Oman pyörän valinta tulee eteen, kun mieli tekee säännöllisesti maaastopoluille ja bike park -reiteille.
Vuokrapyörällä ajaminen on mielekästä, mikäli ajopäiviä kauden aikana ei kerry kovinkaan montaa tai pyörän pieninkään huoltaminen ei kiinnosta.
Omassa pyörässä on kuitenkin etunsa: tutulla pyörällä ajaminen tuo lisävarmuutta ajamiseen, kun tietää miten pyörä eri tilanteissa käyttäytyy.
Pyörän valinta lähtee toiveiden ja käytön kartoituksesta
Helpoimmilla reiteillä, jotka muistuttavat tavallisia metsäpolkuja ja maastopyöräreittejä, pärjää hyvin tavallisilla maastopyörillä. Mikäli hypyt ja kivikot kiinnostavat, olisi pyörän hyvä olla jousitettu etu- ja takapäästä, eli täysjoustopyörä (tunnetaan puhekielessä myös täpärinä).
Täpäreissäkin on eroja. Trail- ja cross country -pyörät ovat nimensä mukaisesti tarkoitettu maastossa polkemiseen. Niiden iskunvaimentimien joustot ovat 120 mm luokkaa. Rauhallinen kuljettaja pärjää näillä myös bike parkissa.
Enduro-pyörät ovat astetta edellisiä painavampia, kestävämpiä ja alamäkipainotteisempia pyöriä, joilla kuitenkin voi vielä maastossa useimmiten varsin hyvin polkea. Niiden iskunvaimentimien joustot ovat 150 millimetrin luokkaa. Suuri osa bike parkkien vuokrapyöristä on enduroja.
DH-, eli Downhill-pyörillä, on tarkoitus ajaa vain alamäkeä ja sitäkin penteleen kovaa. Pyörien kestävyys, joustot (+170 mm) ja jarrut ovat suunniteltu rajuun rypistykseen. Myös DH-pyöriä löytyy vuokraamoista. Raskaita polkea tasamaalla, ylämäestä puhumattakaan.
Pyörien luokituksissa ja suosituksissa on eroja eri pyörämerkkien kesken. Ostaessa kannattaa turvautua ammattilaisen apuun, jotta saa varmasti omiin tarpeisiin parahultaisen pyörän.
Valitse oikea runkokoko ja mieleiset komponentit
Kun pyörätyyppi on valittu ja budjetti on kartoitettu, on aika siirtyä itse pyörän valintaan. Ensimmäinen valintakriteeri on rungon koko, joka määräytyy ajajan mukaan.
Koot menevät eri tavoin eri pyörämerkeillä, mutta noin nyrkkisääntönä S-koko on 160–175 cm, M 170–180 cm , L 175–185 cm ja XL 180–195 cm pituiselle ajajalle. Sopivan kokoinen pyörä mahdollistaa hyvän ajoasennon.
Lue myös: Miten pyörä säädetään yksilöllisesti?
Runkomateriaaleja on käytännössä kaksi: alumiini ja hiilikuitu. Alumiini on kevyt, kestävä ja rahtusen joustava metalli. Hiilikuitu on erittäin kevyt ja jäykkä materiaali. Alumiinirunkoiset pyörät ovat pääsääntöisesti halvempia kuin hiilikuituiset.
Toinen vahvasti pyörän hintaan vaikuttava tekijä on komponentit, kuten jarrut, laakerit, vaihtajat, kammet, kiekot tai vaikka satula. Usein pyörän valinta voi olla rungon ja komponenttien yhdistelmä: pyöriä on saatavana samalla rungolla, mutta eri komponenteilla olevia versioita. Hintaerot halvimman ja kalleimman yhdistelmän välillä voi olla jopa tuhansia euroja.
Kysy ja kuuntele ennen pyörän ostopäätöstä
Laadukkaalla ”perus-endurolla” pärjää maastopoluilla ja bike park -reiteillä hyvin pitkälle. Kalliiden komponenttien hyödyt tulevat esiin, kun taistellaan sekuntien kymmenyksistä numerolappu ohjaustangossa. Komponentit ovat parkkiajossa kulutustavaraa ja niitä voi osien uusimishetkellä päivittää parempiin, mikäli halua ja tarvetta ilmenee.
Uuden laadukkaan enduro-pyörän hinnat alkavat 3 000 eurosta. Kalleimmat hiilikuiturunkoiset pyörät huippukomponenteilla maksavat yli 10 000 euroa.
Niin sanottuja markettipyöriä, eli halpoja pyöriä ei voi suositella bike parkkeihin. Niiden metallit, komponentit tai hitsaukset eivät kestä rajumpaa menoa. Ei, vaikka niissä olisi jousitus molemmissa renkaissa.
Alan harrastajilta saa myös vinkkejä pyörän valintaan. Niihin kannattaa kuitenkin suhtautua pienellä varauksella. Useimmiten suositus on hänen oma valintansa, mutta ajajana hän saattaa olla täysin erilainen. Mieltymyksiä ja näkökulmia voi seurata ja kysellä vaikka Facebookin pyöräilyryhmissä, kuten MTB-Enduro Finland ja MTB Suomi.
Pyöräkaupan ammattilaisen puoleen kääntyminen kannattaa. Kokemus vuokrapyörästä on hyvä lähtökohta oman pyörän ostamiselle. Tuntuiko pyörä sopivalta, ketterältä vai kenties kankealta? Niistä kokemuksista ammattilainen saa hyvän lähtökohdan sinulle sopivan pyörän löytämiseksi.
Artikkeli on tehty yhteistyössä laadukkaita maasto-, bike park- ja sähköpyöriä valmistavan Ghostin kanssa. Tutustu Ghost-pyöriin verkossa ja Instagramissa.