Messilä 18.12.2024

Hiihtokoulu opastaa turvallisesti takamaastoihin

Tuomo Poukkaselle liikkuminen takamaastoissa on laskemisen lisäksi kuntoilua sekä maisemista nauttimista.
Suomalaiset ovat yhä kiinnostuneempia rinnealueiden ulkopuolella laskemisesta. Monelle takamaastoissa laskemisessa ympäristön havainnointi ja luontokokemukset ovat tärkein tekijä. Toisessa ääripäässä on adrenaliinin jahtaajat, jotka haluavat mitata omia rajojaan riskejä ottaen.

Suurimmalle osalle syyt takamaastoissa liikkumiseen ovat jossain näiden välillä. Hoidettujen rinteiden ulkopuolella laskemisella on monta nimeä: vapaalasku, tunturihiihto, off-piste laskeminen, touring, rando tai vaikka SkiMo (Ski Mountaneering). Näillä kaikilla on yhteinen nimittäjä: hiihtonautinto saadaan hoitamattomien rinnealueiden ulkopuolella.

Liikkeelle hiihtokoulusta

Monet Lapin hiihtokoulut tarjoavat mahdollisuuksia kokeilla ja kehittää turvallisesti laskutaitoja merkittyjen rinteiden ulkopuolella. Helpoimmillaan ne on vierailuja rinteiden vierustoilla ja pisimmillään koko päivän retkiä tunturissa.

Ylläs-Skin rinnetoimenjohtaja Tuomo Poukkanen on intohimoinen randoilija, toimii Ski Patrolina sekä lumitutkijana Ilmatieteenlaitoksen apuna. Luotettavampaa seuraa on vaikea Suomesta löytää.

”Ensimmäinen lähtökohta on turvallisuus, siitä ei tingitä. Takamaasto-opettajiksi meillä pääsee vain lumiturvallisuuskurssit käyneet hiihdonopettajat. Myös heidän sosiaalisten taitojen täytyy olla erittäin hyvät”, Poukkanen painottaa.

Takamaastojen taika viehättää

Tuntureiden lumo vetää puoleensa. Kiinnostus takamaastojen hiihtokoulutunteja kohtaan onkin kasvussa. Retken huipentuma on puuteriluminen lasku. Lihasvoimin tehty nousu saa laskun tuntumaan todella ansaitulta.

”Laskijat varustetaan lumiturvallisuusvälinein. Alkuun opetetaan niiden käyttö ja käydään läpi toimintamekanismit, jos jotain yllättävää tapahtuu. Hiihtokoulussa tiedetään aina tuorein lumiturvallisuustilanne ja retkien sisältöä muokataan aina kelien mukaan”, Tuomo Poukkanen muistuttaa.

Poukkanen kertoo oman suhtautumisensa muuttumisesta
”Aluksi minulle tärkeintä oli laskeminen. Kaikki toiminta tähtäsi siihen, että sai pehmeää lunta suksien alle. Nykyisin tämä on kuntoilua sekä maisemista nauttimista, sen laskemisen lisäksi. Enää en ole pettynyt, vaikka pehmeää lunta ei suksien alle löytyisikään.”

Sopii liki kaikille

Julkisuudessa herkutellaan ammattilaskijoiden ällistyttävillä suorituksilla liki pystysuorilla seinämillä. Lajiin kuluu kuitenkin enemmän nautiskeluhenkinen laskeminen sopivan loivilla rinteillä.

”Hiihtokoulun kautta saa kaikki tarvittavat varusteet, kuten vapaalaskusiteillä olevat sukset, teleskooppisauvat sekä lumiturvallisuusvälineet. Varusteiden käyttö opetellaan ennen luontoon lähtemistä. Koska olosuhteet muuttuvat ja asiakkaiden taidot vaihtelevat, niin jokainen reissu on yksilöllinen. Kannattaa kokeilla, vaikka ei olisikaan eksperttitason laskija. Takamaastoista saa aivan uuden ulottuvuuden laskuharrastukseen”, Poukkanen kehottaa.

Lue lumiturvallisuudesta ja tutustu Finlav-koulutusjärjestelmään. Kattavan lumivyörytietouspaketin löydät tästä linkistä ja tietoa Finlavin lumiturvallisuuskoulutuksista täältä.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Granibacken ei tyydy nostalgiakylpyyn, vaan haluaa kehittyä. Uutta kaudelle 2024–2025 on säilölumi ja uusi lasten alue.
Laskuaika kannustaa mäkeen yhdessä perheen tai kavereiden kanssa. Laskiessa ulkoilmassa vietetty aika lisääntyy ja ruutuaika vähenee
Ylläksen Kesänkitunturilla rakkakivikko on vielä laajalti näkyvissä, mutta Pirunkurun pohjalle ja sen maljamaiselle yläosalle lunta on jo kerääntynyt ympäröivää maastoa enemmän. Järkeviä laskulinjoja ei löydy kuitenkaan vielä mistään.
Vuodenajat ovat sinänsä armollisia, että laskeminen ei luonnonlunta vaadi. Rinteet saadaan laskukuntoon jo pikkupakkasilla tehokkaiden lumetusjärjestelmien avulla. Entistä useammissa keskuksissa apuna on myös edelliseltä kaudelta säilötty lumi.
Merkittyjen rinteiden läheisyydestä löytyy upeita metsiä. Yksi tunnetuimmista ja suosituimmista Pyhän metsistä on Jackson. Kuva: Jaakko Posti
Ski.fi:n joulukalenteri arpoo joka adventti laskettelijoita ja lautailijoita ilahduttavia paketteja.
Ellivuori kehittyy nyt vauhdilla. Kauden 2024–2025 merkittävin uudistus on ravintolan ja vuokraamon kattava päärakennus.
Sappeeta kehitetään asiakkaiden toiveiden mukaan. Saadun palautteen perusteella parkkia muokataan kaudelle 2024–2025 entistäkin paremmaksi.
Saariselkä on saamelaisalueella ja Lapin kultamailla. Luontoelämyksen täydentää Urho Kekkosen kansallispuisto.
Antti Autti nousee Skiexpon lavalle kertomaan leffaprojekteistaan sekä vapaalaskusta Suomessa. Kuva: Jaakko Posti

Lumilautaliiton uusimmat

Lue lisää

Finlav: lumivyöryoppia vapaalaskijoille

Keskusuutiset

Ski Patrol edistää rinneturvallisuutta

Keskusuutiset

Ski Patrol kertoo Levin kesän salaisuudet – poimi tästä parhaat palat

Kesäaktiviteetit