Pusu herättää huomiota. Hissijonossa katseesi on ehkä osunut kanssalaskijan hienoihin suksiin, joita koristaa tyylikäs puupinta. Todennäköisesti suksen kannasta löytyy laserilla poltettu Pusu-logo. Laskijalla on jaloissaan suomalaista käsityötä parhaimmillaan.
Pusu, viralliselta nimeltään Puuppolan Suksi, on pieni suomalainen laskettelusuksia intohimolla ja taidolla valmistava yritys. Puuppolasta suksitehdas (vai pitäisikö sanoa verstas) on jo useampi vuosi sitten muuttanut suurempiin tiloihin Jyväskylään. Mukaan pakattiin ammattitaito, tyylitaju, uteliaisuus ja tinkimätön laatuajattelu.
Suksiseppä tehtailee suomalaisia laskettelusuksia
Pusu henkilöityy Jani Ahvenaiseen. Hän on pitkän linjan laskettelija, joka viihtyy etenkin merkittyjen rinteiden ulkopuolella. Ensilaskut Jani on aurannut Ylläksellä, mutta keski-suomalaiselle Riihivuori on ollut kotirinne.
Kuten monen aktiivilaskijan, myös Janin päässä heräsi jossain vaiheessa ajatus, voisiko sukset tehdä itse. 2000-luvun vaihteen nopea väline-evoluutio vain kiihdytti ajatusta. Jani ei jättänyt ideaa ajatuksen asteelle. Jokuhan sukset aina tekee, miksi ei siis Jani.
”Näin ilmoituksen Valkeakosken kansalaisopiston suksentekemiskurssista. Sain houkuteltua kaverini Ilkka Heleniuksen mukaan ja yhden talven ajan ajettiin joka ikinen tiistai Jyväskylästä Valkeakoskelle ja takaisin.”
Kurssilla tehtiin yhdet sukset ja into suksien rakentamiseen vain kasvoi. Kansalaisopisto antoi perustan ja yhden mallin suksen tekemiseen.
”Ensimmäisten suksien myötä tuli rohkeus luoda. Ilkan kanssa alettiin sitten kehittää omaa suksiverstasta Puuppolaan. Tarkoitus oli saada todella mielenkiintoinen harrastus – joka linkittyy vahvasti toiseen harrastukseen. Yritystoiminta ei silloin edes käynyt mielessä”, Jani muistelee Pusun syntyhetkiä.
Tunnelmallinen tila harrastaa
Ilkan isän autotalli sijaitsi Puuppolassa. Se oli kylmä tila, joka piti lämmittää aina erikseen. Laminoinnin vaatimana tasaisen lämmön tilana oli kolme metriä pitkä suksivarasto. Se oli niin pieni, että kun halusi kääntää muotteja, piti ne viedä ulos käännettäväksi.
Ensimmäinen suksipari valmistui vuonna 2009. Tekeminen ei ollut lähelläkään teollista tuotantoa, vaan lähinnä intensiivistä tiedon hankkimista.
”Ensimmäisessä suksiparissa meni kauan siksi, että Ilkka fysiikan tohtorina suhtautuu asioihin hyvin pedantisti. Hän halusi jokaisesta vaiheesta hyvin tarkkaa dataa. Suksien ohella kehitettiin koko ajan myös verstasta ja valmistustapoja”.
Suksien valmistusharrastus tuki laskuharrastusta:
”Kun oli hiihtoreissu tiedossa, niin mietittiin minkälaisia laskuja ja lunta on luvassa. Sitten kehitettiin suksi sitä reissua varten. Suunnittelun määritti mielikuva siitä, mitä reissulla halutaan laskea.”
Pusu muuttaa harrastuksen ammatiksi
Seuraava askel yritystoimintaan oli looginen. Kun suksia pyöri hiihtokeskuksissa Janin ja Ilkan lisäksi kavereiden jaloissa, alkoivat ihmiset kysellä mistä moisia suksia voisi saada.
