Hissi vie ylös ja painovoima tuo alas. Mitä liikuntaa se on?
Totta toinen puoli. Lasketella voi voimiaan säästellen. Helpossa rinteessä ja sujuvassa lumessa pärjää minimienergialla – jos on jo sen verran kokemusta, että osaa käyttää vain tarvittavan määrän lihasvoimaa. Toisaalta laskettelupäivästä voi halutessaan tehdä kunnon treenin.
Teit niin tai näin, saat aina laskupäivän aikana keuhkot täyteen raikasta ilmaa, treenaat huomaamattasi koordinaatiotaitojasi ja reaktiokykyäsi, voitelet niveliäsi, harjoitat tasapainoasi ja annat jalkojen ja keskivartalon lihaksille työtä.
Laskettelu kehittää kestävyyttä ja voimaa
Laskettelu vaati lihaskestävyyttä ja raakaa voimaa. Erityisen hyvää treeniä laskettelu on pohkeille, reisilihaksille, pakaroille ja kyljille.
Laskettelu on niin hauskaa, että rinteessä vierähtää helposti koko päivä. Päivän aikana tulee tehtyä satoja käännöksiä ja jokainen käännös aktivoi raajojen lihaksia. Hyvää kestävyystreeniä.
Mitä kovempaa lasket, sitä enemmän voimaa tarvitset käännösten tekemiseen. Myös kyljet ja keskivartalo työskentelevät sitä tehokkaammin, mitä enemmän on vauhtia.
Vauhtilasku on siis myös voimatreeniä.
Laskupäivän aikana kaloreitakin palaa jopa tuhannen päälle, ihan huomaamatta.
Lue myös: Tämän takia laskettelu on hyvää treeniä
Kehonhallinta kehittyy käännös käännökseltä
Käännökset, rinteen muodot, muut laskijat ja muuttuvat lumiolosuhteet vaativat kehonhallintaa.
Yksi käännös kestää vain muutamia sekunteja, mutta sen aikana laskijan täytyy kuormittaa ulkosuksea, pitää paine, tasapainottaa asentoa ylävartalolla, vastustaa painopisteen siirtymistä takapainoon, purkaa paine hallitusti ja siirtää kuormitus uudelle ulkosukselle.
Kaikki tämä ja muutama muu pikkujuttu muutaman sekunnin aikana. Kehittää taatusti kehonhallintaa. Ja hauskuushan piilee siinä, että laskutekniikkaansa voi hienosäätää loputtomiin.
Jos kaipaat vaihtelua laskupäivän treeniin, niin tässä pro vinkki:
Saat laskettelupäivästä supertehokkaan treenipäivän, kun lähdet rinteeseen harrastusta aloittelevien lasten kanssa. Kun olet pitkän päivän vetänyt perässäsi pikkuisia suksitaitureita, toiminut ihmishissinä, nostellut pystyyn kaatuneita hurjapäitä ja hiihdellyt ylämäkeen, tiedät liikkuneesi.
Kirjoittaja Teija Uurinmäki on Levin hiihdonopettaja ja vapaa toimittaja.
Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje!