Levi 12.11.2024

Suksityyppien abc

All mountain-, vapaalasku- vai rinnesuksi? Valintaan saa apua ammattitaitoiselta myyjältä. Sopivimman löytää itse testaamalla. All mountain-, vapaalasku- vai rinnesuksi? Valintaan saa apua ammattitaitoiselta myyjältä. Sopivimman löytää itse testaamalla.
All mountain-, vapaalasku-, parkki-, freestyle- vai ratasuksi? Ehkä sittenkin ihan perinteinen rinnesuksi? Vaihtoehtoja riittää, joten uusia suksia hankittaessa pää menee helposti pyörälle. Esittelemme yleisimmät suksityypit.

Kun on aika hankkia laskettelusukset, kannattaa laajaan valikoimaan perehtyä asiantuntevassa liikkeessä. Tarjolla on erilaisia suksityyppejä ja niistä löytyy monen tasoisia suksia, joista jokainen laskija löytää omansa.

Varsin monesta suksimallista on saatavilla myös naisille suunniteltu malli.
Esittelemme nyt yleisimmät suksityypit, mutta sitä ennen pari varoituksen sanaa: Esiteltyjen kategorioiden rajat ovat hyvin häilyvät. Suksikategorioista ja niiden hyvistä ja huonoista puolista voikin keskustella – tai väitellä – loputtomasti.

Mainio keino saada selvyyttä suksikategorioista ja löytää sieltä itselleen sopivimmat sivakat, on marssia asiantuntevaan liikkeeseen. Toinen hyvä keino löytää itselleen sopivimmat suket on kokeilla suksia rinteessä. Maahantuojat järjestävät kauden aikana hiihtokeskuksissa testitapahtumia. Myös välinevuokraamoista kannattaa kysyä testipareja.

All mountain -sukset

Nimensä mukaisesti nämä ovat jokapaikan sukset. All mountain -rinnesukset sopivat vaihteleviin rinneolosuhteisiin. All mountain freeride -sukset taas ovat jokapaikanhöylät, joilla pärjää niin merkityillä rinteillä kuin off-pisteilläkin.

All mountain -sukset sopivat osaavalle laskijalle rinteissä ja rinteiden vierustoilla laskemiseen. Näissä on rahtusen leveämpi vyötärö (78–95 millimetriä) kuin perinteisissä rinnesuksissa.

Suksien rakenteissa on vähän eroja. Jotkut merkit ovat jämäköittäneet ja kaventaneet vapaalaskusuksiaan. Toiset taas ovat leveäntäneet ja keventäneet rinnesuksiaan.

Markkinoille on tullut myös Wide Body -runkoisia suksia. Ne ovat sukua kisasuksille ja niissä on napakka kääntösäde (noin 15 metriä) sekä hyvä vauhtikestävyys. Wide Body -runkoiset sukset suosivat sporttista laskutyyliä.

Rinnesukset

Rinnesuksien laaja kirjo kattaa sukset vasta-alkajan sivakoista aina kokeneen konkarin vauhtikapuloihin. Sukset on suunniteltu merkityissä ja kunnostetuissa rinteissä laskettelua varten.

Aloittelijoiden sukset ovat usein kuorirakenteisia, eli niissä on niin sanottu cap-rakenne. Niissä pohjan ja sen tukirangan päälle on puristettu vaahtotäytteinen kansirakenne. Kevyt rakenne tekee suksesta herkästi reagoivan.

Vauhdikkaiden laskijoiden sukset ovat kerroksittain eri materiaaleista kasattuja kokonaisuuksia. Rakenteen nimi on sandwich, voileipä. Tällaisissa suksissa voi olla esimerkiksi puu-, hiilikuitu- ja titaanikerrokset. Markkinoilla on myös suksia, joissa on yhdistelty molempia teknologioita. Niissä siteen alla on sandwich ja kärjessä sekä kannassa cap-rakenne.

Osaajien freestylesukset on tehty kestämään.

Freestylesukset

Freestylesukset on tehty kestämään temppuilua ja hyppimistä. Suksien suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota niiden tasapainoisuuteen. Freestylesuksilla voi tehdä temppuja ilmassa tai laskea takaperin.