”Jäin opintovapaalle oikeista työtä ja aloin opiskella käsityöntekijän ammattitutkintoa. Aika nopeasti sitten 2016 perustin Puuppolan Suksi Oy:n. Ilkka ei ollut silloin kuvioissa, kun hän oli Ruotsissa tekemässä tohtorihommia.”
Suksien teko yrityksen alkumetreillä oli räätälöintiä ja jokainen pari oli jollain tavalla custom-suksi. Oppia tuli koko ajan lisää:
”Kun suksessa vähänkin muuttaa mitä tahansa asiaa, menee kaikki ihan uusiksi. Esimerkiksi suksen pituuden myötä joudutaan käytännössä tekemään kaikki asiat uudestaan. Jos pituuden muuttuessa sivuleikkauksen mitat ei vaihdu, niin kääntösäde vaihtuu ja se muuttuu ihan uudeksi sukseksi. Vaikka suksessa ei ole liikkuvaa mekaniikkaa, niin se pitää saada toimimaan funktionaalisesti. Se tässä kiehtoo”, Jani avaa suksien valmistuksen maailmaa.
Tyylikäs ulkoasu ja tarttuva nimi
Pusu tunnetaan ulkonäöstään, jokainen suksi kun on puupintainen ilman koristeellisia grafiikoita.
”Puu on klassisen kaunis, vuodesta toiseen hieno, eikä mene pois muodista. Enkä varmasti osaisi tehdä hienompaa grafiikkaa, kuin mitä puissa kasvaa”, Jani naurahtaa.
Suksiseppä vakuuttaa, että suksen ulkoasu ei ole koskaan ihan kauheasti kiinnostanut. Paljon kiehtovampia ovat suksien ominaisuudet. Klassinen ulkoasu, jonka voi aina hioa ja lakata uudestaan, on kuitenkin osa Janin arvomaailmaa.
”Arvostan välineitä ja varusteita, joita ihmiset haluavat pitävät kunnossa – huoltaa ja laskea useita vuosia. Lisäksi haluan, että sukset tuntuvat luonnolliselta. Eivät saa olla tylsiä, vaan pitää olla joku särmä miksi niillä haluaa laskea. Luonnollisuus ja arvostettavuus, se on se mitä haluan.”
Pusun nimestä on kaksi tarinaa. Ensimmäinen kuuluu näin: Suomessa voi nimetä suksifirman vain paikan tai tekijän mukaan. Tekijöitä oli kaksi, Jani ja Ilkka, joten paikka jäi ainoaksi vaihtoehdoksi – ja lyhenteenä Puuppolan Suksi kuulostaa tosi hyvältä.
Toinen versio: Jani ja Ilkka olivat viettämässä pitkäksi venynyttä iltaa. Aamulla Janin taskusta löytyi tuopin alunen, johon Pusu oli kirjoitettu.
Molemmat ovat hyviä tarinoita. Jokainen valitkoon mieleisensä.
Pusu on ydintä myöten suomalainen
Suurin osa Pusun suksien ytimistä valmistetaan kotimaisesta koivusta ja haavasta.
”Keski-Suomessa on metsät täynnä hyviä suksia! En keksi mitään muuta tapaa, miten saisi ekologisemmin puutavaraa. Pusun puumateriaali tulee harvennuksista lähialueelta, ei mistään avohakkuista. Muukin käytettävä puumateriaali on FSC-sertifioitua. En haluaisi käyttää sademetsän viimeistä puuta, vaikka se olisi kuinka coolia”, Jani vakuuttaa.
Pelkällä lähituotannolla ei kuitenkaan toivottu suksi synny. Laminointiin, pohjiin ja kantteihin pitää materiaalit hakea kauempaa.
”Pienvalmistajana voin valita materiaalit vaikka kuitukerros kerrallaan, jotta löydän oikeat ominaisuudet. Jossain vaiheessa käytin hirveän innokkaasti hiilikutua, mutta nyt olen alkanut karsastaa sitä. Hiilikuidun valmistaminen syö ympäristöä ja energiaa, joten olen etsinyt muita vaihtoehtoja siihen.”
