Suomen eteläisin tunturi, Iso-Syöte, tunnetaan runsaslumisena paikkana. Luonnon lumiantimet eivät kuitenkaan hiihtokeskuksen väelle riitä, joten keskuksessa on investoitu kesällä ja syksyllä 2021 vahvasti lumetukseen. Lisäksi hankekokonaisuudessa uudistetaan valaistusta ja rinnekoneita.
Kesäinen työmaa ilahduttaa alamäkikansaa
Kesän ja syksyn työmaa alkaa olla voiton puolella. Iso-Syötteen rinteisiin on kaivettu lähes kaksi kilometriä vesilinjaa lumetusta varten. Parkkiin sekä rinteisiin 2 ja 9 on asennettu talvea tekemään komea tykkirivistö: 22 uutta tehokasta lumitykkiä.
Uudet lumitykit ovat niin sanottuja pillitykkejä, eli ne ovat kiinteästi paikallaan. Jokaisessa tykissä on oma lumetuskaivo ja letkut, jolloin niitä ei tarvitse lumetuksen edetessä siirtää. Näin lumetuksesta saadaan entistä nopeampaa ja tehokkaampaa.
”Kaksi pillitykkiä tekee saman lumimäärän kuin yksi puhallintykki, mutta energiaa kuluu vain 40 % aiemmasta”, Iso-Syötteen rinnepäällikkö Mikko Törmälä kertoo ylpeänä.
Rinteissä käytössä ollut puhallintykkikalusto siirretään tehtailemaan lunta Iso-Syötteen muille rinteille.
Lisää puhdasta valoa
Snowparkin sekä rinteiden 2 ja 9 työmaa ei ole jäänyt tehokkaan lumetusjärjestelmän rakentamiseen. Lisäksi rinteisiin on pystytetty 46 uutta valaisinpylvästä ja näihin 100 LED-valonheitintä. Urakassa sähkökaapelit on kaivettu maan alle, joten maisemaakin on saatu muutettua entistä kauniimmaksi.
Myös valaistuksen uudistamisella saadaan säästettyä energiaa. LED-valaistus kuluttaa entiseen verrattuna yli 30 % vähemmän sähköä, vaikka valoteho on entistä suurempi. Ja mikä mukavinta, ledit valaisevat lumen luonnollisen valkoiseksi – kellertävää valoa heijastava hanki on siis historiaa!
Satelliitit avuksi rinteiden kunnostukseen
Laskettelukaudella 2021–2022 Iso-Syötteelle saadaan kaksi Snow Sat -järjestelmällä varustettua PistenBully-rinnekonetta. Järjestelmä mittaa reaaliajassa käsiteltävän lumen syvyyttä, joten rinnehenkilökunta tietää missä lunta tarvitaan lisää tai mistä sitä voi tarvittaviin kohtiin siirtää.
Kun ennen on joutunut arvailemaan lumipatjan paksuutta, saadaan Snow Sat -järjestelmästä tarkka tieto. Yhdessä uuden lumetusjärjestelmän kanssa saadaan rinteet entistä nopeammin auki.
Uusien rinnekoneiden ajonhallintaohjelma seuraa esimerkiksi rinnekoneiden ajoreittejä, nopeutta, polttoaineen kulutusta, huoltotilannetta ja kuljettajien ajotapaa. Kerätyllä tiedolla voidaan rinteiden huoltoa kehittää entistä tehokkaammaksi ja samalla vähentää energian kulutusta.
Iso-Syötteellä tavoitteena on avata laskettelukausi 2021–2022 marraskuun puolivälissä. Talvi Suomen eteläisimmässä tunturissa jatkuu aina vappuun asti.