Tuttu tilanne? Hieno laskettelupäivä, mutta sormien päissä alkaa tuntua pientä pistelyä. Kylmä tuo inhan olon ja pahimmillaan lopettaa upean laskupäivän kesken kaiken. Näin ei tarvitse olla. Kipakankin pakkasen voi pitää loitolla säähän sopivilla varusteilla.
Kylmä tuntuu useimmiten ensimmäisenä sormissa ja varpaissa. Tähän on yksinkertainen selitys: ihmiskeho pyrkii aina lämmittämään kriittisimmät alueet ensin.
Ihmisen omat mekanismit lämmittävät päätä ja torson alueella sijaitsevia sisäelimiä ensimmäisenä. Kädet ja jalat tulevat tärkeysjärjestyksessä vasta näiden jälkeen. On siis myös sormia ajatellen tärkeää varmistaa, että on pukeutunut kauttaaltaan tarpeeksi lämpimästi.
Hanki lämpimät hanskat
Palelijan kannattaa panostaa laadukkaisiin hanskoihin. Hyvät hanskat ovat tuulen- ja vedenpitävät. Hansikasmalleista rukkaset ovat lämpimimmät, koska niissä sormet lämmittävät toisiaan. Lasketellessa tarvitsee vähemmän sorminäppäryyttä, joten rukkaset toimivat rinteessä useimmiten mainiosti.
Erittäin kylmällä säällä kannattaa rukkasten sisään laittaa vielä alushansikkaat, joko sormikkaat tai tumput. Merinovillaiset ovat alus-/sisähanskat todella lämpimät, mutta kuitenkin sen verran ohuet, että mahtuvat useimmiten hyvin rukkasten sisään.
Sisähanskat ovat myös kätevät, jos joudut säätämään jotain. Säätö onnistuu useimmiten ohuilla sisähanskoilla, eikä sormet jäädy perusteellisesti. Ahkerien kuvaajien ja somettajien kannattaa käyttää aina talvella alushanskoja ja valita älypuhelinsormikkaat, joilla laitteen käyttö onnistuu.
Lisää lämpöä jumppaliikkeillä
Sormien verenkiertoa voi tehostaa myös jumppaliikkeillä. Käsien reipastempoinen tuulimyllyn kaltainen ympäri pyörittäminen saa veren kiertämään sormissa asti. Muista pitää turvaväli tässäkin touhussa.
Hississä voi tehdä sormien nopeaa auki-kiinni -puristelua. Kannattaa kuitenkin huolella varmistaa, että sauvat ovat tukevasti kainalossa ennen jumppailun aloittamista.
Ulkoiset käsien lämmittimet
Kaupoista löytyy akkukäyttöisiä lämmittimillä varustettuja hanskoja. Hansikkaiden sisään voi myös laittaa kädenlämmittimet. Tarjolla on useita eri malleja. Kädenlämmittimissä on aktivointimekanismi, eli kannat lämmittimiä mukana, ja kun kädet alkavat palella, aktivoit lämmittimen ja laitat hanskan sisään. Lämmittimien kyky pysyä lämpimänä vaihtelee mallista riippuen, mutta yleisesti lämpöä on tarjolla noin tunnin verran.
Hifistelyä tärkeämpää on kuitenkin muistaa perusfaktat: hansikkaiden tulee olla aina mäkipäivää varten puhtaat ja ehdottomasti kuivat.
Kylmä ei ole leikin asia. Lue lisää pakkasesta ja ehkäise paleltumat (linkki vie Terveyskirjaston sivuille): Vältä paleltuma rinteessä; lue pukeutumisvinkit pakkaselle (Ski.fi:n artikkeli aiheesta).