Levi 29.11.2024

”Paikka on minulle tuttu ja rakas” – Antti Autti kehittää Pyhän vapaalaskua

Merkittyjen rinteiden läheisyydestä löytyy upeita metsiä. Yksi tunnetuimmista ja suosituimmista Pyhän metsistä on Jackson. Kuva: Jaakko Posti Merkittyjen rinteiden läheisyydestä löytyy upeita metsiä. Yksi tunnetuimmista ja suosituimmista Pyhän metsistä on Jackson. Kuva: Jaakko Posti
Antti Autti auttaa Pyhää kehittämään vapaalaskumahdollisuuksia entistäkin paremmiksi. Ski.fi kertoo mitä kehitysprojekti tuo laskukansalle.

Pyhätunturilla on aina laskettu hoidettujen rinteiden lisäksi neitseellisen lumen peräässä takamaastoissa. Pyhältä kumpuava tunturijono sekä Pyhän hoidettujen rinteiden reunustat houkuttelevat laskijoita seireenin lailla alamäellisiin seikkailuihin.

Pyhä-Luoston kansallispuistosta löytyy myös haastavia maastonmuotoja luovaan laskemiseen. Kuva: Simo Vilhunen

Katseet merkittyjen rinteiden ulkopuolelle

Pyhällä on tehty hiihtokeskuksen voimakasta kehitystyötä vuoden 2010 jälkeen, kun alueelle rakennettiin kanadalaisen EcoSign-suunnitteluyrityksen tekemän master planin mukaisesti FIS-luokiteltu Piste Palander -rinne, kuuden hengen Pyhä Express -tuolihissi sekä uusittu perherinnealue. Sen jälkeen alueella on rakennettu aktiivisesti palveluita ja majoitusta tunturin ytimeen, mikä mahdollistaa autottoman tunturielämyksen.

Nyt katsetta on Pyhällä käännetty entistä enemmän hoidettujen rinnealueiden ulkopuolelle. Keskuksessa on tiedostettu, että vapaalasku on yksi Pyhän vetovoimatekijöistä. Pyhätunturi tarjoaa monipuoliset vapaalaskuolosuhteet, niin hiihtokeskuksen alueella kuin ympäröivän kansallispuiston puolella.

Hiihtokeskus haluaa tarjota vapaalaskupalveluita iästä ja laskutaidosta riippumatta kaikille seikkailunhaluisille laskettelijoille ja lautailijoille. Olennainen osa kehityssuunnitelmaa on luoda laskijan polku, jossa helpoimmat reitit kiertävät loivien rinteiden reunustoja ja vaativimmat haastavat myös ammattilaskijan.

Aittokurussa on jyrkän seinämän lisäksi myös kalliodroppeja. Ennen ilmakylpyjä tulee lunta olla paljon ja siltkin alastulot pitää tarkastaa, sillä Aittokuru on pelkkää rakkakivikkoa. Kuva: Simo Vilhunen

Antti Autin opit käyttöön

Pyhän vapaalaskun aktiivinen kehitystyö aloitettiin pienellä ydinporukalla jo viime talvena ammattilumilautailija Antti Autin ja vapaalaskijana tunnetun Jarkko Henttosen syventyessä aiheeseen. Laskureittejä, palveluja ja tapahtumia suunnitellaan ja toteutetaan laskijoilta laskijoille -periaatteella.

Antin ja Jarkon lisäksi kehitystyöhön osallistuu valikoitu joukko tunnettuja suksi- ja lautataitureita sekä paikallisia asiantuntijoita, jotka tuovat arvokkaan panoksensa tunturin kehitykseen. Kokeneiden laskijoiden syvä ymmärrys ja näkemys monipuolisesta vapaalaskusta sekä Pyhän ainutlaatuisesta laskumaastosta varmistavat, että kehitystyö tehdään laskijoiden tarpeita ja haluja ruokkivasti, ja arvokasta tunturiluontoa vaalien.

