Messilä 18.12.2024

Ota haltuun telemark-tekniikka

Telemark mielletään usein fyysisesti raskaaksi, mutta oikean tekniikan löytyessä laskeminen muotoutuu luonnolliseksi ja nautittavaksi tavaksi liikkua. Telemark mielletään usein fyysisesti raskaaksi, mutta oikean tekniikan löytyessä laskeminen muotoutuu luonnolliseksi ja nautittavaksi tavaksi liikkua.
Telemark-hiihdon erottaa alppihiihdosta erilainen käännöstekniikka, jossa etusuksi johtaa käännöstä ja takajalan kantapää on vapaa nousemaan suksesta. Telemark-vaihdon perustana on tasapainoinen perusasento.

Telemarkin vahvuutena on kautta aikojen pidetty luonnollista liikettä, rytmiä sekä pehmeyttä, joiden avulla laskija sopeutuu maastoon ja olosuhteisiin. Telemark-tekniikkaa pidetään yleisesti fyysisesti raskaana, mutta oikean tekniikan löytyessä laskeminen muotoutuu luonnolliseksi ja nautittavaksi tavaksi liikkua lumessa. Tällöin lajin fyysisyyden merkitys pienenee huomattavasti.

Telemark-hiihdon tekniikan suhteen on olemassa sekä alueellisia että ajallisia suuntauksia. Yhtä oikeaa asentoa tai tekniikkaa ei välttämättä ole. Yleisenä lähtökohtana voidaan pitää sitä, että telemark-tekniikka on oikeaa silloin, kun se tuntuu helpolta ja hyvältä. Erilaisia tekniikoita voi myös soveltaa erilaisiin olosuhteisiin – asentoa muuttamalla laskija voi sopeutua vallitsevaan maastoon sekä lumen määrään ja laatuun.

Telemarkin perusasento

Ota seisovasta perusasennosta askel eteen ja laskeudu tasapainoiseen, joustavaan asentoon, jolloin paino jakautuu tasaisesti molemmille jaloille. Takajalan paino on päkiällä ja polvi lantion alapuolella.

Pidä etujalan kantapää kiinni suksessa ja taivuta polvea niin, että sääri on pystysuorassa. Jalkojen väliin jää pituussuunnassa monon mitta ja jalkojen leveys on vajaa hartioiden leveys. Pyri tuomaan ylävartaloa eteenpäin ja pidä käsiä rennosti vartalon etupuolella.

Telemark-vaihto

Käännökseen lähtiessä siirrä ulko-/etujalka eteen, jolloin se johtaa käännöstä. Paino jakautuu molemmille jaloille. Painota käännöksen alussa enemmän etujalkaa ja käännöksen lopussa takajalkaa. Kun kallistat suksia sisäkaarteen puoleiselle kantille, käännös tapahtuu kuin itsestään.

Kierrä käännöksen aikana vyötäröä ja pyri pitämään ylävartalon hartialinja alarinteen suuntaan. Muista pitää käsiä tasapainoisesti ja rennosti vartalon edessä. Suksia kantatessa nojaa lantiolla käännöksen sisään. Kohouttaudu käännöksen lopussa ja käännä sukset alareniteen suuntaan.

Telemark-käännös on yhtäjaksoinen liikesarja, jossa liikkeiden suunta on aina eteenpäin. Lähde uuteen käännökseen tuomalla takajalka eteen. Vaihtojen aiheuttama ylös-alas liike luo laskuun rytmin, jossa lähtö uuteen käännökseen jatkuu saumattomasti.

Telemark-tekniikan harjoittelu

Telemark-opetusta tarjotaan yleisesti Suomen hiihtokeskuksissa. Useimmista keskuksista löytyy välineitä vuokrattavaksi. Ota rohkeasti yhteyttä hiihtokouluihin, jos haluat tutustua telemark-hiihtoon tai kehittää tekniikkaasi.

Kauden aikana keskukset tai seurat järjestävät myös erilaisia telemark-tapahtumia, joissa on ryhmiä niin aloittelijoille kuin kokeneillekin laskijoille. Pyrimme ilmoittamaan kauden kaikki tapahtumat tapahtumakalenterissa.

Kiinnostaako telemark? Lajilla on tiivis yhteisö, jonka ottamuksia voit seurata esimerkiksi Telemark Suomi Finland -Facebookissa.

Lue lisää

Telemarkin taika ja 15 syytä kyykätä

Telemark

Kiinnostaako telemark? Lue vinkit alkuun pääsemiseksi

Telemark

Telemark-välineiden ostajan opas

Telemark