Messilä 18.1.2025

Hiihtokeskukset tehostavat energiankäyttöään

Puhdas hanki ja huollettu rinne. Laskijan nautinto.
Hiihtokeskusten energiankäyttöä on selvitetty yli vuoden kestäneessä laajassa tutkimuksessa 2010. Projekti tuottaa ensimmäisiä energiatehokkuutta lisääviä ratkaisuja Suomen hiihtokeskusten käyttöön.

Toimijoiden tiiviin yhteistyön tuloksena on syntynyt Energiatehokas hiihtokeskus -opas, joka julkistetaan tänään Sallassa. Yhteistyöhankkeen tavoitteena on lisätä hiihtokeskusyritysten tietoisuutta siitä, mihin energiaa kuluu ja miten sitä voi säästää.

”Hiihtokeskuksille on luvassa merkittäviä kustannussäästöjä ja samalla hiihtokeskuksia kehitetään kestävällä pohjalla”, toteaa Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen toiminnanjohtaja Sari Tollet.

Hiihtokeskusten kokonaisenergiankulutus koostuu rinteiden lumetuksesta ja kunnossapidosta, hissien käyttämisestä, valaistuksesta sekä huolto- ja palvelurakennusten energiankulutuksesta.

”Tutkimuksen perusteella rinnetoiminnot eli hissien käyttö ja rinteiden lumetus, valaistus ja huolto kuluttavat valtaosan hiihtokeskusten käyttämästä energiasta. Energiankulutuksen seuranta on elintärkeää energiankäytön tehostamiseksi”, sanoo asiantuntija Juha Pakarinen Motivasta.

Opas on kaikkien suomalaisten hiihtokeskusten käytettävissä. Suomalaiset hiihtokeskukset palvelevat noin 900 000 laskettelijaa, jotka viettävät rinteessä vuoden aikana likimain kolme miljoonaa laskettelupäivää. Yhden henkilön laskettelupäivä vie sähköä noin 20 kilowattituntia.

Motivan koordinoiman yhteishankkeen ovat rahoittaneet työ- ja elinkeinoministeriö, Suomen Hiihtokeskusyhdistys ry sekä toimialan yritykset. Projekti tukee elinkeinoelämän energiatehokkuussopimuksen toteuttamista matkailu- ja ravintola-alalla.

Suomen Hiihtokeskusyhdistys ry (SHKY) on suomalaisten hiihtokeskusten katto-organisaatio, jonka päätehtäviä ovat toimialan edunvalvonta, rinneturvallisuuden edistäminen, jäsenistön koulutus, tutkimustoiminta, alan tiedotus ja yhteismarkkinointi. Keskeisiä tavoitteita ovat laskettelun harrastajamäärän ja -aktiivisuuden lisääminen sekä toimialan terveen kasvun varmistaminen. SHKY:n jäseninä on lähes 80 hiihtokeskusta ja yli 50 hiihtokoulua.

Motiva on asiantuntijayritys, joka kannustaa energian ja materiaalien tehokkaaseen ja kestävään käyttöön. Motivan palveluja hyödyntävät niin julkinen hallinto, yritykset ja yhteisöt kuin kuluttajatkin. Motivassa on 37 työntekijää ja sen liikevaihto on 5,1 miljoonaa euroa (2008).

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry on matkailu- ja ravintola-alan elinkeino- ja työmarkkinajärjestö. MaRa edustaa hotelleja, kylpylöitä ja kuntoutumiskeskuksia, viikko-osakeyrityksiä, leirintäalueita, ravintoloita, catering-yrityksiä, eines- ja valmistuskeittiöitä, kahviloita, pubeja, yökerhoja, liikenneasemia, huvi-, teema- ja elämyspuistoja, keilahalleja, festivaaleja ja konserttitapahtumia, ohjelmapalveluyrityksiä, luontomatkailuyrityksiä, hiihtokeskuksia sekä matkailun markkinointi- ja välityspalveluja tarjoavia yrityksiä. MaRassa on 2 400 jäsentä, joilla on lähes 5 700 toimipaikkaa. MaRan jäsenyritykset työllistävät noin 60 000 henkilöä. Jäsenyritysten liikevaihto on yli 5,5 miljardia euroa.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Kansallinen laskupäivä kutsuu kaikki alamäen ystävät nauttimaan talven riemuista.
Granibacken ei tyydy nostalgiakylpyyn, vaan haluaa kehittyä. Uutta kaudelle 2024–2025 on säilölumi ja uusi lasten alue.
Laskuaika kannustaa mäkeen yhdessä perheen tai kavereiden kanssa. Laskiessa ulkoilmassa vietetty aika lisääntyy ja ruutuaika vähenee
Ylläksen Kesänkitunturilla rakkakivikko on vielä laajalti näkyvissä, mutta Pirunkurun pohjalle ja sen maljamaiselle yläosalle lunta on jo kerääntynyt ympäröivää maastoa enemmän. Järkeviä laskulinjoja ei löydy kuitenkaan vielä mistään.
Vuodenajat ovat sinänsä armollisia, että laskeminen ei luonnonlunta vaadi. Rinteet saadaan laskukuntoon jo pikkupakkasilla tehokkaiden lumetusjärjestelmien avulla. Entistä useammissa keskuksissa apuna on myös edelliseltä kaudelta säilötty lumi.
Merkittyjen rinteiden läheisyydestä löytyy upeita metsiä. Yksi tunnetuimmista ja suosituimmista Pyhän metsistä on Jackson. Kuva: Jaakko Posti
Ski.fi:n joulukalenteri arpoo joka adventti laskettelijoita ja lautailijoita ilahduttavia paketteja.
Ellivuori kehittyy nyt vauhdilla. Kauden 2024–2025 merkittävin uudistus on ravintolan ja vuokraamon kattava päärakennus.
Sappeeta kehitetään asiakkaiden toiveiden mukaan. Saadun palautteen perusteella parkkia muokataan kaudelle 2024–2025 entistäkin paremmaksi.
Saariselkä on saamelaisalueella ja Lapin kultamailla. Luontoelämyksen täydentää Urho Kekkosen kansallispuisto.

Lumilautaliiton uusimmat

Lue lisää

Hiihtokeskukset kehittävät rinnetoimintojen energiatehokkuutta

Keskusuutiset

Hiihtokeskusten alkukausi ennakoi vilkkaita lomaviikkoja

Keskusuutiset

Hiihtokeskusten talvi sivuaa ennätyskautta

Keskusuutiset