Vaihtoehto löytyi läheltä, sillä Pusu on rakentanut yhteistyökuviota jyväskyläläisen Spinnovan kanssa. Se on suomalainen pörssiyhtiö, joka kehittää kuituteknologiaa puusta ja jätevirroista. Yritykset ovat jo muutaman vuoden kehittäneet yhdessä laskettelusukseen optimaalista komposiittia. Virallisesti Spinnovan ja Pusun yhteistyösopimus julkaistiin 24.11.2021.
Pelkkä ympäristönäkökulma ei kuitenkaan Janille riitä.
”Pitää olla myös suorituskykyä, jotta uusi teknologia on oikeasti kiinnostavaa ja että sillä kannattaa korvata olemassa olevat teknologiat. Spinnovan kuiduilla sukset väsyvät entistä hitaammin. Lisäksi siinä on tosi hyvät tärinänvaimennusominaisuudet”, Jani kehuu.
Suksien valmistus lujittaa ystävyyssuhteita
Vaikka Jani mielletään Puuppolan Suksen keulahahmoksi, hän korostaa, että Pusu ei ole yksilösuoritus, vaan monen ihmisen summa.
Fyysikko-Ilkan lisäksi osakkaina ovat pitkään olleet Ossi Valkonen sekä Pusun brändipoliisi Matti Kovanen.
”Minulle on iso juttu, että ollaan kimpassa tehty Pususta sitä, mitä sen nyt on. Yleensä sanotaan, että ystävien kanssa ei pitäisi ryhtyä yrittämään, mutta tässä tapauksessa ystävyydet ovat vain syventyneet.
Janilla on selkeä näkemys Pusun nykytilasta ja tulevaisuudesta:
”Pusu on suksen valmistaja, jolla on selkeä luonne ja pelimerkit siihen, että voidaan tehdä asioita määrätietoisesti. Tähän asti on kehitetty tuotetta, mutta nyt keskitytään entistä enemmän tuotantoon ja seuraaviin eteenpäin vieviin askeliin.”
Tavoitteena on kasvattaa Pusu yhä useammalle laskijalle varteenotettavaksi merkiksi. Samalla kuitenkin pitäisi säilyttää identiteetti ja luonne. Jatkuva kehitys on tulevaisuudessakin osa Puuppolan Suksen dna:ta.
”Materiaali-innovaatioita tulee koko ajan valtavalla vauhdilla. Haluan Pusun olevan ensimmäisten joukossa hyödyntämässä sovelluksia, jotka eivät kuormita niin paljon ympäristöä ja parantavat suksen suorituskykyä.”
Vaikka yrityksen toimintaa on tarkoitus kasvattaa ja kehittää, kuuluu Janin puheesta yhä laskettelulle sydämensä menettäneen filosofia:
”Toivottavasti Pusu pystyisi vaikuttamaan positiivisesti yhä useamman ihmisen laskupäivään: kun lasketaan parhaassa seurassa täydellistä lunta ja jalassa on toimivat välineet… Sitä haluan antaa ihmisille.”
Voita aidot Pusut!
Kaikkien Ski.fi:n uutiskirjeen tilaajien kesken arvotaan vapaavalintaiset Pusun sukset. Uudistunut Ski.fi:n uutiskirje kertoo laskettelun ja lumilautailun kiinnostavimmat uutiset laskukaudella ja puheenaiheet kaksi kertaa kuukaudessa. Emme tuputa turhuuksia, vain vankkaa asiaa alamäestä.
Uutiskirjeen tilaajana olet aina automaattisesti mukana Ski.fi:n järjestämissä arvonnoissa. Ensimmäiseksi arvomme kaikkien uutiskirjeen tilaajien kesken suomalaista käsityötä olevat Pusu-laskettelusukset. Sukset arvotaan 10.1.2022. Mikäli onnetar valitsee sinut, saat itse valita Pusun mallistosta mieleisen suksen! Palkinnon arvo on jopa 1 250 euroa.