Levi 12.11.2024

Treenejä laskettelijalle: paino eteen

Sukset toimivat tehokkaasti ja laskettelu on hauskaa kun laskijalla paino on riittävän edessä.
Kokenutkin laskettelija nauttii lähirinteessä kurvailusta, varsinkin kun tekee laskupäivästä mielenkiintoisen treenin. Ensimmäisenä kutsun sinut harjoittelemaan painopisteen viemistä eteen. Se on kaikkein tärkein ja samalla kaikkein vaikein tehtävä.

Ihminen hakee vaistomaisesti turvaa nojaamalla taakse. Nykyajan rinnesukset on kuitenkin tehty sellaisiksi, että ne toimivat tehokkaasti vain silloin, kun laskijan paino on riittävän edessä.

Mistä tiedät, että painosi on takana? Noh, melkein jokaisella on. Jos epäilet, että sinä et kuulu takapainoisten jengiin, tarkista väpättääkö suksiesi kärjet kovassa vauhdissa? Ovatko terävät, nopeat käännökset haastavia? Kaadutko usein taaksepäin? Onko sinulla vaikeuksia säilyttää tasapainosi kovassa vauhdissa, hississä tai kummuilla?

Kolmella harjoituksella paino eteen

Joko mieleesi hiipi epäilys? Vaikkei hiipinyt, suosittelen silti seuraavia harjoituksia. Jossakin sinäkin kohtaat sen olosuhteen, jossa painosi kippaa kantapäille.

Seiso tasaisella maalla sukset jalassa. Pistä sauvat hetkeksi sivuun. Nojaa suorin jaloin eteenpäin. Ota säärillä tukea monojen etuläpästä. Kokeile uskallatko nojata niin pitkälle, että kätesi yltävät suksien kärkiin. Huomaat, että monot pysyvät kiinni suksissa ja pitävät sinut pystyssä.

Kokeile tasamaalla kuinka pitkälle uskallat nojata.

Etsi helppo, loiva rinne, sellainen, jota uskallat laskea palan matkaa suoraan. Laske jalat vierekkäin, sukset noin hartianleveydellä. Koukista hieman polvia. Pidä suksien pohjat maassa koko pituudeltaan. Nosta suksia vuorotellen ilmaan niin että suksen kärki jää maahan. Kun seisot yhdellä jalalla, ota tukea monon etuläpästä. Yritä pitää suksea ilmassa mahdollisimman pitkään.

Nosta loivalla rinteelläsuksia vuorotellen ilmaan niin että suksen kärki jää maahan.

Tee sama harjoitus käännöksen aikana. Laske rauhallisia, pitkiä, luisuvia käännöksiä tai auraa. Käännöksen jälkeen laske lyhyt matka suoraa kohti rinteen reunaa ja nosta ylempi suksi (sisäsuksi) ilmaan. Pidä yhä suksen kärki maassa ja ota tuki tukijalan monon läpästä. Jos tehtävä on liian helppo, voit nosta suksen ilmaan kanta edellä ja koskettaa kädellä suksen takaosaa.

Hauskoja treenejä!

Artikkelin kirjoittaja Teija Uurinmäki on hiihdonopettaja, Meri-Teijon hiihtokoulun rehtori sekä vapaa toimittaja.

Ammattitaitoiset hiihtokoulut löydät Ski.fi-sivuilta. Samassa paikassa on myös hiihtokeskusten ajankohtaiset rinne- ja aukiolotiedot.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Sappeeta kehitetään asiakkaiden toiveiden mukaan. Saadun palautteen perusteella parkkia muokataan kaudelle 2024–2025 entistäkin paremmaksi.
Saariselkä on saamelaisalueella ja Lapin kultamailla. Luontoelämyksen täydentää Urho Kekkosen kansallispuisto.
Antti Autti nousee Skiexpon lavalle kertomaan leffaprojekteistaan sekä vapaalaskusta Suomessa. Kuva: Jaakko Posti
Levin talvi on ennätyspitkä. Laskettelukausi alkoi 4.10.2024 ja kauden viimeiset kurvit on tarkoitus piirtää rinteeseen 18.5.2025.
Talma on parkkilaskijoiden suosiossa. Keskuksen toimitusjohtaja Aleksi Vesimäki testaamassa reilien luistoa.
Vihti Ski Centerin toimitusjohtaja Sami Uotila on panostanut lumeen ja lumetusjärjestelmiin. Laskettelukausi 2024–2025 on tarkoitus käynnistää säilölumen avulla jo lokakuussa.
Tästäkin voi laittaa vielä paremmaksi. Rukan suosittu parkki on muokattu vastaamaan maailmancupin vaatimuksia.
Ylläksen bike parkissa näkyy ammattitaito, tyyli ja laatu, ja sen takia keskus pääsi nostamaan Vuoden Bike Park 2024 -palkinnon.
Mikä bike park ansaitsee halutun ja himoitun palkinnon? Osallistu valintaan ja voit voittaa kausikortin!
Porilaiset sen todistavat: 30 metriä on riittävä korkeusero monipuoliselle bike parkille.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Hiihdonopettaja kannustaa: naiset, luottakaa taitoihinne!

Keskusuutiset

Hiihdonopettajan vinkit: näin herätät suksituntuman

Laskettelu

Hiihtokoulussa lapsilla on hauskaa

Hiihtokoulu