”Haluamme tarjota luontoa ja vapaalaskun etiikkaan kunnioittaen helposti saavutettavaa, laadukasta, antoisaa ja turvallista laskua”, Antti Autti kertoo. Kuva: Jaakko Posti

Antti Autti toimii Pyhän vapaalaskupalveluiden kehittämisen nokkahenkilönä. Hän on yksi usean laskijan ryhmästä, jotka suunnittelevat ja toimivat parempien olosuhteiden hyväksi.

”Olen laskenut Pyhällä pitkään, joten paikka on minulle tuttu ja rakas. Tämä on hieno projekti ja on mahtava olla siinä mukana. Meillä on paljon ajatuksia siitä, miten vapaalaskua voidaan kehittää keskuksessa ja sen ympäristössä. Kehityksen alla on myös tapahtumat ja vapaalaskuun liittyvät palvelut. Tämän myötä olen päässyt syventymään Pyhän mahdollisuuksiin.”

Läheltä löytyy hyvää laskettavaa

Antti on tunnettu vaativista ja luovista laskulinjoistaan, mutta Pyhällä hän on kulkenut myös aloittelijoiden tarpeet mielessään.

”Olemme kartoittaneet maastoja ja harventaneet hienovaraisesti pusikkoja Pohjoisrinteiden ja kansallispuiston välisestä metsiköstä. Tarkoituksena on, että saisimme hyödynnettyä hiihtokeskuksen liepeillä olevien metsien tarjontaa. Siellä on hyviä paikkoja vapaalaskun ensi kokeiluille, mutta myös hiukan haastavampia maastonmuotoja luovaan laskemiseen. Tarkoituksena on luoda laskijan polku, joka etenee loogisesti ja turvallisesti kokeiluista kehityksen kautta aina isommille vuorille saakka.”

Suomen tunnetuimpiin vapaalaskijoihin kuuluva Antti Autti tiivistää Pyhän vapaalaskutoimintojen tarkoituksen.

”Haluamme tarjota luontoa ja vapaalaskun etiikkaan kunnioittaen helposti saavutettavaa, laadukasta, antoisaa ja turvallista laskua. Hiihtokeskuksen alueella olemme tunnistaneet yli kaksi neliökilometriä alueita, joita voidaan avata luontoa vaalien vapaalaskun käyttöön. Ensimmäinen vaihe on Pohjoisrinteen ja kansallispuiston välinen metsäalue. Toinen kehityskohde löytyy Huttu Ukko -rinteen reunamilta, Kolmas on Aittokurun ja Tajukankaan jylhä ympäristö, joka on luonteeltaan jo paljon haastavampi.”

Antti Autti opastaa Pyhällä vapaalaskuretkiä niin junioreille kuin aikuisille. ”Retket tutustuttavat ihmisiä lajin pariin”, Antti kertoo. Kuva: Jaakko Posti

Kurssien kautta vapaalaskupolulle

Kehityskatse suunnataan myös vapaalaskuun liittyviin tapahtumiin. Pyhä Free’kend on jo nyt Suomen suosituin vapaalaskutapahtuma.

”Free’kend on Pyhän eräänlainen runkotapahtuma. Sitä kehitetään edelleen ja mahdollistetaan entistä suuremmat osallistujamäärät. Tavoite on tarjota tekemistä kaikille osallistujille koko viikonlopuksi esimerkiksi tuomalla lisää työpajoja ja klinikoita. Muutenkin mietimme keinoja kehittää erilaisia vapaalaskupalveluita ja tapahtumia. Tulossa on retkiä, tapahtumia ja lumiturvallisuuteen liittyviä palveluita.”

Vapaalaskemiseen innostuu usein kaverin kautta. Kun lähtee merkityn rinnealueen ulkopuolelle, olisi ryhmässä hyvä olla ainakin yksi kokeneempi laskija. Pyhällä on lämmin ja avoin vapaalaskuyhteisö. Keskuksesta löytyy myös tietoa alueen vapaalaskumahdollisuuksista sekä lumivyöryvaaratilanteesta. Antti Autti antaa suoran vinkin vapaalaskusta kiinnostuneille:

”Peruskurssit ja tapahtumat ovat hyvä tapa lähestyä lajia. Ihminen tekee itse valinnat luonnossa kulkiessaan, ja kurssit antavat suuntaa oikeisiin päätöksiin.”

