Messilä 18.12.2024

Lasketteleva lapsi ei tarvitse sauvoja

Lapsi oppii laskemaan yleensä paljon nopeammin, jos hänellä ei ole sauvoja.
Sopivat varusteet ovat tärkeät, jotta laskettelun oppiminen olisi mukavaa ja nopeaa. Aloittelija – etenkään lapsi – ei kuitenkaan savuoja tarvitse. Kerromme neljä hyvää syytä miksi ensimmäiset laskettelu-ura kannattaa aloittaa ilman savuoja.

Lasketteleva lapsi ei tarvitse sauvoja. Teijo Skin hiihtokoulun rehtori ja hiihdonopettaja Teija Uurinmäki kertoo neljä syytä, miksi tulevalle rinteiden hurjapäälle ei kannata antaa sauvoja käteen ensimmäisten rinnetuntien aikana:

1. Lapsi ei tarvitse sauvoja. Mäkeä lasketaan jaloilla. Käsillä ei ole tarkoitus tehdä juurikaan mitään. Jos alamäessä on tarve tökkiä sauvoilla lisää vauhtia, kannattaa etsiä viettävämpi kumpu, ei sohia sauvoilla.

2. Sauvat ovat aloittelijoiden ja varsinkin pienimpien aloittelijoiden hallussa vaaralliset. Sauvan päässä on piikki, jolla voi sohaista kanssalaskijaa reiteen tai huitaista silmäkulmaan. Jarrutellessaan vauhtia sauvoilla tökkien (kyllä, kaikki aloittelijat yrittävät jarruttaa sauvoilla), vaarantaa laskija omat ranteensa. Aika moni aloittelija kompastuu ja törmäilee omiin sauvoihinsa. Turvallisuuskysymykset eivät ole neuvottelukysymyksiä.

3. Kuka noukkii matkalle pudonneet sauvat? Sinä, hyvä rinneäiti tai -iskä. Sauvat tippuvat takuulla ja jatkuvasti. Hissiin, mäkeen ja kaikkialle siihen välille, yleensä sinne, mistä sinä juuri tulit. Eivät lapset jaksa tai halua pujottaa käsiään remmeihin.

4. Ja se tärkein syy: lapsi oppii laskemaan paljon nopeammin, jos hänellä ei ole sauvoja. Käsiä on helpompi hallita kuin jalkoja ja aloittelija siksi yrittää hiihtää käsillään. Kaikki käsiin menevä huomio on poissa jaloista – joilla kaikki työ laskiessa pitäisi tehdä. Mitä nuorempi lapsi, sitä haastavampaa laskeminen hänen koordinaatiolleen on.

Kun luot lapselle paljon onnistumisen mahdollisuuksia, vältät turhautumiskarikot ja laskemisesta voi tulla koko perheen hauska yhteinen harrastus.

Myös aikuinen voi aloittaa ilman sauvoja

Moni hiihdonopettaja laskettaa lapsia (ja aikuisiakin) ilman sauvoja pitkään ja paljon. Laskija tarvitsee sauvoja oikeasti vasta siinä vaiheessa, kun ruvetaan tekemään sauvamerkkiä. Auratessa sauvat on tarkoitus pitää koko ajan ilmassa.
Mitä kauemmin saat pidettyä sauvat naulassa, sitä enemmän aikaa annat lapsesi jaloille perehtyä alamäkihiihdon kumpuihin ja kiemuroihin.

Jos rinnepilttisi kuuluu päättäväisten heimoon, näytä esimerkkiä ja jätä myös omat sauvasi telineeseen. Ilman sauvoja laskeminen antaa aikuisellekin mahdollisuuden keskittyä olennaisiin eli niihin jalkoihin. Sauvoitta laskeminen on jokaiselle laskijalle hyvä tasapainoharjoitus. Voit myös saada mukavasti hien pintaan, jos rinteessä on siirtymiä, joita pääset luisteluhiihtelemään ilman sauvoja. Kroppa kiittää!

Sauvattomuus on hyvä idea, kun otat lapsen mukaasi isompaan rinteeseen ja hän tarvitsee vielä apuasi. Kun sinulla ei ole sauvoja, sinulla on rehellisesti kaksi auttavaa kättä käytössäsi. Tästä on iloa esimerkiksi hissiin mennessä, hissistä poistuessa ja auttaessasi lasta ylös rinteessä.

Laskiessa sauvoista on iloa vasta siinä vaiheessa, kun laskettelun perustaidot on hallussa.

Lähimmän hiihtokoulun löydät helposti Ski.fi-sivuilta.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Granibacken ei tyydy nostalgiakylpyyn, vaan haluaa kehittyä. Uutta kaudelle 2024–2025 on säilölumi ja uusi lasten alue.
Laskuaika kannustaa mäkeen yhdessä perheen tai kavereiden kanssa. Laskiessa ulkoilmassa vietetty aika lisääntyy ja ruutuaika vähenee
Ylläksen Kesänkitunturilla rakkakivikko on vielä laajalti näkyvissä, mutta Pirunkurun pohjalle ja sen maljamaiselle yläosalle lunta on jo kerääntynyt ympäröivää maastoa enemmän. Järkeviä laskulinjoja ei löydy kuitenkaan vielä mistään.
Vuodenajat ovat sinänsä armollisia, että laskeminen ei luonnonlunta vaadi. Rinteet saadaan laskukuntoon jo pikkupakkasilla tehokkaiden lumetusjärjestelmien avulla. Entistä useammissa keskuksissa apuna on myös edelliseltä kaudelta säilötty lumi.
Merkittyjen rinteiden läheisyydestä löytyy upeita metsiä. Yksi tunnetuimmista ja suosituimmista Pyhän metsistä on Jackson. Kuva: Jaakko Posti
Ski.fi:n joulukalenteri arpoo joka adventti laskettelijoita ja lautailijoita ilahduttavia paketteja.
Ellivuori kehittyy nyt vauhdilla. Kauden 2024–2025 merkittävin uudistus on ravintolan ja vuokraamon kattava päärakennus.
Sappeeta kehitetään asiakkaiden toiveiden mukaan. Saadun palautteen perusteella parkkia muokataan kaudelle 2024–2025 entistäkin paremmaksi.
Saariselkä on saamelaisalueella ja Lapin kultamailla. Luontoelämyksen täydentää Urho Kekkosen kansallispuisto.
Antti Autti nousee Skiexpon lavalle kertomaan leffaprojekteistaan sekä vapaalaskusta Suomessa. Kuva: Jaakko Posti

Lumilautaliiton uusimmat

Lue lisää

10 turvallista laskuvinkkiä

Vinkit

7 vinkkiä: näin kehität laskutaitoasi

Vinkit

Tämän takia hyvänkin laskijan kannattaa mennä hiihtokouluun — 4 syytä

Laskettelu