Levi 12.11.2024

Kolme tärkeintä syytä lasketella – näin kertoo tutkimus

Laskettelu on tutkimuksen mukaan ennen kaikkea perheiden yhteinen harrastus, jossa yhdistyy ulkoilu ja luonnosta nauttiminen, vauhti, elämykset ja hauskuus. Laskettelu on tutkimuksen mukaan ennen kaikkea perheiden yhteinen harrastus, jossa yhdistyy ulkoilu ja luonnosta nauttiminen, vauhti, elämykset ja hauskuus.
Ulkoilma, luonto ja hauskuus ovat suomalaisille tärkeimmät syyt harrastaa laskettelua. Tämä selviää alppihiihdon ja freestylen lajiliiton Ski Sport Finlandin teettämästä tutkimuksesta.

Ski Sport Finland tutki keväällä 2021 laskettelijoiden harrastamisen aktiivisuutta, kiinnostuksen kohteita ja sosioekonomista profiilia laajassa harrastajatutkimuksessa. Yhdessä tutkimustalo Feelback Groupin kanssa toteutettu tutkimus tarjoaa kattavan kuvan laskettelun harrastamiseen.

Hauskoja hetkiä perheen kanssa

Laskettelu näyttäytyy tutkimuksen mukaan ennen kaikkea perheiden yhteisenä harrastuksena, jota usein tehdään lapsuudesta pitkälle eläkeikään asti. Harrastamisen motiiveissa korostuvat ulkoilu ja luonnosta nauttiminen, vauhti, elämykset ja hauskuus, mutta myös harrastamisen sosiaalinen hyvinvointia lisäävä vaikutus.

Ulkoilmalajit korostuvat laskettelijoiden muissa kiinnostuksen kohteissa. Suosikkiaktiviteetteja alamäkiurheilun lisäksi ovat muun muassa maastohiihto, jota harrastaa aktiivisesti lähes puolet laskettelijoista sekä lenkkeily kävellen, juosten tai pyöräillen.

Ulkoilu, luonto ja hauskuus ovat tärkeimmät syyt harrastaa laskettelua. Kuva: Feelback Group

Vastuullisuus kuuluu lasketteluun

”Laskettelu ja muut rinnelajit ovat varmasti tulevaisuudessakin kiinnostavia johtuen ulkona liikkumisen vapaudesta ja toisaalta lajien hauskuudesta ja haastavuudesta. Laskettelu on lasten ja nuorten kiinnostuksen kohteissa korkealla”, Ski Sport Finlandin toimitusjohtaja Iiro Kaukoniemi kommentoi tutkimustuloksia.

Covid-19 pandemian aikana ulkolajien suosio on ollut kasvussa, ja hiihtokeskuksissa on ollut paljon raikkaasta ulkoilmasta ja liikunnasta nauttivaa väkeä. Suomen Hiihtokeskusyhdistyksestä (SHKY) arvioidaan, että laskettelukausi 2020–2021 on harrastajamäärillä mitattuna ollut ennätysvilkas. SHKY:n aikaisemman tutkimuksen mukaan laskettelua harrastaa yli 800 000 suomalaista.

”Hiihtokeskukset ottivat koronaturvallisuuden vakavasti ja tekivät todella paljon toimenpiteitä, jotta vierailu hiihtokeskuksissa olisi turvallista ja mahdollisimman sujuvaa. Ilolla olen huomannut, että rinteissä on liikkunut paljon laskettelijoita ja lumilautailijoita – niin vanhoja lajin harrastajia kuin lajit vasta löytäneitä. Lisäksi suomalaiset ovat talven aikana osoittaneet, että toimivat vastuullisesti rinteessä”, kertoo Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen toiminnanjohtaja Harri Lindfors kuluneesta kaudesta.

Koronaturvallisuuden lisäksi lajien ohjattua toimintaa tarjoavat seurat, järjestöt ja koko hiihtokeskustoimiala ovat panostaneet vastuullisuuteen sen eri muodoissa.

