Laajis 3.12.2024

Suuri telemark-side extra!

Telemark-aktiivi Mikko Laiho laski kaikki Suomessa saatavilla olevat siteet ja raportoi kokemuksistaan telluyhteisön iloksi. Telemark-aktiivi Mikko Laiho laski kaikki Suomessa saatavilla olevat siteet ja raportoi kokemuksistaan telluyhteisön iloksi.
Vaikka telemark-välineissä ei vuosikausiin ole kehitysharppauksia nähty, ovat telemark-siteet kehittyneet. Esittelemme laajan kattauksen Suomessa myytäviä telemark-siteitä.

Telemark-side on kiehtova puheenaihe, kun telemark-suksia ei juuri enää ole ja tellumonoista uutuuksia joudutaan odottamaan vuodesta toiseen. Niinpä telemark-siteet ovat virkistävä poikkeus perinteikkään lajin välineviidakossa: ihmeteltävää ja valittavaa riittää!

Lue myös: Telemark-laskijoiden ikuisuuskysymys: NTN vai perinteinen side?

Suomalaisen telemark-yhteisön aktiivi Mikko Laiho aloitti jo jokunen vuosi sitten urakan. Hän päätti laskea kaikki Suomessa saatavilla olevat siteet. Apuna projektissa oli Juha Laulumaa. Nyt on aika julkaista urakan tulokset. Hyvät kyykkäävät naiset ja herrat, tässä teille odotettu ja toivottu telemark-sidespektaakkeli:

Eeppisessä Rukan syystestissä herrat Mikko Laiho ja Juha Laulumaa (kuvassa) laskivat läpi kaikki silloiset telemark-siteet. Tämä juttu kuvastaa tuntoja tuolta viikonlopulta.

Rottefella Freeride

Ensimmäiset NTN-siteeni oli Rottefellan Freeride. Samalla vaihtuivat monot ja sukset. Hain järjestelmän vaihdosta luotettavuutta, laukeavuutta ja jarruja. Rotten kasin jälkeen ero oli huomattava: Rottefellan Freeride telemark-side oli jäykkä ja tarkka, voima välittyi alustaan, eikä sivusuunnassa ollut liikettä. Laskin siteellä pari kautta eri suksilla ja eri monoilla (Garmont Prophet ja Scarpa TxPro). Skinnasin myös muutaman kisan siteellä. Painava ja robusti. Suurin haaste oli tyhjä kohta kyykätessä sekä monoja syövä efekti keulasta. Rottefella Freeride toimii erittäin hyvin rinnelaskussa ja kisahommeleissa. Mielestäni se on entry level -side NTN-maailmaan varsinkin rinnelaskussa.

Rottefella Freedom

Seuraavaksi vaihdoin Rottefellan Freedom -siteeseen, joka on Rotten Freeridea kevyempi. Myöskään Freeriden tyhjää kohtaa ei siteessä ole. Tuntumaltaan Freedom on ehkä jopa lähellä 75 mm -sidettä. Joku saattaa valittaa tunnottomuutta, mutta itse allekirjoitan tuon vain varauksin. Freedom laukeaa tarvittaessa (ei sertifioitu) ja toimii skinnatessa hyvin. Se on rinteessä riittävän jäykkä, eikä ole liian aktiivinen. Tuubien jäykkyyttä voi säätää ja myös eri jousijäykkyyksillä (valkoinen-vihreä-sininen) voi pelata.

Meidjo 1.0

Meidjon ensimmäinen versio oli todella lähellä perusmukavaa 75 mm -sidettä. Helppo stepperi, hyvä tuntuma rinteeseen ja sukseen. Alkuaikoina haasteena siteessä oli lähinnä liiat liikkuvat osat, jotka nyt uusimmassa versiossa ovat toki jo korjatut – nythän kuljetaan jo versiota 3.0! Säädettävyys siteessä on erittäin monipuolinen.

Kreuzspitze

Kreuzspitze muodostaa lähinnä tech-keulan ja perustuubien kombon, joka toimii kyllä kivasti. Ei valittamista. Vaarana skinnauksessa on tuubien putoaminen ja sehän syö. Kreuzspitzeä ei suomalaisista kivijalkakaupoista ole saatavilla.

Moonlight Mountain gear

Moonlight Mountain Gear Pure Tele taasen edustaa kevyintä ja (mielestäni parhaiten toimivaa) randotellusidettä. Ei sivuliikettä. Helppo astua sisään ja ulos. Kevyt ja helppo säädettävä. Myös neutraalin ja aktiivisen asennon muutos onnistuu helposti. Eli siteen saa muunneltua omaan laskutapaan ja sukseen helposti. Ja jopa kesken laskun, vakkakin toki ensin pitää pysähtyä, ja sitten muistaa kiinnittää ne remmit monoihin.

22 Desings Outlaw X

Outlaw ja sen uudemmat versiot toimivat rinteessä erittäin hyvin: ei tyhjiä kohtia, ei sivuliikettä. Stepperi toimii hyvin, kunhan vain tajuaa toiminnan. Monon siteeseen kiinnittyvien osien kuluminen voi vaikuttaa stepperin toimintaan, mutta 22 Designs Outlaw X on helppo ja fiksu telemark-side. Lisäksi sen jousikuormaa voi helposti säätää mieleisekseen.

Rinteeseen oma valintani on 22 Designs Outlaw X: helppo stepperi, tarkka ja ennustettava. Myös skinnaus tarvittaessa onnistuu hyvin, eikä paino rasita liikaa. Omat mäkeni lasken Etelä-Suomessa tai Pyhän hissioffareilla, ja Outlaw X toimii sielläkin.

22 Desings Lynx

Pelin muutti sitten 22 Designs Lynx. Valitsin siteen sukseen, jolla oli tarkoitus laskea kaikki mäet. Lynx toimii tarkasti, eikä elä suuntaan tai toiseen. Se on erittäin aktiivinen, joten Lynxin telemark-side vaatii aluksi totuttelua. Lynx on helppo ja ennustettava skinnata sekä laskea rinteessä. Toki pieniä lastentauteja siteessä on ollut, kuten löystyvät jouset sekä hajoilevat levyt. Parhaimmillaan 22 Designs Lynx on paras NTN-side, jolla olen laskenut – kevyt ylämäkeen ja tarkka alamäkeen. Huom! Lynxissä ei ole jarruja, eli siteen kanssa pitää käyttää karkuremmiä.

Mikko Laiho keräsi tiedot ja havainnot taulukkoon.

Telemark-siteitä kannattaa kysellä mm. seuraavista liikkeistä: Skigarage (MMG, Rotte, 22 Designs), Skiservice (MMG, Rotte, 22 Designs), Loistosuksi (22 Designsg), Camu (Rotte, MMG, 22 Designs), Lajikumppanit (MMG), Scandinavian Outdoor (Rotte), Bear&Water (Rotte, Voile) ja Welhonpesä (Voile).

Lue lisää

Telemark-laskijoiden ikuisuuskysymys: NTN vai perinteinen side?

Telemark
Joskus kuulee sanottavan, että vaikeinta telemarkissa on välineiden hankinta.

Valitse viisaasti telemark-välineet

Telemark

Telemarkin taika ja 15 syytä kyykätä

Telemark