Levi 6.11.2024

Ota laskettelusta irti kaikki hyöty – vinkit tehokkaaseen alamäkitreeniin

Mitä parempi laskutekniikka, sitä tehokkaamman treenin laskettelusta saa.
Mitä parempi laskutekniikka, sitä kuormittavampaa treeniä laskeminen on. Voit vaikuttaa itse siihen, millaisia vaikutuksia laskupäivällä on fyysiseen hyvinvointiisi.

Oletko ajatellut, että laskettelu voi olla hyvä treenimuoto? Moni harrastaja mieltää laskettelun mukavaksi ulkoiluksi ja ajanvietteeksi, mutta laskettelu voi olla myös tehokasta treeniä. Se kuormittaa kehoa monipuolisesti ja kehittää niin lihaskuntoa, aerobista kuntoa kuin koordinaatiotakin. Jos haluat ottaa laskemisesta irti kaiken hyödyn ja tehdä siitä tehokkaan treenin, tutustu näihin vinkkeihin!

1. Ota tekniikkatunti hiihtokoulusta

Kokenutkin laskija hyötyy hiihtokoulusta. Laskutekniikkaa analysoimalla voit löytää laskemiseen uusia ulottuvuuksia, ja parin harjoituspäivän jälkeen laskeminen saattaa tuntua aiempaa tehokkaammalta. Koulusta voit saada myös uusia ideoita ja kokemuksia. Kenties lasket ensimmäistä kertaa sisäsuksi ilmassa tai kokonaan yhdellä suksella? Tai kokeilet laskemista takaperin leikkaavasti? Päivän päätteeksi reidet kiittävät. Tätäkö se suksen kuormittaminen tarkoittaakin?

2. Kokeile erilaisia käännöksiä

Yksi laskupäivä ja haluat saada siitä kaiken irti? Ympäristöstä riippuen hyödynnä erilaisia välineitä. Etelä-Suomen lähikeskuksissa harjoittele esimerkiksi pujottelusuksilla lyhytsäteisiä käännöksiä. Siirtymällä jyrkempiin rinteesiin voit hakea lisää haastetta vaikkapa hyppykäännöksistä. Lapin laakeilla rinteillä suurpujottelusukset monojen alle ja pitkäsäteisiä käännöksiä harjoittelemaan omia rajoja hakien! Rinteillä on pituutta, ja päivän päätteeksi tiedät varmasti kurvailleesi.

3. Lisää vauhtia

Leppoisaa laskettelua vai vauhdikasta menoa? Tekniikkaa hiihtokoulussa hiottuasi voit lisätä turvallisesti vauhtia. Samalla kuormitus kasvaa ja teet automaattisesti enemmän töitä. Kokeilemalla erilaisia suorituspaikkoja saat uusia ärsykkeitä ja pääset vaihtelemaan vauhtia. Siten tarjoat kehollesi uudenlaista pähkinää purtavaksi tasaisen, tutun ja turvallisen sijaan.

4. Hae lisähaastetta olosuhteista

Kun vaihtaa rinteestä toiseen, pysyy liikekin muuttuvaisena ja vaihtelevana. Jyrkissä rinteissä laskeminen kuormittaa suksia enemmän, loivemmissa rinteissä taas voi hakea omia äärirajoja. Jos rinteet ovat jäässä, voit harjoitella suksien työstöä ja kokeilla, miten saat kantin puremaan jäiseen rinteeseen. Entäpä kevätsohjo? Saat huomata, etteivät suksesi niin vain käännykään sohjossa ja lumikasoissa ilman kunnollista kevennystä ja kuormitusta.

