Messilä 18.1.2025

Haluatko aina lämpöiset sormet – näin se onnistuu!

Oikeilla varusteilla nautit kauniista mäkipäivästä – vaikka olisi kuinka kylmä. Oikeilla varusteilla nautit kauniista mäkipäivästä – vaikka olisi kuinka kylmä.
Monia talviurheilun harrastajia vaivaa sormien palelu pakkasella. Kun sormet ovat kerran paleltuneet, ne ovat jatkossakin herkemmät kylmälle. Tästä löydät vinkit, joiden avulla saat sormet lämpimiksi mäessä.

Tuttu tilanne? Hieno laskettelupäivä, mutta sormien päissä alkaa tuntua pientä pistelyä. Kylmä tuo inhan olon ja pahimmillaan lopettaa upean laskupäivän kesken kaiken. Näin ei tarvitse olla. Kipakankin pakkasen voi pitää loitolla säähän sopivilla varusteilla.

Kylmä tuntuu useimmiten ensimmäisenä sormissa ja varpaissa. Tähän on yksinkertainen selitys: ihmiskeho pyrkii aina lämmittämään kriittisimmät alueet ensin.

Ihmisen omat mekanismit lämmittävät päätä ja torson alueella sijaitsevia sisäelimiä ensimmäisenä. Kädet ja jalat tulevat tärkeysjärjestyksessä vasta näiden jälkeen. On siis myös sormia ajatellen tärkeää varmistaa, että on pukeutunut kauttaaltaan tarpeeksi lämpimästi.

Hanki lämpimät hanskat

Palelijan kannattaa panostaa laadukkaisiin hanskoihin. Hyvät hanskat ovat tuulen- ja vedenpitävät. Hansikasmalleista rukkaset ovat lämpimimmät, koska niissä sormet lämmittävät toisiaan. Lasketellessa tarvitsee vähemmän sorminäppäryyttä, joten rukkaset toimivat rinteessä useimmiten mainiosti.

Erittäin kylmällä säällä kannattaa rukkasten sisään laittaa vielä alushansikkaat, joko sormikkaat tai tumput. Merinovillaiset ovat alus-/sisähanskat todella lämpimät, mutta kuitenkin sen verran ohuet, että mahtuvat useimmiten hyvin rukkasten sisään.

Sisähanskat ovat myös kätevät, jos joudut säätämään jotain. Säätö onnistuu useimmiten ohuilla sisähanskoilla, eikä sormet jäädy perusteellisesti. Ahkerien kuvaajien ja somettajien kannattaa käyttää aina talvella alushanskoja ja valita älypuhelinsormikkaat, joilla laitteen käyttö onnistuu.

Lisää lämpöä jumppaliikkeillä

Sormien verenkiertoa voi tehostaa myös jumppaliikkeillä. Käsien reipastempoinen tuulimyllyn kaltainen ympäri pyörittäminen saa veren kiertämään sormissa asti. Muista pitää turvaväli tässäkin touhussa.

Hississä voi tehdä sormien nopeaa auki-kiinni -puristelua. Kannattaa kuitenkin huolella varmistaa, että sauvat ovat tukevasti kainalossa ennen jumppailun aloittamista.

Ulkoiset käsien lämmittimet

Kaupoista löytyy akkukäyttöisiä lämmittimillä varustettuja hanskoja. Hansikkaiden sisään voi myös laittaa kädenlämmittimet. Tarjolla on useita eri malleja. Kädenlämmittimissä on aktivointimekanismi, eli kannat lämmittimiä mukana, ja kun kädet alkavat palella, aktivoit lämmittimen ja laitat hanskan sisään. Lämmittimien kyky pysyä lämpimänä vaihtelee mallista riippuen, mutta yleisesti lämpöä on tarjolla noin tunnin verran.

Hifistelyä tärkeämpää on kuitenkin muistaa perusfaktat: hansikkaiden tulee olla aina mäkipäivää varten puhtaat ja ehdottomasti kuivat.

Kylmä ei ole leikin asia. Lue lisää pakkasesta ja ehkäise paleltumat (linkki vie Terveyskirjaston sivuille): Vältä paleltuma rinteessä; lue pukeutumisvinkit pakkaselle (Ski.fi:n artikkeli aiheesta).

Luitko jo nämä?

Kansallinen laskupäivä kutsuu kaikki alamäen ystävät nauttimaan talven riemuista.
Granibacken ei tyydy nostalgiakylpyyn, vaan haluaa kehittyä. Uutta kaudelle 2024–2025 on säilölumi ja uusi lasten alue.
Laskuaika kannustaa mäkeen yhdessä perheen tai kavereiden kanssa. Laskiessa ulkoilmassa vietetty aika lisääntyy ja ruutuaika vähenee
Ylläksen Kesänkitunturilla rakkakivikko on vielä laajalti näkyvissä, mutta Pirunkurun pohjalle ja sen maljamaiselle yläosalle lunta on jo kerääntynyt ympäröivää maastoa enemmän. Järkeviä laskulinjoja ei löydy kuitenkaan vielä mistään.
Vuodenajat ovat sinänsä armollisia, että laskeminen ei luonnonlunta vaadi. Rinteet saadaan laskukuntoon jo pikkupakkasilla tehokkaiden lumetusjärjestelmien avulla. Entistä useammissa keskuksissa apuna on myös edelliseltä kaudelta säilötty lumi.
Merkittyjen rinteiden läheisyydestä löytyy upeita metsiä. Yksi tunnetuimmista ja suosituimmista Pyhän metsistä on Jackson. Kuva: Jaakko Posti
Ski.fi:n joulukalenteri arpoo joka adventti laskettelijoita ja lautailijoita ilahduttavia paketteja.
Ellivuori kehittyy nyt vauhdilla. Kauden 2024–2025 merkittävin uudistus on ravintolan ja vuokraamon kattava päärakennus.
Sappeeta kehitetään asiakkaiden toiveiden mukaan. Saadun palautteen perusteella parkkia muokataan kaudelle 2024–2025 entistäkin paremmaksi.
Saariselkä on saamelaisalueella ja Lapin kultamailla. Luontoelämyksen täydentää Urho Kekkosen kansallispuisto.

Lumilautaliiton uusimmat

Lue lisää

Mäessä kerrospukeutuminen on valttia: ihoa vasten kosteutta siirtävä alusasu, sitten lämpöä eristävä välikerros ja päällimmäiseksi viimalta ja sateelta suojaava kuorikerros.

Näin pidät jalat lämpöisinä monoissa

Välineet
Laskettelumonon muokkaus lähtee liikkeelle sopivasta kengästä. Ammattitaitoinen myyjä ja kattava valikoima on paras lähtökohta sopivan monon löytymiseen.

Laskettelumonon muokkaus takaa jokaiselle sopivan kengän

Laskettelu
Untuva voi olla mainio valinta kylmille keleille.

Kannattaako pukea untuvatakki rinteeseen

Välineet