Nuorten laskijoiden freestylesukset ovat useimmiten cap-rakenteisia ja kookkaiden laskijoiden sukset ovat sandwich-rakenteisia. Kantit ovat freestylesuksissa useimmiten vähän paksummat ja pohjamuovi jämäkämpää kuin rinnesuksissa.

Race- eli kisasukset

Kisasukset on valmistettu nopeaa alas laskemista varten. Yleensä kisasukset ovat painavia ja materiaalina niissä käytetään esimerkiksi hiilikuitua. Sandwich-rakenteisia suksia löytyy jokaiseen alamäkilajiin: syöksylaskuun, super-G:hen, suurpujotteluun sekä pujotteluun.

Leveä vapaalaskusuksi on hyvä valinta pehmeään lumeen.

Vapaalaskusukset

Vapaalaskusuksien valinnassa kannattaa pohtia kahta seikkaa. Ensinnäkin haluaako nousta hiihtohisseillä ylös rinteitä. Toisekseen miten paljon haluaa panostaa laskunautintoon. Myös vallitsevat lumiolosuhteet vaikuttavat suksien valintaan.

Kapeat (vyötärö noin 65 millimetriä) ja keveät sukset, eli niin sanotut touring-sukset, sopivat innokkaille (mielellään vielä kovapohjaisia) rinteitä ylös skinnaileville, joille alas laskeminen on lähinnä pakollinen paha. Leveitä (vyötärö esimerkiksi 100 millimetriä) suksia käytetään silloin, kun halutaan nauttia mahdollisimman paljon pehmeästä lumesta. Suomalaisten suosimaa tyylisuuntaa kutsutaan freeride touringiksi ja siinä usein käytetään mäen päälle nousuun hissejä.

Vapaalaskusuksissa suositaan kevyitä materiaaleja, kuten balsaa ja hiilikuitua. Erityisesti suksien kärjet ovat herkkäliikkeisiä, jotta ne voivat nousta jouhevasti lumen pinnalle. Kärjessä ja kannassa hyödynnetään kohotettua kärkeä ja kantaa, eli niin sanottua rocker-teknologiaa.

Luitko jo nämä?

Sappeeta kehitetään asiakkaiden toiveiden mukaan. Saadun palautteen perusteella parkkia muokataan kaudelle 2024–2025 entistäkin paremmaksi.
Saariselkä on saamelaisalueella ja Lapin kultamailla. Luontoelämyksen täydentää Urho Kekkosen kansallispuisto.
Antti Autti nousee Skiexpon lavalle kertomaan leffaprojekteistaan sekä vapaalaskusta Suomessa. Kuva: Jaakko Posti
Levin talvi on ennätyspitkä. Laskettelukausi alkoi 4.10.2024 ja kauden viimeiset kurvit on tarkoitus piirtää rinteeseen 18.5.2025.
Talma on parkkilaskijoiden suosiossa. Keskuksen toimitusjohtaja Aleksi Vesimäki testaamassa reilien luistoa.
Vihti Ski Centerin toimitusjohtaja Sami Uotila on panostanut lumeen ja lumetusjärjestelmiin. Laskettelukausi 2024–2025 on tarkoitus käynnistää säilölumen avulla jo lokakuussa.
Tästäkin voi laittaa vielä paremmaksi. Rukan suosittu parkki on muokattu vastaamaan maailmancupin vaatimuksia.
Ylläksen bike parkissa näkyy ammattitaito, tyyli ja laatu, ja sen takia keskus pääsi nostamaan Vuoden Bike Park 2024 -palkinnon.
Mikä bike park ansaitsee halutun ja himoitun palkinnon? Osallistu valintaan ja voit voittaa kausikortin!
Porilaiset sen todistavat: 30 metriä on riittävä korkeusero monipuoliselle bike parkille.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Suksikaupassa kannatta valita sopivin, muistuttaa hiihdonopettaja Teija Uurinmäki.

Kommentti: liian hyvä suksi on huono suksi

Hiihtokoulu
Lasku rytmittyy mukavasti, kun on valinnut laskettelusauvan oikean pituuden. Vapaalaskijat arvostavat kuvan kaltaisia suurella sommalla varustettuja teleskooppisauvoja.

Laskettelusauvan oikea pituus – näin se löytyy

Välineet

Tee itse helppo ja nopea suksihuolto

Laskettelu