Messilä 18.1.2025

Näin yhdistät laskettelu- ja retkeilyloman syksyllä

Syksyinen tunturi on täynnä tekemistä. Aamulla voit vaikka lähteä pyöräilemään tai vaeltamaan ja vielä illalla ehdit mäkeen laskettelemaan. Syksyinen tunturi on täynnä tekemistä. Aamulla voit vaikka lähteä pyöräilemään tai vaeltamaan ja vielä illalla ehdit mäkeen laskettelemaan.
Haluatko syyslomalla sekä patikkapoluille että rinteeseen? Katso parhaat vinkit laskettelu- ja retkeilyloman yhdistämiseen Levillä ja Rukalla.

Syksy on retkeilyn kulta-aikaa etenkin Pohjois-Suomessa. Mutta tiesitkö, että syksyllä pohjoisessa pääsee nauttimaan retkeilyn lisäksi laskettelusta?

Suomen laskukausi käynnistyy Rukalla ja Levillä jo lokakuun alkupuolella, kun nämä hiihtokeskukset avaavat ensimmäiset rinteensä säilölumen turvin. Rukalla voi laskea kahdessa rinteessä Saaruassa. Levillä lasketaan Eturinteen ”Glacerilla”.

Levillä pääsee gondolihissillä päiväretkelle

Levin ja Rukan lähistöltä löytyy useita retkeilyyn sopivia päiväreittejä.

”Levin keskustassa kannattaa nousta gondoli 2000 -hissin kyytiin ja kulkea sillä Levitunturin huipulle ihailemaan maisemia Levin huippupolulta”, kertoo Kide Adventuren Jari Kide Kiiskinen. Vaikka polku on vain reilun puolen kilometrin mittainen, löytyy siltä useita levähdyspaikkoja ja tulentekopaikka. Reitti sopii myös liikuntarajoitteisille retkeilijöille.

”Oivia valintoja päiväreippailulle ovat myös eturinteiden tuntumasta lähtevät maastohiihtoreitit, jotka toimivat syksyllä loistavasti kävelyreitteinä”, Kide vinkkaa. Viitoitetut, eripituiset reitit lähtevät Levin keskustasta ja palaavat sinne.

Kide suosittelee päiväretkikohteeksi myös Kätkätunturin pohjoispuolella sijaitsevaa Merkkisen laavua, jonne on matkaa noin seitsemän kilometriä Levin keskustasta. Lisätietoa ja opaskarttoja on saatavilla Levin matkailuinfosta.

Rukalta löytyy komeita patikkareittejä

Rukalla lomailevat suuntaavat usein Oulangan kansallispuistoon. Myös Rukan keskuksen tuntumasta löytyy upeita, helppokulkuisia päiväretkikohteita.

Yksi suosituimmista on Saaruan rinteiden juurelta lähtevä reitti Valtavaaralle. Valtavaaran huiputus on vajaan kuuden kilometrin mittainen rengasreitti, jonka kulkee parissa tunnissa. Reitti on osittain vaativa, mutta näkymät huipulta ovat komeat. Matkan varrella on pari tulentekopaikkaa sekä huipulla sijaitseva tupa.

Hieman helpompikulkuinen, mäkinen reitti on Pyhän jyssäys. Se on Pikku Pyhävaaran huipun kautta kulkeva rengasreitti ja pituudeltaan noin seitsemän kilometriä.

Rukan sekä Pohjois-Kuusamon maisemia voi ihailla myös helppokulkuisella Juhannuskallion reitillä. Sen voi yhdistää Rukan esteettömään reittiin, joka kulkee lähellä Rukatunturin huippua.
Lisätietoa Rukan päiväreiteistä löytyy Ruka-Kuusamon infossa sekä keskuksen nettisivuilla.

Laskettelukeskusten läheisyydestä löytyy vaellusreittejä kaiken ikäisille retkeilijöille.

Katso etukäteen sää ja auringon laskuaika

Aikataulu kannattaa miettiä huolella, jos haluaa samana viikonloppuna ehtiä sekä retkeilemään että laskettelemaan. Sekä rinteeseen että retkipolulle kuitenkin ehtii saman päivän aikanakin.

Kannattaa selvittää etukäteen vallitseva sää sekä auringon laskuaika. Laskettelua pimeän tulo ei haittaa, sillä hämärän tultua rinteet on valaistu. Joskus keinovalolla näkee mäen muodot päivävaloa paremmin. Monen mielestä laskettelu on jopa mukavampaa hämärän tultua.

Aamupäivän voi viettää retkipolulla ja iltapäivästä suunnata rinteeseen. Etenkin loma-aikaan suosituimmat retkipolut saattavat olla ruuhkaisia. Patikoimaan kannattaa lähteä aikaisin aamusta, jos haluaa retkeillä rauhassa.