5. Mene parkkiin

Jos kaipaat rinnelaskun oheen uutta ärsykettä keholle, suuntaa parkkiin tai kokeile kikkailua. Spinnailu eli piruettien teko laskun lomassa aktivoi kehon uudella tavalla. Kun spinnailu alkaa tuntua helpolta, kokeile hyppiä satasia pienessä vauhdissa käännösten välillä. Keskivartalo töihin ja ponnistamaan! Pieniä hyppyreitä hyödyntämällä pääset harjoittelemaan ponnistusta. Kun suorat hypyt eivät enää tunnu riittävän, tuo rinteessä harjoittelemasi sataset pieneen hyppyriin. Obstaakkeleilla, kuten dancefloorilla, helpoilla presseillä ja putkireileillä, voit harjoitella läpiliukua suoraan ja sen jälkeen kääntymistä sivuttain. Muista katse menosuuntaan. Kehonhallintaa, tasapainoa ja keskivartalon käyttöä! Kuka sanoikaan, ettei laskettelu käy treenistä?

6. Ylösnousemalla sykettä ylös?

Jos rinteitä on tullut tahkottua tovi jos toinenkin, voi olla hyvä idea käydä katsomassa, mitä löytyy merkittyjen alueiden ulkopuolelta. Vapaalasku tarjoaa keholle aivan toisenlaista treeniä kuin rinnelasku. Skinnaamalla ylös pitkin tuntureita kuormitat hengitys- ja verenkiertoelimistöäsi monipuolisesti. Ylävartalokin pääsee jalkojen ja keskivartalon ohella töihin. Metsissä tai merkittyjen alueiden ulkopuolella joko paksussa lumessa tai korppuisen kovalla pinnalla laskeminen on aivan erilainen kokemus kuin laskeminen hoidetulla rinnealueella. Vapaalaskupäivän jälkeen keho tietää tehneensä muutakin kuin nauttineen ulkoilmasta. Ennen merkittyjen rinteiden ulkopuolelle lähtöä ota kuitenkin selvää lumiturvallisuudesta ja välineistä! Lähde aluksi rinteiden ulkopuolelle vain osaavan ihmisen kanssa.

Kokeilemalla uusia vaihtoehtoja ennakkoluulottomasti voit löytää harrastukseesi aivan uutta intoa ja saada tuttuun tekemiseen uusia kehollisia ulottuvuuksia. Rohkeasti siis kohti uusia tuulia. Hyviä treenejä laskettelun parissa!

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Saariselkä on saamelaisalueella ja Lapin kultamailla. Luontoelämyksen täydentää Urho Kekkosen kansallispuisto.
Antti Autti nousee Skiexpon lavalle kertomaan leffaprojekteistaan sekä vapaalaskusta Suomessa. Kuva: Jaakko Posti
Levin talvi on ennätyspitkä. Laskettelukausi alkoi 4.10.2024 ja kauden viimeiset kurvit on tarkoitus piirtää rinteeseen 18.5.2025.
Talma on parkkilaskijoiden suosiossa. Keskuksen toimitusjohtaja Aleksi Vesimäki testaamassa reilien luistoa.
Vihti Ski Centerin toimitusjohtaja Sami Uotila on panostanut lumeen ja lumetusjärjestelmiin. Laskettelukausi 2024–2025 on tarkoitus käynnistää säilölumen avulla jo lokakuussa.
Tästäkin voi laittaa vielä paremmaksi. Rukan suosittu parkki on muokattu vastaamaan maailmancupin vaatimuksia.
Ylläksen bike parkissa näkyy ammattitaito, tyyli ja laatu, ja sen takia keskus pääsi nostamaan Vuoden Bike Park 2024 -palkinnon.
Mikä bike park ansaitsee halutun ja himoitun palkinnon? Osallistu valintaan ja voit voittaa kausikortin!
Porilaiset sen todistavat: 30 metriä on riittävä korkeusero monipuoliselle bike parkille.
Heinäkuussa 2024 avattu Pyhä Flow on pitkä ja monipuolinen bike park -reitti. Sen erityispiirre on monipuolisuus ja hienot maisemat.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Mitä paremmalla ja tehokkaammalla laskutekniikalla pystyy laskemaan, sitä paremman treenin saa.

”Kurvailu rinteessä on kuluttavaa puuhaa” – tämän takia laskettelu on hyvää treeniä

Hiihtokoulu

Laskettelijan tehokas treeniohjelma

Laskettelu

Ehkäise vammoja – kehitä liikkuvuuttasi tehokkaalla ohjelmalla

Vinkit