Messilä 18.1.2025

Opi viisi helppoa temppua lumilaudalla

Hyppyjä ja muita temppuja lumilaudalla oppii helpoiten hiihtokoulussa. Tässä mallia näyttää Sara Säkkinen Talman hiihtokoulusta.
Lumilautailun sielu on kaikenlainen kikkailu ja hyppiminen. Laudalla temppuilu kuuluu kaiken ikäisille lautailijoille. Näytämme viisi helppoa ja hauskaa temppua lumilaudalla.

Lumilauta on luotu hauskanpitoon. Hyppiminen ja parkissa kikkailu kehittää laskutaitoa ja pitää mielen virkeänä. Tuttukin keskus tarjoaa joka laskulla uusia haasteita, kun vain hieman haastaa itseään.

Uuden opettelu lähtee huolellisesta lämmittelystä. Myös varusteet kannattaa tarkistaa ja kypärä painaa huolellisesti päähän. Muista suojavarusteista, kuten selkäpanssarista, voi uutta opetellessa olla paljon iloa.

Paras keino oppia uutta on astella reilusti hiihtokouluun. Pätevän opettajan neuvoilla opit temput nopeasti ja säästyt monelta turhauttavalta kaatumiselta. Kun olet päässyt alkuun, voit kysyä laskuvinkkejä myös parkin kokeneemmilta laskijoilta.

Talman hiihtokoulun opettaja Sara Säkkinen näyttää viisi temppua, jotka jokainen lumilautailija voi oppia.

1. Ollie

Ollie lähtee nostamalla laudan etuosa (eli ”nose”) ilmaan. Seuraavassa vaiheessa ponnistetaan takajalalla ilmaan, käyttäen laudan takaosaa (”tail”). Lauta tulee tasata ilmassa, jotta alastulon saisi otettua vastaan tasajalkaan. Tämän huolellinen opetteleminen helpottaa huomattavasti tulevia hyppyjä ja temppuja.

Ollie: ilmaa laudan alle vaikka tasamaalla.

2. Pressi

50/50, eli ”fiftari”, tarkoittaa suoraa liukumista reilin tai pressin läpi. Pressit ovat leveämpiä kuin reilit, joten harjoittelu on helpompi aloittaa näistä. Fiftariin lähtiessä on tärkeintä pitää paino tasapohjalla, sekä perusasento, eli hartiat, lantio ja lauta saman suuntaisesti, vain katse edessä. Vaikka pressiin pääsisikin vain liukumalla suoraan, on jo tässä vaiheessa hyvä opetella tekemään pieni ollie lipalta pressiin ja pressistä ulos.

Kun suora liuku pressin läpi alkaa tuntua helpolta ja haluaa päästä haastamaan itseään uusiin temppuihin, voi seuraavaksi lähteä opettelemaan boardslide-temppua. Boardslidessä lautaa käännetään pressin päälle hypättäessä 90 astetta ja pressin päälle laskeudutaan poikittain. Poikituksen ajan ollaan laudan tasapohjalla, ei etu- eikä takakantilla. Ulos hypättäessä lauta suoristetaan.

Kun liukuminen pressin suuntaisesti menee sujuvasti, voit opetella laskemaan pressin poikittain kuten kuvassa.

3. Hyppyri

Hyppyristä hypättäessä käytetään ollieta, kuten tasamaallakin. Ponnistus lähtee teililtä ja tulee alas tasajalkaan. Tärkeää on muistaa ajaa suora linja, ajoittaa ponnistus oikein ja lähteä tasapohjalta, joten turhia viimehetken käännöksiä tulee välttää.

Ollie on lähtökohta isommissakin hypyissä.

4. Grap

Grapi, eli ote laudasta tuo hyppyyn tyyliä ja varmuutta. Otetta voi kokeilla erikohdista lautaa, esimerkkeinä indy- ja tailgrapit. Indyssä tartutaan lautaa takakädellä etukantista, keskeltä lautaa. Tailgrapissa ote on takakädellä kiinni tailissa. Grapia haettaessa lauta tuodaan lähelle koukistamalla polvia ja tämän jälkeen otetaan laudasta kiinni.

Tailgrap tuo näyttävyyttä hyppyihin.

5. Tailpressi

Tailpressissä nojataan paino takajalalle niin, että laudan etuosa eli nose nousee ilmaan. Tailpressiä voi harjoitella ensin lumella ja sen jälkeen tyylitellä sillä pressissä ja reilissä.

Tavallisessakin rinteessä voi kikkailla.

Hiihtokoulujen yhteystiedot ja hiihtokeskusten rinnetiedot löydät Ski.fi-sivuilta.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Kansallinen laskupäivä kutsuu kaikki alamäen ystävät nauttimaan talven riemuista.
Granibacken ei tyydy nostalgiakylpyyn, vaan haluaa kehittyä. Uutta kaudelle 2024–2025 on säilölumi ja uusi lasten alue.
Laskuaika kannustaa mäkeen yhdessä perheen tai kavereiden kanssa. Laskiessa ulkoilmassa vietetty aika lisääntyy ja ruutuaika vähenee
Ylläksen Kesänkitunturilla rakkakivikko on vielä laajalti näkyvissä, mutta Pirunkurun pohjalle ja sen maljamaiselle yläosalle lunta on jo kerääntynyt ympäröivää maastoa enemmän. Järkeviä laskulinjoja ei löydy kuitenkaan vielä mistään.
Vuodenajat ovat sinänsä armollisia, että laskeminen ei luonnonlunta vaadi. Rinteet saadaan laskukuntoon jo pikkupakkasilla tehokkaiden lumetusjärjestelmien avulla. Entistä useammissa keskuksissa apuna on myös edelliseltä kaudelta säilötty lumi.
Merkittyjen rinteiden läheisyydestä löytyy upeita metsiä. Yksi tunnetuimmista ja suosituimmista Pyhän metsistä on Jackson. Kuva: Jaakko Posti
Ski.fi:n joulukalenteri arpoo joka adventti laskettelijoita ja lautailijoita ilahduttavia paketteja.
Ellivuori kehittyy nyt vauhdilla. Kauden 2024–2025 merkittävin uudistus on ravintolan ja vuokraamon kattava päärakennus.
Sappeeta kehitetään asiakkaiden toiveiden mukaan. Saadun palautteen perusteella parkkia muokataan kaudelle 2024–2025 entistäkin paremmaksi.
Saariselkä on saamelaisalueella ja Lapin kultamailla. Luontoelämyksen täydentää Urho Kekkosen kansallispuisto.

Lumilautaliiton uusimmat

Lue lisää

Parkkikoulu pyörii myös videona

Lumilautailu

Parkkilaskemisen ABC

Laskettelu

#laskukaveri Antti Autti

Lumilautailu