Syksyinen sää on vaihteleva: voi sataa vettä tai lunta ja välillä taas aurinko paistaa kirkkaasti. Öisin voi olla yöpakkasia ja päivällä lämpötila voi nousta reilusti plussan puolelle. Aamuisin rinteet saattavat olla yön jäljiltä jäisiä ja pinta kovaa. Se sopii mainiosti esimerkiksi leikkaavien käännösten harjoitteluun. Toiset taas nauttivat enemmän pehmeästä kurvailusta päivän aikana pehmenneillä rinteillä.

Valaistuilla rinteilllä näkyvyys on hyvä, vaikka keli olisikin vähän suttuinen.

Tarkista varusteiden kunto ja huomioi muut mäessä

Retkipolulle tukevat kengät ovat oikea valinta. Reppuun kannattaa pakata lämmintä vaatetta, juomaa, syötävää sekä ensiaputarvikkeet. Syksyllä pimeä saattaa yllättää joten otsalamppu on aina oiva retkikumppani.

Syksyllä edellisestä laskettelukerrasta on useimmiten ehtinyt kulua pitkä tovi. Kauden alussa on hyvä palauttaa mieleen rinnesäännöt (lue myös: Laskettelija huomioi edes nämä rinnesäännöt).

”Kannattaa aloittaa maltillisesti ja tutustua rinteeseen ensin rauhassa. Tauon jälkeen olisi hyvä myös huolehtia, että välineet ovat kunnossa ja huollettuja”, sanoo Rukakeskuksen rinneturvallisuusvastaava Teemu Torvinen. Ennen kaikkea kannattaa tarkistaa, että lasten välineet ovat sopivan kokoiset.

Jos olet viettänyt aamupäivän retkipolulla, ei kroppa ole välttämättä täydessä iskussa iltapäivän rinneaktiviteetteihin. Silloin virheiden ja loukkaantumisten riski on suurempi.

Teemu Torvinen kehottaa asennoitumaan syksyllä lasketteluun järjellä ja maltilla. Säilölumella avaavissa keskuksissa rinteitä on auki rajallinen määrä. Käytännössä se tarkoittaa, että samassa rinteessä harjoittelevat niin ratalaskijat, parkkilaskijat kuin lomalaiset. Laskettelu sujuu mukavasti, kun ottaa muut huomioon ja muistaa, että samassa rinteessä on monen tasoista ja -ikäistä laskijaa yhtä aikaa.

Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje!

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Kansallinen laskupäivä kutsuu kaikki alamäen ystävät nauttimaan talven riemuista.
Granibacken ei tyydy nostalgiakylpyyn, vaan haluaa kehittyä. Uutta kaudelle 2024–2025 on säilölumi ja uusi lasten alue.
Laskuaika kannustaa mäkeen yhdessä perheen tai kavereiden kanssa. Laskiessa ulkoilmassa vietetty aika lisääntyy ja ruutuaika vähenee
Ylläksen Kesänkitunturilla rakkakivikko on vielä laajalti näkyvissä, mutta Pirunkurun pohjalle ja sen maljamaiselle yläosalle lunta on jo kerääntynyt ympäröivää maastoa enemmän. Järkeviä laskulinjoja ei löydy kuitenkaan vielä mistään.
Vuodenajat ovat sinänsä armollisia, että laskeminen ei luonnonlunta vaadi. Rinteet saadaan laskukuntoon jo pikkupakkasilla tehokkaiden lumetusjärjestelmien avulla. Entistä useammissa keskuksissa apuna on myös edelliseltä kaudelta säilötty lumi.
Merkittyjen rinteiden läheisyydestä löytyy upeita metsiä. Yksi tunnetuimmista ja suosituimmista Pyhän metsistä on Jackson. Kuva: Jaakko Posti
Ski.fi:n joulukalenteri arpoo joka adventti laskettelijoita ja lautailijoita ilahduttavia paketteja.
Ellivuori kehittyy nyt vauhdilla. Kauden 2024–2025 merkittävin uudistus on ravintolan ja vuokraamon kattava päärakennus.
Sappeeta kehitetään asiakkaiden toiveiden mukaan. Saadun palautteen perusteella parkkia muokataan kaudelle 2024–2025 entistäkin paremmaksi.
Saariselkä on saamelaisalueella ja Lapin kultamailla. Luontoelämyksen täydentää Urho Kekkosen kansallispuisto.

Lumilautaliiton uusimmat

Lue lisää

Koululaisten syysloma on nyt myös hiihtoloma. Laskettelukeskusten aktiviteettitarjonta on suorastaan hengästyttävän runsas: laskettelua, lautailua, pulkkailua, maastohiihtoa, pyöräilyä, vaellusta, kiipeilyä – ja lista jatkuu...

Laskettelukeskukset ovat syysloman runsaudensarvi

Keskusuutiset

10 turvallista laskuvinkkiä

Vinkit
Talven 2018–2019 ensilaskut laskettiin Rukalla hienossa kelissä. Viikonloppuna lumisade kuorrutti maiseman ja aurinkokin kävi tervehtimässä laskijoita.

Ensilaskut ei ensilunta vaadi

Keskusuutiset