Messilä 18.1.2025

Pallas digitalisoi lumen ja uudistuu perinteitä kunnioittaen

Keskellä kansallispuistoa sijaitseva Pallas on täysin omanlaisensa hiihtokeskus. Talvelle 2022 on lanseerattu tunturialueen lumiolosuhteista kertova sovellus. Keskellä kansallispuistoa sijaitseva Pallas on täysin omanlaisensa hiihtokeskus. Talvelle 2022 on lanseerattu tunturialueen lumiolosuhteista kertova sovellus.
Pallas tunnetaan upeista maisemista, huikeista kuruista ja äärimmäisyyksiin viedyistä perinteistä. Nyt kansallispuiston keskeltä puhaltaa modernit tuulet: Pallas digitalisoi lumen!

Suomen Riksgränseniksikin tituleerattu, kansallispuiston keskellä sijaitseva Pallas, on ottanut lumen kaiken tekemisensä keskiöön ja kehittänyt sen ympärille niin digitaalisen alustan kuin laajan kokemuskentänkin.

Pallaksen pitkäaikainen motto on ollut ”Pallas – ei mitään uutta”. Sama pätee edelleenkin isossa kuvassa, sillä tärkeimmille asioille eli tuntureille, talveen, perinteisiin ja lämpimään tunnelmaan ei tehdä muutoksia. Uusi digitaalinen alusta on kuitenkin valtava harppaus tunturissa liikkuville.

Pallaksen Pöllö tuntee tunturin ja sen parhaat laskupaikat.

Lumisovellus, jota ei maailmalla ole vielä nähty

Pallaksen tunturioppaat, Pallaksen Pöllöt, ovat jo parin vuoden aikana olleet vetämässä projekteja, joiden tavoitteena on luoda lumiolosuhteista kertova aito Pallaksen sovellus. Pöllöt pääsivät jo keväällä 2021 ensimmäiseen tavoitteeseensa, kun sovellus pyöri Pallaksen hotellin aulassa jakamassa ajankohtaista lumitietoutta kaikille käyttäjille.

Helmikuun 2022 alussa julkaistaan sovelluksen toinen versio koko laskukansalle. Tunturi ei jää siltikään lepäämään laakereilleen, vaan sovelluskehityksen kolmas vaihe on jo käynnistynyt!

”Pallas on lumen, upeiden maisemien, tuulten ja sään erityspiirteiden kehto. Tavoitteenamme on luoda palvelu, jonka avulla tunturissa liikkumista voi suunnitella paremmin, sen olosuhteisiin voi vastata turvallisemmilla ja paremmin istuvilla välineillä sekä lumeen vaikuttavia olosuhteita voi ymmärtää monipuolisemmin,” kertoo Pallaksen Pöllöjen vetäjä Juuso Holstein.

”Emme tosiaan ole vielä päätepisteessä, mutta tässä hetkessä sovellus toimii jo monilta osin niin hyvin, että on aika esitellä sen toimintoja Pallaksella hiihtäville vieraille. Sovellus on kaikille maksuton ja sen sisältämät lumitiedot sopivat kaikille tunturin kulkijoille, ensisijaisesti kuitenkin vapaalaskijoille ja tunturihiihtäjille,” Juuso jatkaa.

Uusi sovellus kertoo Pallaksen lumitilanteesta ja tarjoaa säädataa tunturista.

Sovellus auttaa tunturissa liikkujaa ennakoimaan

Pallaksen pitkäjänteisenä tavoitteena on tuoda vapaalasku ja tunturihiihto osaksi tunturikokemusta.

”Pyrimme siihen, että tunturin hienous olisi kaikkien löydettävissä – kokemustasolla ei ole väliä. On kuitenkin todettava, että kaikki rinteet, lumiolosuhteet tai alueet eivät sovi kaikille. Sen takia sovelluksen osana on tarjota ennakointia ja ymmärrystä siitä, mitä haasteita tunturissa liikkumisessa voi olla”, Juuso mainitsee.

Sovelluksessa Pallaksen tunturialue on jaettu segmentteihin, joissa lumi on tyypillisesti hyvin samanlaista. Lähes päivittäin päivitettävät segmenttien tiedot kertovat millaista lunta segmentissä on viimeksi ollut.

Lumityypit on tuotu väreinä maastokartassa sijaitseviin segmentteihin, joten sovelluksesta näkee yhdellä silmäyksellä millaista lunta koko tunturialueella on. Tämän lisäksi sovellukseen on tuotu säädataa, joka tiivistää yhdellä silmäyksellä talven tapahtumat ja lumen muuttumiseen vaikuttaneita säämuutoksia.