”Uskon vastuullisuuden näkyvän positiivisesti lasten, nuorten ja heidän vanhempiensa valintana suunnata rinteeseen myös tulevaisuudessa”, Iiro Kaukoniemi uskoo.

Laskettelu on pitkäikäinen harrastus, joka kulkee mukana eri elämänvaiheissa. Kuva: Feelback Group

Ski Sport Finland kutsuu kaikki laskettelijat mukaan

Tutkimusaineisto kerättiin keväällä 2021 avoimen nettivastauslinkin kautta, jonka lisäksi vastauksia kerättiin vakiintuneista tutkimuspaneeleista. Profiileista käy ilmi aikaisemminkin laskettelun harrastajiin liitettyjä demografisia tekijöitä, kuten harrastajien korkea koulutusaste ja keskimääräistä parempi tulotaso.

”Olemme tehneet myös golfin harrastamisen osalta samankaltaista profiilitutkimusta. Molemmissa tutkimuksissa nousee harrastamisen motiiveissa ulkoilu vahvasti esiin. Toinen merkittävä huomio laskettelun ja golfin osalta on myös perhekeskeisyys, eli yhdessä harrastaminen”, toteaa Feelback Groupin toimitusjohtaja Pekka Ruuskanen.

Laskettelun harrastajatutkimus on tarkoitus toistamaan vuosittain. Tutkimuksen yhteydessä Ski Sport Finland ja Feelback Group kasasivat vastaajista tutkimuspaneelin, joka toimii vastaisuudessa harrastajien äänenä lajin toimijoiden suuntaan.

Paneeliin toivotetaan tervetulleeksi kaikki laskettelua harrastavat aloittelijoista aktiiveihin. Voit liittyä paneeliin tästä linkistä.

Luitko jo nämä?

Sappeeta kehitetään asiakkaiden toiveiden mukaan. Saadun palautteen perusteella parkkia muokataan kaudelle 2024–2025 entistäkin paremmaksi.
Saariselkä on saamelaisalueella ja Lapin kultamailla. Luontoelämyksen täydentää Urho Kekkosen kansallispuisto.
Antti Autti nousee Skiexpon lavalle kertomaan leffaprojekteistaan sekä vapaalaskusta Suomessa. Kuva: Jaakko Posti
Levin talvi on ennätyspitkä. Laskettelukausi alkoi 4.10.2024 ja kauden viimeiset kurvit on tarkoitus piirtää rinteeseen 18.5.2025.
Talma on parkkilaskijoiden suosiossa. Keskuksen toimitusjohtaja Aleksi Vesimäki testaamassa reilien luistoa.
Vihti Ski Centerin toimitusjohtaja Sami Uotila on panostanut lumeen ja lumetusjärjestelmiin. Laskettelukausi 2024–2025 on tarkoitus käynnistää säilölumen avulla jo lokakuussa.
Tästäkin voi laittaa vielä paremmaksi. Rukan suosittu parkki on muokattu vastaamaan maailmancupin vaatimuksia.
Ylläksen bike parkissa näkyy ammattitaito, tyyli ja laatu, ja sen takia keskus pääsi nostamaan Vuoden Bike Park 2024 -palkinnon.
Mikä bike park ansaitsee halutun ja himoitun palkinnon? Osallistu valintaan ja voit voittaa kausikortin!
Porilaiset sen todistavat: 30 metriä on riittävä korkeusero monipuoliselle bike parkille.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Paluu rinteeseen on ollut onnistunut. Riikka Voutilainen voitti 6.2.2021 Eurooppa-cupin osakilpailun kotirinteessään Taivalvaaralla.

Maajoukkuelaskijan matka leikkauspöydältä palkintopallille

Yhteistyössä
Laskettelu on aidosti koko perheen yhteinen harrastus.

Lasten kanssa mäkeen

Laskettelu
Testaamalla löytyy laskijan ongelmakohdat. Kuvan y-balance -testillä mitataan kehon toiminnallista symmetriaa ja hallintaa. Lisäksi se selvittää liikeratojen mahdolliset puolierot.

Testaamalla paremmaksi laskijaksi

Yhteistyössä