Laskuvaatteen tärkeimpiä ja puhutuimpia ominaisuuksia on sateen ja tuulen pitävyys sekä hengittävyys. Laskuvaatetta ostettaessa on hyvä miettiä, miten suurta sääsuojaa haluaa: vettä hylkivän vai veden pitävän vaatteen.
Hengittävyys on käyttömukavuuden kannalta tärkeää, sillä laskuvaatteen sisälle kertyvä kosteus kylmettää kehoa nopeasti. Leppoisassa rinnelaskussa hengittävyysarvon ei tarvitse olla kovin suuri, sen sijaan takamaastoissa viihtyvän hiihtäjän vaatteessa runsas ilmanvaihto on erittäin tärkeää. Ilmankiertoa laskuvaatteen sisällä voi useissa malleissa tehostaa ventilaatiovetoketjujen avulla, jotka takeissa sijaitsevat useimmiten kainalossa ja housuissa reiden ulko- tai sisäpinnalla.
Takavuosina teknisten vaatteiden ominaisuuksia mitattiin lukuarvoina, eli kuinka paljon ne hengittävät (g/m²/24h) tai kuinka suuri niiden vesipilari on (mm). Kangasvalmistajat eivät ilmoita lukuja välttämättä vertailukelpoisesti, ja esimerkiksi Gore-Tex käyttää ret-lukua. Mitä pienempi ret-luku, sen hengittävämpi tuote on. (Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)
Vettä pitävissäkin on eroja: Osa pitää veden loitolla, jos kangas on vapaana, muttei silloin, kun esimerkiksi istutaan tuolihississä tai lasketaan reppu selässä.
Monet laskuvaatteet ovat joustavia, ainakin joiltain osin kahteen tai jopa neljään suuntaan. Joustava kangas lisää käyttömukavuutta, kun vaatteessa ei ole vauhdissa häiritseviä lepattavia kohtia.
Ennen laskuvaatteen ostamista kannattaa miettiä omia laskutottumuksia ja käydä asiantuntevassa myymälässä juttelemassa ennen ostopäätöstä. Vaihtoehtoja on runsaasti, joten jokaiselle löytyy varmasti sopiva laskuvaate.
Laskuvaatteen pienet ja tärkeät yksityiskohtia
Kankaiden entistä parempien ominaisuuksien lisäksi laskuvaatteissa on nyt keskitytty mukavuutta kohentaviin yksityiskohtiin. Esimerkiksi muutamista takeista löytyy puhelimia varten lisäeristettyjä taskuja, jotta puhelin pysyisi toimintakykyisenä koko laskupäivän ajan.
Turvavärejä käytetään yhä useammin esimerkiksi takin kauluksissa tai hupun reunoissa. Turvavärit näkyvät kanssalaskijoille paremmin esimerkiksi vahvassa sumussa.
Markkinoille on tullut myös monenlaisia akkukäyttöisiä lämmityslaitteita. Uusimpina ovat takkien ja housujen vuoriin upotetut joustavat lämpöpaneelit sekä lämpölangoilla varustetut sukat, joihin saa lisälämpöä nopeasti. Akkukapasiteetti on mitoitettu siten, että minimisäädöllä se riittää yleensä koko laskupäiväksi. (Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)
Tekokuitua ja merinovillaa
Untuvan maailmanmarkkinahinta on kokenut huiman nousun, joten tekstiiliteollisuus kehittää entistä innokkaammin tekokuituisia eristeitä. Osa niistä on eristävyydestään huolimatta hyvinkin ohuita ja hengittäviä. Esimerkiksi Helly Hansenin uusi LifaLoft on ohuenakin hyvin kehoa lämmittävä. Siitä tehtyjä asuja saa liivinä, hybridi-takkina sekä koko takkina.
Merinovillan kuiturakennetta on saatu kehitettyä siten, että se on nykyisin käytännössä kutiamaton ja kestää mekaanista rasitusta aiempaa paremmin. Alus- ja välivaatteiden kudospaksuudessa on runsaasti valinnanvaraa, sillä merinovillavaatteita löytyy silkinohuesta liki mummon villapaidan paksuuteen asti. Villan erityisominaisuushan on sen kyky tuntua lämpimältä myös kosteana.
Laskuvaate ja ympäristö
Ulkoilualan tuotemerkit ovat kiinnittäneet myös huomiota ympäristö- ja yhteiskuntavastuuasioihin. Yhä useampi valmistaja on luopunut fluoriyhdisteistä, joita on käytetty säältä suojaavuuden parantamiseksi. Lisäksi vaatteiden untuva tuotetaan elintarviketuotannon sivutuotteena ja villa keritään lampaille kivuttomalla tavalla. Erilaisten kierrätysmateriaalien käyttö on lisääntynyt, vaatteet ovat yhä useammin korjattavia ja vaatteen elinkaaren päättyessä se on kierrätyskelpoinen.
Laskijalla on nyt mistä valita ja monta asiaa, mitä voi ottaa huomioon. Laskuvaatteen valintaan kannattaa siis käyttää aikaa, sillä hyvin valittua vaatetta käyttää mielellään ja laadukas laskuvaate kestää käyttöä useita vuosia.