Levi 19.11.2024

Kerrospukeutuminen kerros kerrokselta

Kerrospukeutuminen alkaa alusvaatteista. Päälle tuulta sekä vettä hylkivä kuorikerros ja väliin kelin mukaan lämmittäviä vaatteita. Kerrospukeutuminen alkaa alusvaatteista. Päälle tuulta sekä vettä hylkivä kuorikerros ja väliin kelin mukaan lämmittäviä vaatteita.
Ensin tulee kuuma, sitten kylmä. Kyse ei tässä tapauksessa ole kuumista aalloista, vaan vääränlaisesta asukokonaisuudesta rinteessä.

Kerrospukeutuminen tarkoittaa pukeutumista useampaan kevyeen vaatekerrokseen, joita yhdistelemällä on helppo koota sopiva kokonaisuus juuri sen hetkisiä olosuhteita silmällä pitäen.

Sopiva vaatetus on lähtökohta nautinnolliseen laskupäivään, joten kannattaa käyttää harkintaa mitä päälleen laittaa.

Kerrospukeutuminen alkaa alusvaatteista

Kerrospukeutumisessa kaiken peruspilarina toimii lähin, ihoa vasten tuleva kerros: alusvaatteet, aluskerrasto ja sukat.

Lue myös: Valitse täydellinen laskettelusukka

Alimman kerroksen tehtävänä on siirtää kosteutta iholta, eli pitää iho kuivana. Aluskerraston kosteudensiirtokyky pääsee parhaiten oikeuksiinsa tyköistuvassa, ihonmyötäisessä kerrastossa.

Toimivia materiaalivaihtoehtoja alamäkeen ovat monipuolinen merinovilla sekä tehokkaasti hengittävät keinokuidut. Merinovilla on lämmin kylmällä ja tuntuu viileälle kuumalla. Se on hengittävä ja lämmittää myös kosteana. Antibakteerisuutensa vuoksi se ei ala haista käytössä.

Puuvilla on täysin väärä valinta ulkoiluun ja etenkin rinteeseen. Kuten amerikkalaiset sanovat: ”cotton kills”, sen verran monta kertaa hypotermiapotilaalta on löydetty puuvillaiset vaatteet. Puuvilla ihmee kosteuden itseensä ja jäähdyttää sen jälkeen kehon nopeasti. Puuvillaiset bokserit jalassa tuleekin nopeasti vilu – huomioi siis oikeat materiaalivalinnat jo alkaen alushousuista sekä urheilurintaliiveistä.

Merinovillaa on olemassa eri paksuutta – mitä isompi grammaluku, sitä paksumpi merinovaate. Yhden paksun merinopaidan sijaan voi olla järkevämpää harkita kahta ohuempaa ja pukea ne päällekkäin kylminä pakkaspäivinä. Merinovillan maailmaan voi uppoutua syvemmin esimerkiksi Retkipaikan artikkelissa.

Lämmittävä välikerros

Lämpöä eristämään ja kosteutta siirtämään puetaan välikerras. Kevyt fleece tai luonnollinen villa ovat molemmat hyviä valintoja materiaaliksi. Yläkroppa vaatii lähestulkoon aina vähintään yhden välikerroksen, kun taas alakroppa saattaa hyvinkin pärjätä ilman.

Tärkeää on muistaa kaikkein lämpimin tekijä: kerrosten väliin tulee jäädä ilmaa. Liian tiiviisti pakkautuneena tuntuu lähinnä kylmälle.

Välikerrokset ovat valittavissa olosuhteiden mukaan ja helposti muokattavissa myös rinnepäivän aikana. Kevyt kuitutäytteinen tai untuvainen välitakki on kylmien rinnepäivien pelastaja, sillä se pakkautuu pieneen tilaan ja on helppo pukea päälle esimerkiksi taukojen ajaksi.

Mikäli palelemisen kannalta kriittinen alue rajautuu takamukseen tai reisiin, voi täsmäiskuna kylmää vastaan sujauttaa kuorihousujen alle toppashortsit.

Päällimmäisen kerroksen monet tehtävät

Uloimmaksi kerrokseksi passaa joko toppa-, untuva-, tai kuorivaate. Päällimmäisen kerroksen tarkoitus on pitää tuulta ja vettä, mutta samalla päästää hiki vaatteiden läpi ulkoilmaan.

Päällimmäisessä kerroksessa erityinen merkitys onkin tuulen- ja vedenpitävyyden lisäksi hengittävyydellä. Mitä isompi lukema, sitä parempi hengittävyys ja vedenpitävyys vaatteella on. Karkeasti voidaan sanoa 8 000 vedenpitävyyden ja 5 000 hengittävyyden olevan keskivertoliikkujalle riittävät. Mikäli tahtoo housujen kestävän kastumatta tuolihississä kevään loskakeleillä, kannattaa suunnata katse vähintään 15 000 vesipilariin.

Laskutakeissa ja -housuissa on monia yksityiskohtia, jotka lisäävät rinnepäivän mukavuusmittarin lukemia. Ventilaatiot eli tuuletusaukot etenkin kainaloissa ovat lähestulkoon ehdottomat, samoin lumipussit housujen lahkeissa. Takissa riittävän iso, kypärän päälle mahtuva huppu on mukava bonus, joka suojaa tuulisina päivinä viimalta.

