Ihminen hakee vaistomaisesti turvaa nojaamalla taakse. Nykyajan rinnesukset on kuitenkin tehty sellaisiksi, että ne toimivat tehokkaasti vain silloin, kun laskijan paino on riittävän edessä.
Mistä tiedät, että painosi on takana? Noh, melkein jokaisella on. Jos epäilet, että sinä et kuulu takapainoisten jengiin, tarkista väpättääkö suksiesi kärjet kovassa vauhdissa? Ovatko terävät, nopeat käännökset haastavia? Kaadutko usein taaksepäin? Onko sinulla vaikeuksia säilyttää tasapainosi kovassa vauhdissa, hississä tai kummuilla?
Kolmella harjoituksella paino eteen
Joko mieleesi hiipi epäilys? Vaikkei hiipinyt, suosittelen silti seuraavia harjoituksia. Jossakin sinäkin kohtaat sen olosuhteen, jossa painosi kippaa kantapäille.
Seiso tasaisella maalla sukset jalassa. Pistä sauvat hetkeksi sivuun. Nojaa suorin jaloin eteenpäin. Ota säärillä tukea monojen etuläpästä. Kokeile uskallatko nojata niin pitkälle, että kätesi yltävät suksien kärkiin. Huomaat, että monot pysyvät kiinni suksissa ja pitävät sinut pystyssä.
Etsi helppo, loiva rinne, sellainen, jota uskallat laskea palan matkaa suoraan. Laske jalat vierekkäin, sukset noin hartianleveydellä. Koukista hieman polvia. Pidä suksien pohjat maassa koko pituudeltaan. Nosta suksia vuorotellen ilmaan niin että suksen kärki jää maahan. Kun seisot yhdellä jalalla, ota tukea monon etuläpästä. Yritä pitää suksea ilmassa mahdollisimman pitkään.
Tee sama harjoitus käännöksen aikana. Laske rauhallisia, pitkiä, luisuvia käännöksiä tai auraa. Käännöksen jälkeen laske lyhyt matka suoraa kohti rinteen reunaa ja nosta ylempi suksi (sisäsuksi) ilmaan. Pidä yhä suksen kärki maassa ja ota tuki tukijalan monon läpästä. Jos tehtävä on liian helppo, voit nosta suksen ilmaan kanta edellä ja koskettaa kädellä suksen takaosaa.
Hauskoja treenejä!
Artikkelin kirjoittaja Teija Uurinmäki on hiihdonopettaja, Meri-Teijon hiihtokoulun rehtori sekä vapaa toimittaja.
Ammattitaitoiset hiihtokoulut löydät Ski.fi-sivuilta. Samassa paikassa on myös hiihtokeskusten ajankohtaiset rinne- ja aukiolotiedot.