Messilä 18.12.2024

Talma kasvaa uusiin mittoihin – jopa korkeutta tulee lisää

Talma on parkkilaskijoiden suosiossa. Keskuksen toimitusjohtaja Aleksi Vesimäki testaamassa reilien luistoa. Talma on parkkilaskijoiden suosiossa. Keskuksen toimitusjohtaja Aleksi Vesimäki testaamassa reilien luistoa.
Talman piskuinen vuori Sipoossa tekee maantieteellisen ihmeen: ilman sen suurempia mannerlaattojen järistyksiä korkeutta tulee lisää. Jatkossa korkeuseroa on mittavat 60 metriä ja mäen päälle noustaan tuolihissillä.

Talma on aina ollut kokoaan suurempi. Sipoolaiset ovat ylpeydellä julistaneet keskuksen korkeuseroa (5 500 cm) ja ottaneet siitä kaiken irti.

Varhainen panostus parkkilaskijoihin kantoi hedelmää jo viime vuosituhannella. Mäki on koulinut poikkeuksellisen määrän huippulaskijoita ja houkutellut pyhiinvaellusmatkalle kansainvälistä alamäkimediaa sekä nimilaskijoita jopa valtamerien takaa.

Talma on edelleen tunnettu keskus parkkilaskijoiden keskuudessa, vaikka lajikehityksen myötä keskuksen korkeusero ei enää mahdollista huippujen määrätietoista harjoittelua. Silti Talman parkissa voi edelleen nähdä esimerkiksi Peetu Piirosen, Markku Kosken tai Jon Sallisen laskemassa.

Talmasta löytyy harvinaisuus: aivan oikea paippi. Olympiamitalisti Markku Koski on tuttu näky Talman ilmatilassa.

Suomen eteläisen tuolihissi

Sipoossa on pitkään kipuiltu pienen rinnepinta-alan kanssa. Nyt tilanteeseen tulee muutos, kun keskus on saanut tehtyä maakaupat mäen toisen puolen maista.

Talvelle 2025–2026 on tavoitteena avata uusi rinnealue, jonka huipulle noustaan tuolihissillä. Vaikka uuden mäen avajaiset siintävät vasta tulevaisuudessa, on Talma jo pari kesää ollut työmaa-aluetta.

Tuleva rinnealue on pitkälti jyrkkäseinäistä kalliomaata, joten jyrkänteet ja kalliokolot pitää täyttää maa-aineksella. Kahden kesän aikana Talmassa onkin käynyt melkoinen rekkaralli.

Uuden rinnealueen juurelle on tehty tuolihissin ala-asemaa ja rinteelle on kartoitettu jo hissitolppien ja ylä-aseman paikat. Tuolihissi on monelle laskettelijalle ennestään tuttu, sillä se on siirretty Rukalta Sipooseen.

Tässä nousee tuolihissin ala-asema.

Talma kasvaa ja kehittyy

Maamuokkausten myötä Talman korkeus kasvaa. Vanha mainosslogan ”altitude 5 500 cm” joutaa romukoppaan, sillä korkeusero on jatkossa jopa 60 metriä.

Tulevaan rinnealueeseen tehdään aloittelevan harrastajan rinne sekä erittäin helppo pitkä rinne perheille ja turisteille. Sen pituus on Talman mittakaavassa huikeat 500 metriä.

Lumetus hoidetaan kiinteillä hybriditykeillä ja laskumukavuutta kohottaa led-valaistus.

Maanmuokkausten myötä Talman huippu on jo nyt merkittävästi aiempaa laakeampi, joten jo talvella 2024–2025 laskettelijat mahtuvat siirtymään haluamaansa rinteeseen aiempaa sujuvammin.

Maailman hauskin hiihdonopettaja, Werneri, viihtyy Talman rinteillä.

