Laskettelukausi on alkanut poikkeuksellisen vauhdikkaasti koko maassa. Aikaisen aloituksen ovat mahdollistaneet hiihtokeskusten panostukset lumetusjärjestelmiin sekä otolliset lumetussäät.
Marraskuun lopussa Suomessa oli avoinna jo parikymmentä hiihtokeskusta, mutta itsenäisyyspäiväviikonlopuksi kausi alkaa monessa keskuksessa. Näin moni keskus pääsee aloittamaan kauden heti joulukuun alussa vain harvoin. Laskettelijoilla on monessa keskuksessa käytössään ensimmäisestä päivästä lähtien useita rinteitä.
”Lumitykit ovat tehneet marraskuun lopun pakkasilla laskettelukeskuksiin valtavasti lunta. Keskusten ammattitaitoinen väki pitää huolen, että itsenäisyyspäiväviikonloppuna laskettelijoilla ja lautailijoilla on huippukelit!”, Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen toiminnanjohtaja Harri Lindfors iloitsee.
Lumetusjärjestelmiin on investoitu paljon
Laskettelukausi alkaa varhain ja jatkuu pitkään modernien lumetusjärjestelmien ja ammattitaitoisen henkilökunnan ansiosta. Elohopean laskettua pakkasen puolelle käynnistetään lumitykit. Mitä kylmempi keli, sitä paremmat on lumetusolosuhteet – ja marraskuu 2021 on tarjonnut loistavat kelit lumen valmistukseen.
”Lumetukseen on täksi kaudeksi investoitu tuplasti aikaisempiin vuosiin verrattuna. Investoinnit ovat myös jakautuneet kattavasti keskuksiin ympäri Suomea”, kertoo lumetusjärjestelmiä maahantuovan Kessu Oy:n toimitusjohtaja Peter Söderholm.
Lumetusjärjestelmien teknologinen kehitys on mahdollistanut lumetuksen aloittamisen entistä aikaisemmin. Lumetus on myös entistä energiatehokkaampaa.
”Nykyaikaisten lumitykkien vesisuuttimet ovat niin paljon parempia kuin ennen, että pystyvät tekemään lunta jo pikkupakkasilla. Myös lumetusjärjestelmien energiatehokkuus on parantunut huomattavasti”, Peter Söderholm jatkaa.
Tykkilumi kestää säävaihtelut ja kovan kulutuksen
Lumetusjärjestelmillä syntyy tiivistä ja säävaihteluita erinomaisesti kestävää lunta. Lumitykeissä korkeapaineinen vesi johdetaan lumitykin suuttimien kautta ilmaan. Matkalla maahan vesihiukkaset kiteytyvät lumeksi. Lumetettu lumi pakkaantuu luonnon lunta tiiviimmäksi ja kestävämmäksi.
Tykitetty lumi kestää lämpötilan vaihteluja ja vesisateita huomattavasti luonnon lunta paremmin. Vaikka taivaalta satanut lumi sulaisi luonnosta lämpöaallon tai vesisateiden myötä, ei rinteissä eroa välttämättä edes huomaa.
Suurin ero tykitetyn lumen ja luonnon lumen välillä on kuitenkin määrässä. Rinteisiin tehdään yleensä ainakin puolen metrin tiivis kerros lunta. Vastaava tiivis lumipatja vaatisi yli toista metriä luonnon lunta.
Kausi käynnistettiin säilölumella jo lokakuussa
Talvikausi 2021–2022 käynnistyi Levillä ja Rukalla jo 8.10.2021. Rinteet saatiin laskukuntoon säilölumen avulla. Lumen ja jään säilömisellä on Suomessa pitkät perinteet, onhan jäätä varastoitu etenkin maatiloilla elintarvikkeiden säilytystä varten ennen kylmälaitteiden kehitystä.
Lumen säilöminen rinteitä varten mukailee vanhaa jään varastoimisen prosessia. Sydäntalven pakkasilla rinteisiin tykitetään lisää lunta. Keväällä lumi kerätään rinteistä suuriin kasoihin ja nämä peitetään. Syksyllä eristeet poistetaan ja lumimassat levitetään takaisin rinteisiin laskukansan iloksi.
Lumen säilöminen ei ole vain Pohjois-Suomen erikoisuus. Jyväskylän Laajis on jo pari vuotta ottanut varaslähdön talveen säilölumen avulla. Tälle kaudelle Ruokolahden Freeski myös avasi laskettelukauden jo marraskuun puolella levittämällä kesän yli varastoidut lumet rinteille.
Lue myös: Laskettelukausi voi alkaa! Lumi on jo valmiina.
Edessä on pitkä ja turvallinen laskettelusesonki
IRO Researchin SHKY:lle toteuttaman Laskettelijatutkimuksen mukaan viime laskettelukausi oli Suomessa ennätyksellinen. Kaudella 2020–2021 Suomessa harrasti laskettelua tai lautailua 976 100 henkilöä. Lukumäärä on SHKY:n mittaushistorian suurin.
Laskettelukausi on 2021–2022 on jo kolmas ”koronatalvi”. Suomalaiset hiihtokeskukset osoittivat vastuullisella toiminnallaan viime kaudella, että laskettelu ja lumilautailu ovat terveysturvallisia harrastuksia.
Ulkoilman ja rinteiden puolesta puhui viime talvena myös THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen MTV:n haastattelussa.
”Ulkona on todella pieni riski saada tartunta. Hiihtoladut, laskettelumäet, pulkkamäet ja metsät ovat nyt turvallisimpia paikkoja nauttia lomasta.”
Lue myös: Hiihtolomalaisen korona-ajan muistilista
Hiihtokeskukset mahdollistavat koronaturvallisen liikkumisen ulkona. Rinteissä on lajille luontaisesti turvavälit, jotka pitää muistaa myös hissijonoissa ja sisätiloissa.
Suomen Hiihtokeskusyhdistys päivittää koronaohjeistuksen suomeksi ja englanniksi. Löydät ohjeistuksen tästä linkistä.