Pallaksen lumisovellus

  • Tunturioppaiden Pallaksen Pöllöjen luoma Snowledge-lumipalvelu.
  • Sovellus kertoo Pallaksen lumitilanteesta segmenteittäin ja tarjoaa säädataa tunturista.
  • Tarkoitettu kaikille tunturissa liikkujille, etenkin vapaalaskijoille ja tunturihiihtäjille.
  • Kehitetty yhdessä Tampereen Yliopiston kanssa. Kehitystyö jatkuu keväällä 2022
  • Käyttäjille maksuton.
  • Toiminnassa aktiivisesti helmikuusta toukokuuhun.
  • Palvelu toimii selaimella www.pallaksenpollot.com-sivuston kautta, eli erillisiä sovelluksia ei tarvitse ladata.
  • Kokonaisuus toimii sekä mobiilisti että tietokoneella.
  • Sovellus on tarkoitus avata käyttäjille helmikuussa 2022.

Uudet lumet, uudet kokemukset

Sovellus ei ole ainoa Pallaksen uutuus. Pallaksen Pöllöt ovat esittelevät tunturia asiakkaille aina toukokuun kesähelteille saakka. Uusina lumituotteina keväällä Pallaksella järjestetään kolme Finlav Lumiturvallisuus 1 -kurssia sekä useampia yön yli tunturihiihtoretkiä. Kaikki tapahtumat ovat varattavissa Pallaksen Pöllöjen verkkosivuilla.

Lue myös: Finalv-vyörytietous

”Eihän yön yli hiihtoa voita mikään. Talvinen natina suksien alla, Pöllön ahkiossa ainekset illan käristyksiin ja hiihtoa tunturituvan ympärillä avotunturissa kuutamossa. Äänettömyyttä, lumen kristallikimmellystä ja pakkasta. Parasta pöllöjen kaikilla tunturihiihtoretkillä on se, että niissä pärjää aivan tavallisilla perinteisen tyylin suksilla. On aika hiljentyä äänettömän tunturin keskellä ja aistia kiireettömyyttä”, pääpöllö maalailee.

Hotelli kuuluu osaksi pöllöjen reviiriä ja lumi on keskiössä sielläkin. Talvella 2021 testatut villasukkakävelyt tulevat osaksi viikon ohjelmaa. Ideana on lähteä illalla kävelemään tunturiin pelkissä villasukissa ja ihastelemaan ympäröivää avotunturia. Villasukat hieman epätasaisella pinnalla aktivoivat jalan lihaksia ja näin ollen palauttaa jalat upeasti päivän hiihdon jäljiltä.

Myös villasukkaretket tunturiin kuuluvat Pallaksen Pöllöjen ohjelmaan.

Myös hotellissa perinteeksi muodostuneita 1930- ja 1950-luvulta peräisin olevia vanhoja filmejä tullaan esittämään. Elokuvahetketkin koetaan pääsääntöisesti ulkona, oli sitten lumipyry tai tähtikirkas taivas. Elokuvia näytetään ulkona aina niin pitkälle, kun illat pysyvät pimeinä.

Koko Lapland Hotels Pallas mukana uudessa tulemisessa

Kaudella 2020–2021 Pallaksella aloittanut hotellipäällikkö Janne Oja odottaa tulevaa kevättä innolla, mutta myös hieman jännittyneenä.

”Pohjoisen suunnittelua on hidastanut kova kysyntä ja sitä suurempi työvoimapula. Kaikkia suunnittelimme uudistuksia emme pysty resurssipulan takia ottamaan käyttöön tai edes testaamaan. Hienoa toki, että odotettavaa jää tuleville kausille,” Janne kertoo.

Panostuksina hiihtokeskuksen lumikokemukseen ovat kuitenkin esimerkiksi iltamäet, joita Pallaksella järjestetään ensimmäistä kertaa laajamittaisemmin sitten 1990-luvun. Rinteillä ei kuitenkaan valoja sytytetä, vaan iltamäet starttaavat vasta päivän pidennyttyä ja kellojen siirryttyä – eli kevätauringon helottaessa eturinteille.

”Iltämäet tuovat etenkin pääsiäiseen uutta virtaa. Viime vuonna kokeilimme iltamäkeä vapun tietämissä ja silloin menestys oli taattua. Voiko olla kauniimpaa kuin laskea kevään lämmössä auringon pehmentämillä luonnonlumirinteillä ja katsoa kullankeltaista kansallispuistomaisemaa”, Janne fiilistelee.

Pöllöjen reviiriin kuuluu Pallaksen hotelli. Pihalla näytetään vanhoja filmejä tunturista.