Pyhällä tehdään vapaalaskuun liittyvää kokonaisuutta, joten huomiota kiinnitetään myös vapaalaskijoiden majoittamiseen.

Aittokurun ja Tajukankaan jylhästä maastosta löytyy haastavia laskulinjoja. Kuva: Simo Vilhunen

Lajikulttuuriin kuuluu myös evästauot

Antti Autin Arctic Lines -laskuleffasarjaa on kuvattu paljon Pyhän takamaastoissa. Antti laskee mielellään myös hiihtokeskuksen alueella olevilla offareilla. Hänen paikallistuntemuksestaan pääsee nauttimaan takamaastoretkillä.

”Teen Pyhällä vapaalaskuretkiä niin junioreille kuin aikuisille. Niiden tarkoitus on tutustuttaa ihmisiä lajin pariin. Retket ovat kivoja tapahtumia myös itselle ja olennainen osa retkiäni on evästauot. Vaativimpia laskulinjoja janoaville teen myös opastuksia kansallispuiston alueelle.”

Ammattilaskijana Antilla olisi mahdollisuus kiertää maailman vuoria kuvausryhmän kanssa. Mistä kumpuaa halu kehittää Pyhän vapaalaskumahdollisuuksia?

”Olen saanut laskemiselta ja eritoten vapaalaskulta paljon. Koen, että nyt on minun vuoroni antaa jotain lajille takaisin. Haluan kehittää lajia ja lajikulttuuria, eritoten Suomessa.”

Pyhän vapaalaskuprojekti ei ole vain puuterilumen pöllyttelyä hienoissa maisemissa.
”Kehityksen alla on myös tapahtumat ja vapaalaskuun liittyvät palvelut”, Antti Autti lupaa. Kuva: Jaakko Posti

Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje!

Luitko jo nämä?

Ski.fi:n joulukalenteri arpoo joka adventti laskettelijoita ja lautailijoita ilahduttavia paketteja.
Ellivuori kehittyy nyt vauhdilla. Kauden 2024–2025 merkittävin uudistus on ravintolan ja vuokraamon kattava päärakennus.
Sappeeta kehitetään asiakkaiden toiveiden mukaan. Saadun palautteen perusteella parkkia muokataan kaudelle 2024–2025 entistäkin paremmaksi.
Saariselkä on saamelaisalueella ja Lapin kultamailla. Luontoelämyksen täydentää Urho Kekkosen kansallispuisto.
Antti Autti nousee Skiexpon lavalle kertomaan leffaprojekteistaan sekä vapaalaskusta Suomessa. Kuva: Jaakko Posti
Levin talvi on ennätyspitkä. Laskettelukausi alkoi 4.10.2024 ja kauden viimeiset kurvit on tarkoitus piirtää rinteeseen 18.5.2025.
Talma on parkkilaskijoiden suosiossa. Keskuksen toimitusjohtaja Aleksi Vesimäki testaamassa reilien luistoa.
Vihti Ski Centerin toimitusjohtaja Sami Uotila on panostanut lumeen ja lumetusjärjestelmiin. Laskettelukausi 2024–2025 on tarkoitus käynnistää säilölumen avulla jo lokakuussa.
Tästäkin voi laittaa vielä paremmaksi. Rukan suosittu parkki on muokattu vastaamaan maailmancupin vaatimuksia.
Ylläksen bike parkissa näkyy ammattitaito, tyyli ja laatu, ja sen takia keskus pääsi nostamaan Vuoden Bike Park 2024 -palkinnon.

Lumilautaliiton uusimmat

Lue lisää

Tunturin huipulta löytyvä Maisematupa tunnetaan kaudella 2021–2022 myös Partioaitan Ulkona. Perillä. -paikkana. Maisematuvan seinille on tuotu ohjeita esimerkiksi tikkupullan ja nokipannukahvin valmistukseen.

Pyhätunturi valmistautuu suureen muutokseen

Keskusuutiset

Antti Autti kuvasi vapaalaskuelokuvan Pyhällä

Lumilautailu
Ski.fi-kortti on paras laskettelijan etukortti.

Ski.fi-kortti: kaksi laskee, yksi maksaa

Keskusuutiset