Talman uudistukset kaudelle 2024–2025

Talmassa on tehty töitä myös kaudelle 2024–2025. Kuten mainittua, on Talman huippu nyt aiempaa paljon laajempi. Talma Shop on saanut uudet kalusteet ja myytävät tuotteet saadaan näyttävämmin esille.

Talman hiihtokoulu on yksi maamme suurimmista Werneri-kouluista. Hiihtokoulun kurssitarjontaa on kehitetty palautteen perusteella entistäkin kiinnostavammaksi.

Lue myös: Werneri – maailman hauskin hiihtokoulu lapsille

Suurimmalle osalle Talman ystävistä tärkein on kuitenkin keskuksen kuuluisa parkki. Sitä on muokattu, kuten on tehty melkein joka vuosi. Maapohjien muotoja on optimoitu, jotta parkki saataisiin mahdollisimman nopeasti lumetettua laskukuntoon.

Parkin linjat pysyvät pitkälti tuttuina, mutta uusia obstaakkeleita on tilattu laskijoiden iloksi.

Juniori- ja seniorilaskijoille tarkoitetun Takaparkin lähtöä on muokattu, levennetty ja loivennettu. Nyt siinäkin on selkeä vauhdinottotasanne.

Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje!

Luitko jo nämä?

Granibacken ei tyydy nostalgiakylpyyn, vaan haluaa kehittyä. Uutta kaudelle 2024–2025 on säilölumi ja uusi lasten alue.
Laskuaika kannustaa mäkeen yhdessä perheen tai kavereiden kanssa. Laskiessa ulkoilmassa vietetty aika lisääntyy ja ruutuaika vähenee
Ylläksen Kesänkitunturilla rakkakivikko on vielä laajalti näkyvissä, mutta Pirunkurun pohjalle ja sen maljamaiselle yläosalle lunta on jo kerääntynyt ympäröivää maastoa enemmän. Järkeviä laskulinjoja ei löydy kuitenkaan vielä mistään.
Vuodenajat ovat sinänsä armollisia, että laskeminen ei luonnonlunta vaadi. Rinteet saadaan laskukuntoon jo pikkupakkasilla tehokkaiden lumetusjärjestelmien avulla. Entistä useammissa keskuksissa apuna on myös edelliseltä kaudelta säilötty lumi.
Merkittyjen rinteiden läheisyydestä löytyy upeita metsiä. Yksi tunnetuimmista ja suosituimmista Pyhän metsistä on Jackson. Kuva: Jaakko Posti
Ski.fi:n joulukalenteri arpoo joka adventti laskettelijoita ja lautailijoita ilahduttavia paketteja.
Ellivuori kehittyy nyt vauhdilla. Kauden 2024–2025 merkittävin uudistus on ravintolan ja vuokraamon kattava päärakennus.
Sappeeta kehitetään asiakkaiden toiveiden mukaan. Saadun palautteen perusteella parkkia muokataan kaudelle 2024–2025 entistäkin paremmaksi.
Saariselkä on saamelaisalueella ja Lapin kultamailla. Luontoelämyksen täydentää Urho Kekkosen kansallispuisto.
Antti Autti nousee Skiexpon lavalle kertomaan leffaprojekteistaan sekä vapaalaskusta Suomessa. Kuva: Jaakko Posti

Lumilautaliiton uusimmat

Lue lisää

Talmassa ymmärrettiin varhain lumilautailun merkitys ja se näkyi jo 1990-luvulla keskuksen mainonnassa. Wille Yli-Luoma ja Teppo Högman Talman esitteen kansikuvapoikina kaudella 1997–1998. Kuva: Mikko Suni

Talma: 55 metriä korkea jättiläinen täyttää 40 vuotta

Keskusuutiset
Olympiamitalisti Markku Koski on tuttu näky Talman paipissa. Hän kannustaa etenkin junnuja kokeilemaan paippilaskua.

Paippi antaa uutta näkökulmaa laskemiseen

Hiihtokoulu

Kari, 75 v.: laskettelu ei ikää katso

Laskettelu