Pallas rakentaa myös parkin omalla tyylillä

Keväälle 2022 myös lasten läsnäolo Pallaksella otetaan entistä vahvemmin huomioon. Sen lisäksi, että Pöllöt ovat jo vuosikymmeniä järjestäneet lapsille pulkkakisoja ja umpihankijalkapalloturnauksia, nyt eturinteeseen rakennetaan nuorille suorituspaikkoja.

”Pallaksen rinnepäällikkö Markus Pietikäinen on koko elämänsä valmentanut junnuja parkkilaskemiseen ja huolehtinut Oloksen sekä Ylläksen parkeista. Tarkoituksena ei ole lähteä viemään Pallasta suuremmin tuohon suuntaan, vaan antaa nuorille tasapainoa ja kehonhallintaa kehittäviä suorituspaikkoja. Näitä käytetään myöhemmin sitten takamaastoissa ja tunturihiihdossa, joiden osalta Pallas tarjoaa uniikit puitteet”, Janne kertoo.

Pallaksen eturinteellä on ensimmäisestä hiihtolomaviikosta eteenpäin pieniä hyppyreitä, putkia, reilejä ja pressejä. Nämä on sijoitettu laskualueelle niin, että ne tukevat lasten luontaista liikettä rinteillä, eivätkä haittaa muiden rinnelaskijoiden nautiskelua.

2019 Vuoden hiihtokoulu -palkinnon saanut Pallaksen Pöllöt järjestää vapaalaskuretkiä ja -kursseja sekä tunturihiihtoretkiä helmikuusta toukokuuhun Pallaksen alueella. Tunturioppaiden ja hotellin symbioosi on Suomessa poikkeuksellinen, sillä hotellin majoittujille Pöllöjen ohjelmat kuuluvat muutamaa poikkeusta lukuunottamatta lomaan maksutta. Vain erikoisretket ja vapaalaskuretket ovat maksullisia.

Vaikka pienimuotoinen parkki Pallakselle nouseekin, on vapaalasku ja muu luonnossa liikkuminen edelleen se tärkein juttu.

Luitko jo nämä?

Kansallinen laskupäivä kutsuu kaikki alamäen ystävät nauttimaan talven riemuista.
Granibacken ei tyydy nostalgiakylpyyn, vaan haluaa kehittyä. Uutta kaudelle 2024–2025 on säilölumi ja uusi lasten alue.
Laskuaika kannustaa mäkeen yhdessä perheen tai kavereiden kanssa. Laskiessa ulkoilmassa vietetty aika lisääntyy ja ruutuaika vähenee
Ylläksen Kesänkitunturilla rakkakivikko on vielä laajalti näkyvissä, mutta Pirunkurun pohjalle ja sen maljamaiselle yläosalle lunta on jo kerääntynyt ympäröivää maastoa enemmän. Järkeviä laskulinjoja ei löydy kuitenkaan vielä mistään.
Vuodenajat ovat sinänsä armollisia, että laskeminen ei luonnonlunta vaadi. Rinteet saadaan laskukuntoon jo pikkupakkasilla tehokkaiden lumetusjärjestelmien avulla. Entistä useammissa keskuksissa apuna on myös edelliseltä kaudelta säilötty lumi.
Merkittyjen rinteiden läheisyydestä löytyy upeita metsiä. Yksi tunnetuimmista ja suosituimmista Pyhän metsistä on Jackson. Kuva: Jaakko Posti
Ski.fi:n joulukalenteri arpoo joka adventti laskettelijoita ja lautailijoita ilahduttavia paketteja.
Ellivuori kehittyy nyt vauhdilla. Kauden 2024–2025 merkittävin uudistus on ravintolan ja vuokraamon kattava päärakennus.
Sappeeta kehitetään asiakkaiden toiveiden mukaan. Saadun palautteen perusteella parkkia muokataan kaudelle 2024–2025 entistäkin paremmaksi.
Saariselkä on saamelaisalueella ja Lapin kultamailla. Luontoelämyksen täydentää Urho Kekkosen kansallispuisto.

Lumilautaliiton uusimmat

Lue lisää

Hiihdonopettajan tarina: pöllön siivet, jotka saavat lentämään

Hiihtokoulu

Elämyshiihtokoulu johdattaa syystunturin taikaan

Keskusuutiset
Juuso Holstein ja Esko Liukas laskivat 12 kuukautta luonnonlumilla Suomessa. Lokakuun 2019 ja syyskuun 2020 väliin mahtui häikäisevän monta laskua helteessä, revontulten loimussa, auringon paisteessa, puuterilumessa ja kipakassa pakkasessa. Kuva: Esko Liukas

12 kuukautta laskettelua luonnonlumilla Suomessa

Laskettelu