Messilä 18.12.2024

Monipuolisuus on avain onneen

Aikuinenkin löytää helposti uutta virtaa laskemiseensa, kunhan vain uskaltaa pitää mielensä avoimena.

Kummuista hyppiminen, pieni kikkailu piruetteineen, hittibiisin tahdissa laskeminen tai yksittäiset käännökset yhdellä suksella tuovat lyhyempäänkin mäkeen huomattavan määrän mielenkiintoa. Samalla laskutaito kehittyy kokonaisvaltaisesti.

Aikuinen oppii nopeasti

Taidon oppimiseen perehtynyt liikuntatieteiden tohtori Timo Jaakkola Jyväskylän yliopistosta kumoaa myytin, etteivät aikuiset oppisi uusia taitoja samalla tavalla kuin lapset ja nuoret.

”Oppiminen itseasiassa helpottuu iän myötä, kun ihmisellä on aiempaa kokemusta taitojen oppimisesta”, Jaakkola sanoo.

”Lapset ja nuoret vain harjoittelevat todella paljon”, hän kuvailee syitä myytin takana.

Pyhän hiihtokoulun kausivastaava Hedi Tenholla on varma vinkki kaikille laskijoille, kuinka omat taidot kehittyvät.

”Tärkeää on mennä oman mukavuusalueen ulkopuolelle. Se edistää laskua todella paljon”, Tenho muistuttaa.

Kokeile uusia välineitä

Uusia mahdollisuuksia tuovat myös vuokraamoiden testisukset ja -laudat sekä eri välinemerkkien keskuksia kiertävät testipäivät, joista voi hakea vaihtelua omaan laskemiseensa. Erilaiset välineet voivat muuttaa jo itsessään laskukokemusta huomattavasti ja herättää samalla kipinän myös oppia lisää.

Välineitä testatessa ei mitään häviäkään, sillä huonoimmassa tapauksessa voi testien päättyessä todeta sopivien menopelien löytyvän jo valmiiksi jalkojen alta. Kannattaa myös muistaa, että rinnekeskuksen kovin tyyppi ei valitse automaattisesti itselleen jäykintä erikoispuikkaria, vaan löytää omaan taitotasoonsa, laskutapaansa ja painoonsa nähden sopivimman suksen tai laudan.

Vaihda lajia

Toinen vaihtoehto uuden opetteluun on rohkeasti vaihtaa lajia edes yhden rinnepäivän ajaksi. Vuokraamot tarjoavat jokaiselle sopivia välineitä tavallisissa laskettelusuksissa, lumilautailussa sekä telemarkissa.

”Aikuisilla kynnys uuden kokeilemiseen on korkea, mutta ehkä sitä voisi madaltaa kokeilemalla uutta lajia ryhmässä ja samalla nähdä muiden yrittävän samalla tasolla”, Tenho toteaa.

Välineiden vaihto avaa laskijalle uuden maailman ja etenkin alkuvaiheessa tehostaa entisestään laskettelua urheilusuorituksena, kun ensimmäistä kertaa lumilaudan päällä oleva alppiässä löytää sopivaa haastetta lastenrinteestä ja ensimmäistä kertaa telemarkia kokeilevan laskijan reidet täyttyvät maitohapoista kauan ennen kuin pääsee kaartamaan helpotusta tuovaan hissijonoon.

Uutta osaamista hiihtokoulusta

Vinkkejä tekniikan kehittämiseen kannattaa hakea hiihtokoulusta, sillä ulkopuolinen ja harjaantunut silmä näkee suorituksen aina toisella tavalla. Kokenutkin laskija voi kokea ahaa-elämyksiä, kun hiihdonopettaja pystyy antamaan vinkit, joilla laskemisessa pääsee seuraavalle tasolle. Omasta laskutaustasta ja tunnin toiveista kannattaa kertoa hiihtokoululla rehellisesti, jotta tunnista saa alusta asti mahdollisimman paljon irti ja hiihtokoululta voidaan mahdollisuuksien mukaan osoittaa tunnille sopivin opettaja.

Nauti ja pidä hauskaa

Tekniikan hiomiseen ei kannata käyttää kuitenkaan loputtomasti energiaa. Ylianalysoidessa aivot menevät solmuun ja paras suoritusterä katoaa.

”Aivot ja lihakset toimivat nopeammin, kun ei mieti käynnissä olevaa vaan jo tulevia käännöksiä. Mitä parempi on, sitä vähemmän itse suoritusta miettii”, liikuntatieteiden tohtori Jaakkola sanoo.

Virheitä löytyy jokaiselta laskijalta, joten pelkästään niiden etsimiseen ei kannata laskupäiväänsä tuhlata.

”Laskemisen pitää olla hauskaa”, muistuttaa Pyhän hiihtokoulun Tenho.

Kuva: Rukan hiihtokoulu

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Granibacken ei tyydy nostalgiakylpyyn, vaan haluaa kehittyä. Uutta kaudelle 2024–2025 on säilölumi ja uusi lasten alue.
Laskuaika kannustaa mäkeen yhdessä perheen tai kavereiden kanssa. Laskiessa ulkoilmassa vietetty aika lisääntyy ja ruutuaika vähenee
Ylläksen Kesänkitunturilla rakkakivikko on vielä laajalti näkyvissä, mutta Pirunkurun pohjalle ja sen maljamaiselle yläosalle lunta on jo kerääntynyt ympäröivää maastoa enemmän. Järkeviä laskulinjoja ei löydy kuitenkaan vielä mistään.
Vuodenajat ovat sinänsä armollisia, että laskeminen ei luonnonlunta vaadi. Rinteet saadaan laskukuntoon jo pikkupakkasilla tehokkaiden lumetusjärjestelmien avulla. Entistä useammissa keskuksissa apuna on myös edelliseltä kaudelta säilötty lumi.
Merkittyjen rinteiden läheisyydestä löytyy upeita metsiä. Yksi tunnetuimmista ja suosituimmista Pyhän metsistä on Jackson. Kuva: Jaakko Posti
Ski.fi:n joulukalenteri arpoo joka adventti laskettelijoita ja lautailijoita ilahduttavia paketteja.
Ellivuori kehittyy nyt vauhdilla. Kauden 2024–2025 merkittävin uudistus on ravintolan ja vuokraamon kattava päärakennus.
Sappeeta kehitetään asiakkaiden toiveiden mukaan. Saadun palautteen perusteella parkkia muokataan kaudelle 2024–2025 entistäkin paremmaksi.
Saariselkä on saamelaisalueella ja Lapin kultamailla. Luontoelämyksen täydentää Urho Kekkosen kansallispuisto.
Antti Autti nousee Skiexpon lavalle kertomaan leffaprojekteistaan sekä vapaalaskusta Suomessa. Kuva: Jaakko Posti

Lumilautaliiton uusimmat

Lue lisää

10 kysymystä hiihtokoulusta

Hiihtokoulu

7 vinkkiä: näin kehität laskutaitoasi

Vinkit

Hiihtokoulu opastaa turvallisesti takamaastoihin

Laskettelu