Haalarihousut, eli bibit, estävät rymytessä lumen pääsyn vaatteiden alle lumilukkoa paremmin. Ne myös lämmittävät yläkroppaa. Mikäli kuulut kokohaalareiden perään haikaileviin, niin iloisia uutisia: huhujen mukaan niitä löytyy jatkossa entistä enemmän myös aikuiseen makuun!

Kerrospukeutuminen kruunataan varusteilla

Kokonaisuus viimeistellään kypärähupulla, tuubihuivilla sekä sopivilla hanskoilla. Kypärähupussa ja tuubihuivissa merinovilla on jälleen hyvä vaihtoehto, sillä se ei jäädy naamaan samalla tavalla kuin keinokuitu. Arktisiin olosuhteisiin tuulta vastaan kannattaa kuitenkin valita kasvojen suojaksi kalvollinen kypärähuppu tai tuubihuivi.

Kerrospukeutuminen toimii myös hanskoja valittaessa: alimmaiseksi ohuet silkki- tai merinosormikkaat ja päälle esimerkiksi vuorelliset nahkahanskat tai -kintaat. Mikäli päällihanskoista ei valmiiksi löydy rannelenkkejä, voi sellaisetkin erikseen hankkia.

Pitkäikäisyyttä oikeaoppisilla huoltotoimenpiteillä

Oikein huollettuina laadukkaat laskuvaatteet ovat pitkäikäisiä. Kuorivaatteen hengittävyyttä saa ylläpidettyä pesemällä vaate käyttöasteesta riippuen esimerkiksi kerran kauteen. Vedenpitävyyttä voi ylläpitää käyttämällä kyllästeainetta pesun yhteydessä tai sen jälkeen.

Huom! Tutustu aina huolellisesti vaatteiden pesuohjeisiin ja käytä vain tuotteille sopivia pesuaineita.

Untuva- ja merinovaatteet raikastuvat laskupäivän jälkeen tuulettamalla ulkona – niitä harvemmin tarvitsee pyöräyttää pesukoneessa. Pelkällä tuuletuksella pärjää pitkälle; pestessä tärkeää on muistaa käyttää juuri kyseiselle vaatteelle soveltuvaa pesuainetta ja -ohjelmaa.

Lue myös: Kannattaako pukea untuvatakki rinteeseen

Laskuvaatteiden käytön ei tarvitse rajoittua vain rinteeseen, vaan kerrospukeutuminen toimii lähes kaikkialla. Suurinta osaa rinnevaatteista pystyykin hyödyntämään monipuolisesti ympäri vuoden, esimerkiksi retkeilyssä.

Kaikkea ei myöskään tarvitse hankkia uutena, vaan hyviä aarreaittoja ovat esimerkiksi kaveripiirin lisäksi Facebookin laskettelu- ja kierrätysryhmät.

Luitko jo nämä?

Ellivuori kehittyy nyt vauhdilla. Kauden 2024–2025 merkittävin uudistus on ravintolan ja vuokraamon kattava päärakennus.
Sappeeta kehitetään asiakkaiden toiveiden mukaan. Saadun palautteen perusteella parkkia muokataan kaudelle 2024–2025 entistäkin paremmaksi.
Saariselkä on saamelaisalueella ja Lapin kultamailla. Luontoelämyksen täydentää Urho Kekkosen kansallispuisto.
Antti Autti nousee Skiexpon lavalle kertomaan leffaprojekteistaan sekä vapaalaskusta Suomessa. Kuva: Jaakko Posti
Levin talvi on ennätyspitkä. Laskettelukausi alkoi 4.10.2024 ja kauden viimeiset kurvit on tarkoitus piirtää rinteeseen 18.5.2025.
Talma on parkkilaskijoiden suosiossa. Keskuksen toimitusjohtaja Aleksi Vesimäki testaamassa reilien luistoa.
Vihti Ski Centerin toimitusjohtaja Sami Uotila on panostanut lumeen ja lumetusjärjestelmiin. Laskettelukausi 2024–2025 on tarkoitus käynnistää säilölumen avulla jo lokakuussa.
Tästäkin voi laittaa vielä paremmaksi. Rukan suosittu parkki on muokattu vastaamaan maailmancupin vaatimuksia.
Ylläksen bike parkissa näkyy ammattitaito, tyyli ja laatu, ja sen takia keskus pääsi nostamaan Vuoden Bike Park 2024 -palkinnon.
Mikä bike park ansaitsee halutun ja himoitun palkinnon? Osallistu valintaan ja voit voittaa kausikortin!

Lumilautaliiton uusimmat

Lue lisää

Huolla laskettelutakki ja muut hiihtovaatteet oikein

Välineet
Ympäristölle pienetkin teot ovat tärkeitä.

8 helppoa vinkkiä ympäristöystävälliseen hiihtopäivään

Laskettelu
Kausi ei pääty viimeisen loskasurffauspäivään, vaan välinehuollolle kannattaa jättää hieman aikaa ja energiaa.

Laskuvälineiden keväthuolto – lue nopeat ja toimivat vinkit

Välineet