Levi 13.12.2024

Legendaarinen Grani kasvaa ja kehittyy

Granibacken ei tyydy nostalgiakylpyyn, vaan haluaa kehittyä. Uutta kaudelle 2024–2025 on säilölumi ja uusi lasten alue. Granibacken ei tyydy nostalgiakylpyyn, vaan haluaa kehittyä. Uutta kaudelle 2024–2025 on säilölumi ja uusi lasten alue.
Perinteikäs Kauniaisten pujottelurinne, Granibacken, on asettanut kiehtovat kehitystavoitteet. Jatkossa pääkaupunkiseudulla talvi alkaa entistä aikaisemmin ja hiihtokoululaisille on entistäkin paremmat puitteet.

Kauniainen-Granibacken, tuttavallisemmin Grani, on Suomen vanhin laskettelurinne. Keskusta voi hyvin nimittää Kauniaisten liikunnalliseksi sydämeksi. Sitä se on ollut jo vuodesta 1934, jolloin laskettelutoiminta alueella aloitettiin Bad Grankulla -nimellä.

Granissa ei ole jääty kylpemään nostalgiassa tai hienostelemaan upealla historialla, vaan toimintoja on kehitetty aktiivisesti pienien puitteiden sallimissa rajoissa.

Toisaalta pienuus on suhteellinen käsite. Granin hiihtokoulu on maamme suurimpia, sillä vuosittain hiihtokoulussa on noin 800 asiakasta.

Grani on myös Suomen suurimpia alamäkikasvattajia, onhan hiihtokoulusta valtaosa – noin 600 – Werneri-kurssilaisia. Granissa innostetaan ja opastetaan vuosittain valtava määrä lapsia alamäen ilojen pariin!

Grani on yksi Suomen suurimmista Werneri-kouluista.

Grani varastoi menneen talven lumet

Kaudelle 2024–2025 suurin uudistus oli lumen säilöminen. Menneen talven lumilla varmistettiin kauden alkaminen lämpöisestä syksystä huolimatta jo joulukuun alussa.

Kesä 2024 meni osin testatessa, jotta jatkossa lumen säilöntä sujuu entistä mallikkaammin.

Säilölumivaraston purkamista haittasi Jari-myrsky, joka toi kasan päälle melkoisen lumimäärään. ”Herra Murphy” piti huolen, että myrskyn piiskaama lumi luonnollisesti jäätyi eristepatjaan kiinni.

Harvoin kuulee etelä-suomalaisen hiihtokeskuksen edustajan toivovan marraskuussa lämmintä sääjaksoa, mutta Granissa näin tällä kertaa kävi. Lämmin jakso myös tuli ja kasa päästiin purkamaan liki suunnitellusti.

Kesällä 2024 Granibackenia koristi säilölumivarasto.

Uudistunut lastenrinne ja parempi snow park

Uudistuksista mittavin on lastenrinteen uudistus. Se siirrettiin kesällä ja syksyllä 2024 naruhisseineen erilleen päärinteestä kokonaan omalle alueelle.

Nyt lastenrinne on rauhallinen, turvallinen ja entistä leveämpi alue, jossa hiihtokoululaisten ja alamäkiuraansa aloittelevien on mukava tulla lajin pariin. Lastenrinteen yläpuolella on pulkkamäki, mikäli vähän hallitsemattomampi liukuminen kiinnostaa.

Lastenalueen uudistuksessa on kyse kolmivaiheisesta projektista, jonka ensimmäinen vaihe on nyt toteutettu.

Seuraaviin kehitysvaiheisiin kuuluu toinen rinne nykyisen pulkkamäen tilalle. Pulkka- ja tuubimäelle tulee kokonaan uusi paikka. Päärinteen ja lastenmaan välille rakennetaan alueet yhdistävät silta. Lisäksi mattohissi kuuluu lähivuosien kehityskohteisiin.

Vanha lastenrinne on puolestaan muokattu parkkilaskijoiden tantereeksi. Suksilla ja laudalla parkissa laskemiseen on nyt Granissa entistä enemmän tilaa ja monipuolisempi valikoima erilaisia liukupintoja.

Yksi Granibackenin valteista on mainio sijainti pääkaupunkiseudulla. Mäkeen pääsee myös joukkoliikenteellä.

Granissa tehdään suksitaitureita

Granibackenin toiminnan taustalla on menestyksekäs (ja paikalliseen tapaan totta kai myös perinteikäs) seura GrIFK Alpine.

Seura tarjoaa selkeän polun hiihtokoulusta aktiiviseen harrastamiseen ja valmennukseen. Joka vuosi lukuisat Werneri-kurssilaiset jatkavatkin alamäkiharrastusta ohjatussa seuratoiminnassa.

Lue myös: Rohkeasti alppihiihtoseuraan laskemaan, kehottaa Marcus Sandell

GrIFK tarjoaa Werneri-kurssilaisille selkeän kehityspolun. Seuran riveistä on laskettu maajoukkueeseen sekä hienoille hiihdonopettajaurille.

Jatkossa hiihtokoulun massiivisessa Werneri-kurssitarjonnassa on mielenkiintoinen lisä: Taito-Werneri. Siinä yhdistetään rata- ja parkkilaskemista, eli opetellaan monipuolisesti suksitaitoja.

Uusi kurssi on otettu vastaan suurella kiinnostuksella. Se on myös mainio esimerkki, miten perinteitä jatketaan ja keskuksen, hiihtokoulun sekä niitä pyörittävän samalla seuran toimintaa kehitetään.

Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje!

Luitko jo nämä?

Laskuaika kannustaa mäkeen yhdessä perheen tai kavereiden kanssa. Laskiessa ulkoilmassa vietetty aika lisääntyy ja ruutuaika vähenee
Ylläksen Kesänkitunturilla rakkakivikko on vielä laajalti näkyvissä, mutta Pirunkurun pohjalle ja sen maljamaiselle yläosalle lunta on jo kerääntynyt ympäröivää maastoa enemmän. Järkeviä laskulinjoja ei löydy kuitenkaan vielä mistään.
Vuodenajat ovat sinänsä armollisia, että laskeminen ei luonnonlunta vaadi. Rinteet saadaan laskukuntoon jo pikkupakkasilla tehokkaiden lumetusjärjestelmien avulla. Entistä useammissa keskuksissa apuna on myös edelliseltä kaudelta säilötty lumi.
Merkittyjen rinteiden läheisyydestä löytyy upeita metsiä. Yksi tunnetuimmista ja suosituimmista Pyhän metsistä on Jackson. Kuva: Jaakko Posti
Ski.fi:n joulukalenteri arpoo joka adventti laskettelijoita ja lautailijoita ilahduttavia paketteja.
Ellivuori kehittyy nyt vauhdilla. Kauden 2024–2025 merkittävin uudistus on ravintolan ja vuokraamon kattava päärakennus.
Sappeeta kehitetään asiakkaiden toiveiden mukaan. Saadun palautteen perusteella parkkia muokataan kaudelle 2024–2025 entistäkin paremmaksi.
Saariselkä on saamelaisalueella ja Lapin kultamailla. Luontoelämyksen täydentää Urho Kekkosen kansallispuisto.
Antti Autti nousee Skiexpon lavalle kertomaan leffaprojekteistaan sekä vapaalaskusta Suomessa. Kuva: Jaakko Posti
Levin talvi on ennätyspitkä. Laskettelukausi alkoi 4.10.2024 ja kauden viimeiset kurvit on tarkoitus piirtää rinteeseen 18.5.2025.

Lumilautaliiton uusimmat