeskusten kokonaisenergiankulutus koostuu rinteiden lumetuksesta ja kunnossapidosta, hissien käyttämisestä, valaistuksesta sekä huolto- ja palvelurakennusten energiankulutuksesta.

”Tutkimuksen perusteella rinnetoiminnot eli hissien käyttö ja rinteiden lumetus, valaistus ja huolto kuluttavat valtaosan hiihtokeskusten käyttämästä energiasta. Energiankulutuksen seuranta on elintärkeää energiankäytön tehostamiseksi”, sanoo asiantuntija Juha Pakarinen Motivasta.

Opas on kaikkien suomalaisten hiihtokeskusten käytettävissä. Suomalaiset hiihtokeskukset palvelevat noin 900 000 laskettelijaa, jotka viettävät rinteessä vuoden aikana likimain kolme miljoonaa laskettelupäivää. Yhden henkilön laskettelupäivä vie sähköä noin 20 kilowattituntia.

Motivan koordinoiman yhteishankkeen ovat rahoittaneet työ- ja elinkeinoministeriö, Suomen Hiihtokeskusyhdistys ry sekä toimialan yritykset. Projekti tukee elinkeinoelämän energiatehokkuussopimuksen toteuttamista matkailu- ja ravintola-alalla.

Suomen Hiihtokeskusyhdistys ry (SHKY) on suomalaisten hiihtokeskusten katto-organisaatio, jonka päätehtäviä ovat toimialan edunvalvonta, rinneturvallisuuden edistäminen, jäsenistön koulutus, tutkimustoiminta, alan tiedotus ja yhteismarkkinointi. Keskeisiä tavoitteita ovat laskettelun harrastajamäärän ja -aktiivisuuden lisääminen sekä toimialan terveen kasvun varmistaminen. SHKY:n jäseninä on lähes 80 hiihtokeskusta ja yli 50 hiihtokoulua.

Motiva on asiantuntijayritys, joka kannustaa energian ja materiaalien tehokkaaseen ja kestävään käyttöön. Motivan palveluja hyödyntävät niin julkinen hallinto, yritykset ja yhteisöt kuin kuluttajatkin. Motivassa on 37 työntekijää ja sen liikevaihto on 5,1 miljoonaa euroa (2008).

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry on matkailu- ja ravintola-alan elinkeino- ja työmarkkinajärjestö. MaRa edustaa hotelleja, kylpylöitä ja kuntoutumiskeskuksia, viikko-osakeyrityksiä, leirintäalueita, ravintoloita, catering-yrityksiä, eines- ja valmistuskeittiöitä, kahviloita, pubeja, yökerhoja, liikenneasemia, huvi-, teema- ja elämyspuistoja, keilahalleja, festivaaleja ja konserttitapahtumia, ohjelmapalveluyrityksiä, luontomatkailuyrityksiä, hiihtokeskuksia sekä matkailun markkinointi- ja välityspalveluja tarjoavia yrityksiä. MaRassa on 2 400 jäsentä, joilla on lähes 5 700 toimipaikkaa. MaRan jäsenyritykset työllistävät noin 60 000 henkilöä. Jäsenyritysten liikevaihto on yli 5,5 miljardia euroa.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Levillä on jo vuosia pyöräilty myös alamäkeen. Kesällä 2024 tunturissa alkaa kehitysprojekti, jonka tarkoitus on nostaa Levin maastopyöräilytarjonta uudelle tasolle.
Alamäkipyöräily on tempaissut Katja Ståhlin mukaansa. Varsinaisia tavoitteita laji ei kuitenkaan Katjalle aseta. ”Haluan vain nauttia ja vetää mäessä hyvällä fiiliksellä.”
Ylläs Flow -reitti avattiin alkusyksystä 2023 ja siitä tuli heti pyöräilijöiden suursuosikki.
Rukalla on kova tahto saada uusia pyöräilijöitä alamäkeen, joten keskuksessa panostetaan jatkossakin helppouteen ja turvallisuuteen.
Alamäki sopii ihan kaikille. Tahko Mini Mountain innostaa kaiken ikäiset ja kokoiset alamäkipyöräilyyn.
Bike park -päivä on mainio hetki tutustua laskettelun ja lumilautailun kesäiseen serkkuun, eli alamäkipyöräilyyn. Keskiviikkona 26.6.2024 on useassa keskuksessa tarjouksia lipuista, varusteista ja opastuksesta.
”Laajiksessa on se hyvä puoli, että reiteiltä löytyy mahdollisuuksia rauhalliseen tutustumiseen. Vauhtia voi sitten kasvattaa taitojen karttuessa”, sanoo Laajiksen kantaporukkaan kuuluva Hannu Pohjolainen (kuvassa vasemmalla).
Koko bike parkista löytyy hienosti rakennettuja flow-reittejä.
Sappee Bike Parkissa on panostettu monipuolisiin suorituspaikkoihin ja laajaan palvelutarjontaan pyöräilijöille.
Ellivuori bike park on tunnettu järvimaisemasta ja metsäisistä enduro-reiteistä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Hiihtokeskukset kehittävät rinnetoimintojen energiatehokkuutta

Keskusuutiset

Hiihtokeskusten alkukausi ennakoi vilkkaita lomaviikkoja

Keskusuutiset

Hiihtokeskusten talvi sivuaa ennätyskautta

Keskusuutiset